Geriatrik popülasyonda yaş gruplarına göre tiroid stimulan hormon düzeyi
Thyroid stimulating hormone levels by age groups in the geriatric population
  1. Tez No: 797452
  2. Yazar: AYŞEGÜL UÇKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: tiroid fonksiyonları, geriatrik hasta, thyroid functions, geriatric patient
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tüm dünyada yaşlı nüfus sürekli olarak artmaktadır. Tiroid bozuklukları genel popülasyonda olduğu gibi yaşlı nüfus arasında da yaygınlaşmaktadır. Yaşlılarda tiroid bozukluklarının semptom ve bulgularının spesifik olmaması, eşlik eden tiroid dışı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar tanı koymayı zorlaştırmaktadır. Yaşlanma ile tiroid hormon fizyolojisinin değişmesine bağlı olarak tiroid stimulan hormon (TSH) için yaşa özel referans aralıklarının ortaya çıkması da tanı koymanın zorluğunu arttırmaktadır. Yaşlılarda TSH düzeyinin kognitif fonksiyonlar, depresyon, kardiyovasküler olaylar, mortalite, kırılganlık, osteoporoz gibi birçok parametre ile ilişkisi incelenmiştir. Ancak yaş gruplarına göre normal TSH düzeyini araştıran çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızın amacı, geriatri polikliniğinde değerlendirilen hastaların yaş aralıklarına göre TSH düzeylerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı polikliniğinde değerlendirilen hastalardan herhangi bir tiroid hastalığı teşhisi olan, levotiroksin (LT4) tedavisi alan, daha önce tiroid cerrahisi geçirmiş ve/veya radyoaktif iyot tedavisi almış olanlar ile tiroid fonksiyonlarını etkileyebilecek ilaç kullanımı ve akut hastalık durumu olan hastalar dışlanmıştır. Geri kalan hastaların TSH düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 212 hastanın %59,4'ü kadındı. Hastaların yaş ortalaması 73 bulundu. Hastalar yaş gruplarına göre üç alt gruba kategorize edildi. 65-74 yaş grubunda 132 (%62,3), 75-84 yaş grubunda 59 (%27,8) ve 85 yaş ve üstü yaş grubunda ise 21 (%9.9) hasta değerlendirildi. 85 yaş ve üstündeki hastaların TSH düzeyi, 65-74 yaş grubundaki hastalara kıyasla daha düşüktü (p = 0,024). Ancak genel olarak yaş artışı ile TSH düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: 65 yaş ve üstü popülasyonda, artan yaş ile TSH düzeyi değişmemektedir. Ancak 85 yaş ve üstü, çok yaşlı kişilerde, 65-74 yaş grubundaki kişilere göre TSH düzeyi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The elderly population is constantly increasing all over the world. Thyroid disorders are becoming more common among the elderly population as well as in the general population. Non-specific symptoms and signs of thyroid disorders in the elderly, accompanying non-thyroid illnesses and medications used make it difficult to diagnose. The emergence of age-specific reference ranges for thyroid stimulating hormone (TSH) due to the change in thyroid hormone physiology with aging also increases the difficulty of diagnosis. The relationship of TSH level in the elderly with many parameters such as cognitive functions, depression, cardiovascular events, mortality, frailty, osteoporosis has been investigated. However, studies investigating normal TSH levels by age groups are limited. The aim of our study is to determine the TSH levels of the patients evaluated in the geriatric outpatient clinics according to age ranges. Materials and Methods: Among the patients evaluated in the outpatient clinic of Ankara University Faculty of Medicine, Department of Geriatrics, those with any thyroid disease diagnosis, levothyroxine (LT4) treatment, previous thyroid surgery and/or radioactive iodine treatment, use of medications that may affect thyroid functions and patients with acute disease states are excluded. TSH levels of the remaining patients were statistically evaluated. Results: Of the 212 patients included in the study, 59,4% were women. The mean age of the patients was 73. Patients were categorized into three subgroups according to age groups. 132 (62,3%) patients in the 65-74 age group, 59 (27,8%) in the 75-84 age group, and 21 (9,9%) patients in the 85 and over age group were evaluated. Patients aged 85 years and older had lower TSH levels compared to patients aged 65-74 years (p = 0.024). However, there was no statistically significant relationship between increasing age and TSH levels in general. Conclusions: In the population aged 65 and over, TSH level does not change with increasing age. However, the TSH level is lower in very old people, aged 85 years and older, compared to people in the 65-74 age group.