Sığırda artritislerin tanısında klinik, radyolojik artroskopik ve sinovial sıvı bulgularının değerlendirilmesi
The Evaluation of the clinic, radiographic, arthroscopic and synovial fluid findings in the diagnosis of arthritis in cattle
  1. Tez No: 79662
  2. Yazar: MURAT SARIERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Artritis, Artrografi, Artroskopi, Sinovial sıvı analizi, Ruminant, Arthritis, Arthrography, Arthroscopy, Synovial Fluid Analysis, Cattle
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
87 ÖZET Sığırda Artritislerin Tanısında Klinik, Radyolojik, Artroskopik ve Sinovial Sıvı Bulgularının Değerlendirilmesi Bu çalışmada, sığırda artritislerin tanısında klinik muayene, sinovial sıvı bulguları ile direkt ve endirekt (artrografi) radyografik bulgulann değerlendirilmesi, bu bulgular doğrultusunda şüpheli olgularda artroskopi uygulanarak artrografîk ve artroskopik bulguların karşılaştırılması ve bu yöntemlerin tanısal öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Klinik olgular üzerinde yürütülen bu çalışmada, değişik cinsiyet, yaş ve ağırlıkta 25 sığır kullanıldı. Olguların önce rutin klinik muayeneleri yapıldı, daha sonra direkt ve endirekt radyografik bulgular değerlendirildi. Artrosentez sırasında elde edilen sinovial sıvının analizleri yapılarak hastalığın durumu hakkında ek bilgiler elde edilmeye çalışıldı. Gerekli görülen olgularda artrografîk bulguları desteklemek ve sağaltıma yardımcı olmak amacıyla artroskopi uygulandı. Artrografi çalışmalarında kontrast madde olarak 0,769 g/ml iopromid içeren Ultravist 370 (Schering) kullanıldı. Sinovial sıvı analizleri RA-XT (Technicon) model otoanalizör ve Maxm (Coulter) model cell counter ile otomatik olarak yapıldı. Artroskopik muayenede 4 mm çapında 25 ° lik Richard Wolf marka artroskopik teleskop, 150 watt gücünde 4200 LP Richard Wolf marka soğuk ışık kaynağı, 5500 CCD Endocam Richard Wolf marka kamera sistemi ile 180 cm'lik fiberoptik kablo ve yardımcı artroskopik cerrahi aletler olarak da; keskin ve küt uçlu prob, kesici yakalayıcı forseps ve küret kullanıldı. Çalışma bulgularına göre; eklem hastalıklarının tanısında klinik muayenenin ilk aşamada hastalığın yerinin belirlenmesinde yararlı olduğu, sinovial sıvının makroskopik (renk, berraklık, viskozite, spontan pıhı oluşumu, müsin pıhtı kalitesi, viskozite), biyokimyasal (ALP, total protein, albumin/globulin oram) ve sitolojik muayenesinin (total ve differensiyel hücre sayımı) hastalığın durumu hakkında önemli bilgiler sağladığı ve bu bulgular ışığında hastalığın safhasının belirlenebildiği, direkt radyografik muayene ile eklem içerisinde osteofit oluşumu, eroziv lezyonlar ve kırıkların belirlenebildiği fakat kıkırdak lezyonları ve eklem kapsulası hakkında yeterli bilgi elde edilemediği, saha şartlarında kolayca uygulanabilen bir teknik olan endirekt radyografi (artrografi) ile direkt radyografik bulgulara ek olarak eklem kapsulası ve kıkırdak lezyonları hakkında önemli bilgiler sağladığı, saha şartlarında uygulaması zor olmasıyla birlikte artroskopinin eklem kapsulası, sinovial villuslar ve kıkırdak yüzeylerinin incelenmesinde ideal bir teknik olduğu sonucuna varildi.
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY The Evaluation of the Clinic, Radiographic, Arthroscopic and Synovial Fluid Findings in the Diagnosis of Arthritis in Cattle In this study; the advantages and drawbacks of the plain radiography and arthrography, the methods used the diagnose arthritis, as a common problem seen in large animal surgical clinics, are compared and the results have been evaluated for their success supported by the results of synovial fluid and arthroscopy. For this purpose a total of 25 cattle of both sexes with different age and body weight exposed to the clinic with arthritis, have been used. Firstly, the localizations of the diseases were determined by routine clnical examinations and than direct and indirect radiographic aplications carried out. Further more synovial fluids were withdrawn during arthrocentesis, synovial fluids were analysed and with help of this analysis it was tried to get detailed information about the status quos of disease. Arthroscopy have been also done where it necessary to support the arthrographic evidences and to support the therapy. Ultravist 370 (Schering) including 0,769 g/ml iopromid have been used in arthrographic examinations as the positive contrast agent. In an arhroscopic examinations, 4 mm diameter 25 °Richard Wolf arthroscopic telescope, cold light source which has 150 watt power, 180 cm fiberoptic cable and other routin arthroscopic devices as probe, forceps and curette have been used. Biochemical analysis of the synovial fluids carried out by autoanalyser (RA-XT, Technicon) and cell counts were determined by cell counter (Maxm, Coulter). We concluded that; in the diagnosis of arthritis in cattle, clinical examination, macroscopic (color, transparency, viscosity, clot formation), cytologic (total and differential cell count) and biochemical analysis (especially ALP, total protein, albumin, albumin/globulin, mucin clot quality) could yield information concerning the degree and type of change occuring within joints.Plain radiography is usefiill for the determination of osseous structure. Arthrography is usefull prior to arthroscopy to evaluate the capsular surface and contour of articular cartilage and osteochondral or chondral fractures, OCD, chondromalacia, joint mice and rupture or fragmentation of articular cartilage can be demonstrated by arthrography, but it is less accurate than arthroscopy in diagnosing mild cartilage lesions than athroscopy. And this results indicate that; arthroscopy is a complementary examination in painful joints where arthrography fails to demonstrate rupture of the articular cartilage lesions and joint mice, but the disadvantages of arhroscopy is the relatively high cost of the equipment and required technical skill to perform this procedure.