8.sınıf öğrencilerinin problem çözme sürecindeki matematiksel temsil becerileri ile matematik okuryazarlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between 8th grade students' mathematical representation skills in the problem solving process and mathematical literacy
  1. Tez No: 797374
  2. Yazar: BEGÜM ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu temsiller, matematik okuryazarlığı, matematik eğitimi, problem çözme süreci, Multiple representations, mathematical literacy, mathematics education, problem solving process
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin problem çözme sürecindeki temsil tercihlerine ve bu tercihlerin nedenlerine, temsil kullanma becerilerine, öğrencilerin matematik okuryazarlığı düzeylerine ve öğrencilerin temsil becerileri ile matematik okuryazarlığı arasındaki ilişkinin irdelenmesine odaklanan bu araştırmada; verilerin toplanmasında, çözümlenmesinde ve yorumlanmasında karma araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma 2021-2022 bahar döneminde İstanbul ilinin Bahçelievler ilçesinde bulunan üç okulda toplam 98 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin problem çözme sürecinde tercih ettikleri temsilleri belirlemeyi içeren Temsil Tercih Envanteri, öğrencilerin çoklu temsiller arasında transfer yapabilme becerisini ölçen 12 soruluk Çoklu Temsillerde Transfer Testi ve öğrencilerin matematik okuryazarlığı düzeylerini belirlemek amacıyla matematik okuryazarlığı testi kullanılmıştır. Uygulanan testlerden sonra belirlenen 9 katılımcı ile yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edilirken nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz teknikleri benimsenerek analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda öğrencilerin problem çözme sürecinde temsiller arası transfer becerilerinin düşük olduğu ve çoklu temsiller arasında transfer yapabilme becerisinin matematik okuryazarlığı ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Öteki taraftan öğrencilerin en çok zorlandıkları temsil becerisinin diğer temsillerden grafiğe transfer edebilme becerisi olduğu ve diğer temsillerden tabloya transfer edebilme de en az sorun yaşadıkları transfer becerisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, which focuses on the representation preferences of the 8th grade middle school students in the problem solving process and the reasons for these preferences, their ability to use representation, the mathematical literacy levels of the students, and the relationship between the students' representation skills and mathematical literacy; Mixed research method was adopted in collecting, analyzing and interpreting the data. The research was carried out with a total of 98 students in three schools in the Bahçelievler district of Istanbul in the spring term of 2021-2022. As a data collection tool, the Representation Preference Inventory, which includes determining the representations preferred by the students in the problem solving process, the Transfer Test in Multiple Representations with 12 questions measuring the ability of the students to transfer between multiple representations, and the mathematical literacy test to determine the mathematical literacy levels of the students were used. Semi-structured interviews were conducted with 9 participants determined after the tests. While the quantitative data obtained were analyzed with the SPSS 20.0 program, descriptive analysis techniques were adopted in the analysis of qualitative data. As a result of this study, it was determined that students' transfer skills between representations were low in the problem solving process and the ability to transfer between multiple representations had a positive and significant relationship with mathematical literacy. On the other hand, it has been determined that the representation skill that students have the most difficulty with is the ability to transfer from other representations to the graphic, and the transfer skill that they have the least problem with is transferring from other representations to the table.