Metaverse ve felsefi inşasındaki etik kaygılar
Metaverse and ethical concerns in its philosophical constructions
  1. Tez No: 797152
  2. Yazar: BERK CAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Gazetecilik, Philosophy, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Meta, Etik, Facebook, Metaverse, Meta, Ethics, Facebook
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Gezegenimizdeki insanların birbiri ile iletişimindeki en büyük araç olan internet, varlığını ilk kazandığı soğuk savaş döneminde askeri amaçlı kullanılmak üzere geliştirilmişti. İnternetin bir sonraki adımı ise üniversitelerin birbirleri arasında iletişimi sağlamak oldu ve ilk e-posta bu dönemde gönderildi. Birbiri ile hiçbir fiziksel bağlantısı olmadan, sadece ağa bağlı iki elektronik alet üzerinden ilk etkileşimin gerçekleşmesi internetin küreselleşmesinin de ilk adımı oldu. İnternetin küreselleşmesi ile birlikte sanal olarak etkileşimi mümkün olan her konu internete taşındı. Alışveriş, mesajlaşma, görüntülü görüşme, müzik dinleme, film izleme, oyun, kısacası eğlence faaliyetlerini içeren her şey internete taşındı. Artık küreselleşmiş internetin bir sonraki büyük sıçraması sosyal medyaların hayatımıza katılması oldu. İnsanların sosyalleşebilmesinin sağlanması amacı ile kurulan sosyal medya platformlarından sonra ise son zamanda tartışılmaya başlanmış eski bir kavram olan metaverse var. Metaverse yukarıda sayılan tüm internet getirilerini bir platformda toplama ve sanal ve arttırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde alışılmış bütün internet tatminlerini daha yüksek bir noktaya taşıma hedefindedir. Zuckerberg'ün metaverse için ''internetin bir sonraki adımı'' ifadesini kullanmıştır. Yukarıdaki sebeplerden dolayı bu çalışmada, İnternetin bir sonraki adımı olarak isimlendirilen metaverse'ün ne olduğu açıklanmaya çalışılmış, alt yapısını hazırlayan teknolojilere değinilmiş ve metaverse'ü var etmek için kendilerini en iyi aday olarak gösteren Meta şirketinin videosu Türkçeye çevrilerek çözümlenmiştir. Çözümleme sayesinde metaverse'ün gelecekteki halinin nasıl olacağına dair öngörüler yapılmış, bu öngörüler ışığında metaverse'ün oluşumu ve işleyiş sürecindeki etik kaygılara değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The internet, which is the biggest means of communication between people on our planet, was developed for military use during the cold war period when it first came into existence. The next step of the Internet was to ensure communication between universities and the first e-mail was sent during this period. The realization of the first interaction through two electronic devices connected only to the network, without any physical connection to each other, was the first step in the globalization of the internet. İnternetin küreselleşmesi ile birlikte sanal olarak etkileşimi mümkün olan her konu internete taşındı. Everything including shopping, messaging, video calling, listening to music, watching movies, gaming, in short, entertainment activities has been moved to the internet. Then, the next big leap of the globalized internet has been the inclusion of social media in our lives. Social media platforms were established with the aim of enabling people to socialize. Metaverse is seen as a new virtual platform for people to socialize. Metaverse aims to collect all the above-mentioned internet benefits in one platform and to carry all the usual internet satisfactions to a higher point thanks to virtual and augmented reality technology. Zuckerberg's used the phrase“the next step of the internet”for metaverse. Due to the above reasons, in this study, the metaverse, which is called the next step of the Internet, has been tried to be explained, the technologies that prepare its infrastructure have been mentioned, and the video of Meta company, which has shown themselves as the best candidate to create the metaverse, has been translated into Turkish and analyzed. Thanks to the analysis, predictions have been made about how the metaverse will be in the future, and in the light of these predictions, the ethical concerns in the formation and functioning of the metaverse have been tried to be addressed.