Yüksek akım ve düşük akım inhalasyonanestezisinde aktif hava üflemeli ısıtıcı verezistif tip ısıtıcıların hipotermiyi önlemeaçısından prospektif karşılaştırmaları
Prospective comparison of active air blown heater andresistive type heaters for prevention of hypothermia inhigh current and low current inhalation anesthesia
- Tez No: 797038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU YILDIRIM AR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük akım, hipotermi, rinoplasti, yüksek akım, High flow, hypothermia, low flow, rhinoplasty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Amaç: İstenmeyen perioperatif hipotermi sıklıkla gözlenebilen bir durumdur. Hipoterminin önlenebilmesi amacıyla kılavuzların önerilerinden biri de aktif ısıtıcıların kullanılmasıdır. Düşük akım anestezinin yüksek akım anesteziye oranla hipotermiden koruduğu bilinmektedir. Biz bu çalışmamızda düşük akım ve yüksek akım inhalasyon anestezisi uyguladığımız olgularda aktif hava üflemeli ısıtıcı ve rezistif ısıtıcı kullanılmasının hipotermiyi önlemedeki etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul (Tarih:08.12.2022/23) onayı alındıktan sonra, 01 Aralık 2022-01 Nisan 2023 tarihleri arasında rinoplasti operasyonu geçirecek Amerikan Society of Anesthesiologist (ASA; Amerikan Anestezistler Derneği) I-III, 112 hasta bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra çalışmaya dahil edildi. Düşük akım anestezi ve aktif hava üflemeli ısıtıcı uygulanan grup Grup DA düşük akım anestezi ve rezistif ısıtıcı uygulanan grup Grup DR, yüksek akım anestezi ve aktif hava üflemeli ısıtıcı uygulanan grup Grup YA, yüksek akım anestezi ve rezistif ısıtıcı uygulanan grup Grup YR olarak tanımlandı. Her grup 28 hastadan oluşturuldu. Hastalar perioperatif dönem ve derlenme ünitesinde kalp hızı, sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı, periferik oksijen satürasyon değerleri ve vücut sıcaklık değerleri belli zaman aralıklarında ölçülüp kaydedildi. Ayrıca vücut sıcaklıkları serviste de kaydedildi. Termal konfor skorları ilk geliş, derlenme ünitesinde ve serviste, titreme skoru ve hasta memnuniyet skoru ise sadece derlenme ünitesinde değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve hemodinamik veriler açısından anlamlı fark tespit edilmedi. Vücut sıcaklık ortalamaları perioperatif 10, 15, 40, 60, 90. dakikalarda ve derlenme 5, 10, 20, 30. dakikalarda Grup DR Grup YA dan yüksekti. Derlenme 10. ve 20. dakikalarda ve servis 1. saatte ise Grup DA'nın vücut sıcaklık ortalaması Grup YR'den fazlaydı. Grup DR'nin derlenme 5. dakika daki vücut sıcaklık ortalaması Grup YR'den anlamlı yüksek bulundu. Grup YR de perioperatif 40, 60, 90. dakikalarda hipotermi görülme oranı Grup DA ve Grup DR den fazla bulundu. Grup YA da perioperatif 40, 60, 90, 120, 150. dakikalarda hipotermi görülme viii oranı Grup DA ve Grup DR den yüksek bulundu. İlk geliş ve serviste ölçülen termal konfor skorları açısından gruplar arasında fark görülmezken derlenme ünitesinde Grup DR'nin termal konfor skoru Grup YA ve Grup YR'den yüksek bulundu. Titreme skoru ve hasta memnuniyeti açısından düşük akım anestezisi uygulanan gruplar daha iyi bulundu. Sonuç: Çalışmamızda düşük akım anestezi uyguladığımız gruplarda istenmeyen perioperatif hipotermiyi önlemdeki etkinliğini daha iyi bulduk. Ayrıca termal konfor ve hasta memnuniyet skorlarının da düşük akım anestezi uygulanan gruplarda yüksek tespit ettik. Düşük akım anestezisi uygulanan gruplarda ayrıca titreme skorunuda düşük tespit ettik. Fakat hem düşük hem de yüksek akım anestezi uygulanan olgularda her iki ısıtıcının birbirine üstünlüğünü tespit etmedik. Bu yüzden biz istenmeyen perioperatif hipotermiyi önleme de anestezistin tercihleri doğrultusunda her iki ısıtıcıyı da kullanabileceğinin bu kararı almada anestezistin tecrübesinin ve operasyon tipinin önemli olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROSPECTIVE COMPARISON OF ACTIVE AIR BLOWN HEATER AND RESISTIVE TYPE HEATERS FOR PREVENTION OF HYPOTHERMIA IN HIGH CURRENT AND LOW CURRENT INHALATION ANESTHESIA Aim: Unintentional perioperative hypothermia is a common occurrence. One of the recommendations of the guidelines to prevent hypothermia is the use of active warmers. It is known that low-flow anesthesia protects from hypothermia compared to high-flow anesthesia. In this study, we aimed to compare the efficacy of using active air blown heater and resistive heater in preventing hypothermia in patients with low flow and high flow inhalation anesthesia. Materials and Methods: After ethics committee approval (Date: 08.12.2022/23), 112 patients with American Society of Anesthesiologist (ASA; American Society of Anesthesiologists) I-III, who were to undergo rhinoplasty between December 01, 2022 and April 01, 2023, were included in the study after informed consent was obtained. Group DA was defined as low flow anesthesia and active air blast heater, group DR as low flow anesthesia and resistive heater, group YA as high flow anesthesia and active air blast heater, and group YR as high flow anesthesia and resistive heater. Each group consisted of 28 patients. Heart rate, systolic, diastolic and mean arterial pressure, peripheral oxygen saturation values and body temperature values were measured and recorded at certain time intervals during the perioperative period and in the recovery unit. Body temperatures were also recorded in the ward. Thermal comfort scores were evaluated on admission, in the recovery unit and in the ward, while shivering score and patient satisfaction score were evaluated only in the recovery unit. Results: There were no significant differences between the groups in terms of demographic and hemodynamic data. The mean body temperature of Group DR was higher than Group YA at 10, 15, 40, 60, 90 minutes perioperatively and at 5, 10, 20, 30 minutes of recovery. At 10 and 20 minutes of recovery and at 1 hour of service, the x mean body temperature of Group DA was higher than that of Group YR. The mean body temperature of Group DR at the 5th minute of recovery was significantly higher than that of Group YR. The incidence of hypothermia was higher in Group YR than in Group DA and Group DR at 40, 60 and 90 minutes perioperatively. The incidence of hypothermia at 40, 60, 90, 120, 150 minutes perioperatively was higher in Group YA than in Group DA and Group DR. While there was no difference between the groups in terms of thermal comfort scores measured at the first arrival and in the ward, the thermal comfort score of Group DR was higher than Group YA and Group YR in the recovery unit. In terms of shivering score and patient satisfaction, low flow anesthesia groups were found to be better. Conclusion: In our study, we found better efficacy in preventing unwanted perioperative hypothermia in the low-flow anesthesia groups. We also found that thermal comfort and patient satisfaction scores were higher in the low-flow anesthesia groups. We also found that the shivering score was lower in the low-flow anesthesia groups. However, we did not find any superiority of both heaters in both low and high flow anesthesia groups. Therefore, we believe that anesthesiologists can use both heaters according to their preferences in preventing unwanted perioperative hypothermia and that the experience of the anesthesiologist and the type of operation may be important in making this decision.