Akne vulgaris hastalarında perilipin 2 ve melanokortin 5 reseptör serum düzeylerinin sebogenezis ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve diyetin rolü
Evaluation the relationship between sebogenesis and perilipin 2 and melanocortin 5 receptor levels in acne vulgaris patients and the role of diet
  1. Tez No: 474041
  2. Yazar: ÖZGE MİNE ÖRENAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA GÜLEKON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, melanokortin 5 reseptör, perilipin 2, Acne vulgaris, melanocortin 5 receptor, perilipin 2
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Akne vulgaris (AV), pilosebase ünitenin multifaktöriyel, kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Patogenezinde; artmış sebum sekresyonu, foliküler hiperkeratinizasyon, Propionibacterium acnes (P.acnes) kolonizasyonu ve inflamasyon olmak üzere dört ana faktör rol oynamaktadır. Çalışmamızda; akne grubu ile kontrol grubunda, sebogeneziste rol oynayan perilipin2 (PLIN2) ve melanokortin 5 reseptör (MC5-R) düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza, 15-25 yaş aralığında AV tanısı konulan 65 hasta ile 46 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Katılımcıların VKİ'si, lipid profili, PLIN2, MC5-R ve besin tüketim sıklıklarına bakılmıştır. Çalışmamızda, hasta grubu ile kontrol grubu arasında VKİ'si, lipid profili, PLIN2, MC5-R düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Orta şiddette aknesi olan grubun, hafif şiddette aknesi olan gruba göre PLIN2 ve MC5-R düzeyleri istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Aynı korelasyon şiddetli aknesi olan grup ile hafif ve orta şiddette aknesi olan grup arasında saptanmamıştır. Bu bulgular, PLIN2 ve MC5-R düzeylerinin akne patogenezinden ziyade, akne şiddetinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ancak aynı artışın şiddetli aknesi olan grup ile hafif ve orta şiddette aknesi olan grup arasında saptanmamış olması, PLIN2 ve MC5-R düzeylerinin akne şiddetini belli bir düzeye kadar etkilediğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, PLIN2 ve MC5-R düzeyleri ile akne ilişkisini net olarak ortaya koymak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris (AV) is a multifactorial, chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. There are four main factor in acne pathogenesis which are overproduction of sebum secretion, follicular hyperkeratosis, propionibacterium acnes (P. acnes) colonization and inflammation. In our study, comparison of perilipin 2 (PLIN2) and melanocortin 5 receptor (MC5-R) levels, effective in sebogenesis, is intended. 65 patients, aged 15-25, with AV diagnosis and 46 healthy volunteer were included in this study. Body mass index, lipid profile, PLIN2, MC5-R and meal frequency of the participants were examined. In our study, there was no statistical significant difference between the patient group and control group in terms of body mass index, lipid profile, PLIN2 and MC5-R levels. PLIN2 and MC5-R levels in moderate acne group is statistically higher compare to mild acne groups. However, same correlation was not determined between severe acne group compare to mild and moderate acne group. These findings suggest that PLIN2 and MC5-R levels may play a part in acne severity rather than acne pathogenesis. On the other hand, the fact that same increase was not detected between severe acne group and other groups suggests that PLIN2 and MC5-R levels affect acne severity to a certain extent. As a result, further studies are needed to clarify the association between acne and PLIN2 and MC5-R levels.