Meme kanseri hastalarında tümöral ve stromal dokuda kaveolin-1 ekspresyonunun sağkalıma etkisi
Prognostic significance of stromal caveolin-1 expression in brast cancer patients
- Tez No: 796868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Tümör, Meme kanseri, Prognoz, Kaveolin-1, Tumor, Breast cancer, Prognosis, Caveolin-1
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çalışmamızda meme kanseri hastalarında tümöral dokuda ve stromal dokuda Kaveolin-1 ekspresyonunun hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımla ilşkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 2018-2019 yıllarında Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde takip edilen meme kanseri nedeni ile opere edilmiş 48 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, operasyon tarihi, cerrahi operasyon tipi, histopatoloji, tümör boyutu, lenf nodu tutulumu, evre, ER, PR, HER-2 reseptör durumu, ki-67 proliferasyon indeksi, lenfovasküler invazyon durumu, perinöral invazyon durumu, tümör rekürrensi olup olmadığı tümör rekürrensi gelişenlerde nüks yeri, son kontrol tarihi, eksitus olan hastaların ölüm tarihi bilgileri kaydedildi. Bu hastaların bloklarında immünhistokimyasal yöntemlerle Kaveolin-1 ekspresyonu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 55,7+10,9'dur. Stromal doku boyanma derecelerinin genel sağ kalım üzerinde istatistiksel anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Stromal boyanma derecelerininin hastalıksız sağkalım üzerinde istatistiksel anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda meme kanseri nedeni ile opere olmuş hastaların bloklarında tümöral ve stromal dokuda Kaveolin-1 ekspresyonu incelenmiştir. Hastaların bloklarında değerlendirilen tümöral veya stromal dokuda Kaveolin-1 ekspresyonu ile hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım arasında ilişki saptanmamıştır. Meme kanserli hastalarda tümöral ve stromal Kaveolin-1 ekspresyonunun daha geniş serilerde değerlendirilerek hangi grup hastalarda prognostik faktör olarak kullanabileceğinin daha net olarak belirlenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study, to evaluate correlation between Caveolin-1 expression of tumor tissue /stromal tissue with disease free survival and overall survival in breast cancer patients. Material and methods: Forty eight patients which was treated with breast tumor in Kocaeli Derince Training and Research Hospital Medical Oncology Department between January 2018 and December 2019 were included to our study. Clinical and pathological factors including age, date of operation, operation procedure, histopathology, tumor size, stage, ER, PR, HER-2 receptor status, ki-67, presence of lymphovascular and perineural invasion, recurrence and survival were obtained from patients' medical records. Caveolin-1 expression in tumor tissue and stromal tissue was determined with immunochemistry methods. Results: The median age of the 48 patients was 58 years (range 33-78). Both disease free survival and overall survival were not found statistically significant with stromal Caveolin-1 expression. Conclusion: We observed correlation of Caveolin-1 expression of tumor tissue and stromal tissue with prognosis in breast cancer patients. We did not find any correlation between disease free survival and overall survival with tumor tissue of stromal tissue Caveolin-1 expression. Further studies are needed for tumor tissue and stromal tissue Caveolin-1 expression using as a prognostic factor in breast cancer patients.