Platelet aktive edici faktör (PAF) antagonisti EGb761 ekstresinin fare trombosit sayısı ve trombosit büyüklüğü üzerine in vivo etkisi
Effects of platelet activation factor (PAF) antagonist EGb761 extract on mouse platelet count and platelet size in vivo
  1. Tez No: 79660
  2. Yazar: M. TAMER ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ EMRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Platelet, PAF antagonist, MPV, in vivo, mouse
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
29 ÖZET Platelet Aktive edici Faktör (PAF) antagonist! EGb761 ekstresinin fare trombosit sayısı ve trombosit büyüklüğü üzerine in vivo etkisi. Günümüzde tanı koymak için kullanılan laboratuvar yöntemleri ve elde edilen verilerin kullanım alanlarının artması hastalıklara daha geniş bir açıdan bakabilme olanağı sağlamıştır. Bazı hastalıklarda ortalama trombosit hacimlerinin artması, bazılarında ise azalması tanıya yardımcı bir veri olarak ortalama trombosit hacimlerinin önemini artırmaktadır. EGb761, Ginkgo biloba ağacının yapraklarından elde edilen bir özüttür. İlaç sektöründe PAF antagonist!* olarak kullanılan ve trombosit yığınlaşmasının (agregasyon) engellenmesi ile kanın akışkanlığının artmasında önemli bir rol oynayan EGb761'in kan pulcuklarının sayı ve hacimleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada 40 fareye ağız yoluyla çeşitli dozlarda (0,62 mg/gün, 1.87 mg/gün, 6.24 mg/gün) EGb761 15 gün süre ile verilmiş, daha sonra kan alınarak trombosit ve alyuvarlara bakılmıştır. EGb761 özütü verilenlerde trombosit sayısının arttığı, ortalama trombosit hacimlerinin (MPV - Mean Platelet Volume) ise düştüğü görülmüştür. EGb761'in böyle bir etkiyi ne şekilde oluşturabileceği tartışılmış ve elde edilen sonuçların EGb761 ile yapılacak çalışmalara katkıda bulunabileceği düşüncesine varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Trombosit, PAF antagonists MPV, in vivo, fare.
Özet (Çeviri)
30 SUMMARY Effect of Platelet Activation Factor (PAF) Antagonist EGb761 extract on mouse platelet count and platelet size in vivo. In current researchs, increased number of diagnostic techniques in the laboratories provided more data and view for the diagnosis of diseases. Mean Platelet Volume (MPV) is an important data for the diagnosis of diseases as MPV increases and decreases in certain diseases. ~EGb761 is an extract that obtained from the leaves of Ginkgo biloba tree. It has an antagonist effect for platelet activation factor (PAF). It has also have a reducing effect for the platelet aggregation in the blood. The effect of EGb761 on the number and volume of platelets was investigated in this study. Fourty mice were fed orally with various doses (0,62 mg/day, 1,87 mg/day, 6,24 mg/day) of EGb761 for 15 days. The blood samples were taken from these mice. Some parameters on the platelets and eritrocytes in blood were investigated. The number of platelets in the blood of EGb761 given mice was increased in contrast to decreased MPV. Possible effect of EGb761 on platelets was discussed in this thesis. It is hope that this study with EGb761 contributes the future studies in this field.