Data acquisition systems(DAQs) in photovoltaic cells
Fotovoltaik hücrelerde veri toplama sistemleri (DAQ'lar)
  1. Tez No: 797290
  2. Yazar: ABDULAI RABIU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arduino, PLX-DAQ, PV Panel, Enstrümanlar, Gerçek Zamanlı, Arduino, PLX-DAQ, PV Panel, Instrumentation, Real-time
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Güneş Enerjisi, yenilenebilir enerjinin en faydalı kaynaklarından biridir. Dünya, fosil yakıtların yerini alabilecek yenilenebilir enerjilerin kullanımını artırmaya, enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye ve karbondioksit emisyonlarını azaltmaya kararlıdır. Teknolojik gelişmeler, artan enerji talebi, azalan yakıt kaynakları ve çevre kirliliği, enerji üretimine yönelik yeni çözüm arayışlarını yoğunlaştıran faktörlerdir. Veri toplamayı kullanarak ve bilgisayar algoritmalarını uygulayarak bu enerji sistemini verimli ve etkin bir şekilde kullanmak mümkündür. Fotovoltaik sistemlerin performansını analiz etmek için gerçek zamanlı enstrümantasyon kullanılır ve kişisel bir bilgisayarda erişilebilir hale getirilir. Bu teze, sanal enstrümanlar kullanarak voltaj, akım ve güç dahil olmak üzere panellerin çeşitli özelliklerinin ölçülmesini ve kayıt edilmesini sağlamak için PV panellerin gerçek zamanlı enstrümantasyonu için gerekli olan uygun maliyetli bir teknik sunmaktadır. Değerler, PLX-DAQ veri toplama Excel Makro aracılığıyla bir Microsoft Excel Streamer'da çizilir. Bu, Arduino UNO kartının ATMega328 mikro denetleyicisi ile kişisel bilgisayarın UART veri yolu bağlantı noktası arasında bilgi alışverişini kolaylaştırır. Bu nedenle, gerçek zamanlı koşullarda olan I-V ve P-V gibi özellikler, mikrodenetleyicinin yeniden programlanmasına gerek kalmadan bir Excel elektronik tablosunda elde edilebilir ve çizilebilir. Bu çalışmanın, geleneksel çözümlere kıyasla birkaç faydalı çözüm sunduğu bulunmuştur. Bunlardan biri gerçek zamanlı verilerin grafiksel olarak sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Solar Energy is one of the most useful resources of renewable energy. The world is committed to increasing the use of renewable energies capable of replacing fossil fuels, diversifying energy sources, and reducing carbon dioxide emissions. Technological developments, increased energy demand, reduced fuel supplies, and environmental pollution are factors that have intensified the search for new solutions for energy production. By using data acquisition and applying computer algorithms, it is possible to efficiently and effectively harness this energy system. In order to analyze the performance of photovoltaic systems, real-time instrumentation is used and made accessible on a personal computer. This thesis presents a cost-effective technique necessary for real-time instrumentation of PV panels to enable the measurement and records of various characteristics of panels including the voltage, current, and power using virtual instruments. The values are plotted in a Microsoft Excel Streamer via PLX-DAQ data acquisition Excel Macro. This facilitates the exchange of information between the ATMega328 microcontroller of the Arduino UNO board and the UART bus port of the personal computer. Therefore, the characteristics such as I-V and P-V which are in real-time conditions can be acquired and plotted on an Excel spreadsheet without requiring reprogramming of the microcontroller. This work is found to present several beneficial solutions as compared to conventional solutions. One of which is the presentation of real-time data in graphical form.