Pozitif psikoloji odağında hazırlanan piyano eğitimi uygulamalarının disleksili çocukların müzikal becerilerine yansımaları
The reflections of piano education practices prepared with positive psychology focus on the musical skills of children with dyslexia
- Tez No: 797541
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE OYA LEVENDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dyslexia, Positive psychology, music education, Piano education, Affirmation language
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, pozitif psikoloji yaklaşımı ile hazırlanan piyano eğitim programının disleksi tanılı çocuklarda ki müzikal becerilerine yansımaları değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında Kayseri Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) bünyesinde eğitim gören çocuklar arasında disleksi tanısı almış ve müzikal ilgileri fazla olan, 8 – 11 yaş aralığında ki 8 çocuk değerlendirmeye alınmıştır. Çocukların, çalışmaya uygun olup olmadıklarını içeren bir dizi ön değerlendirme sonrasında, her birinin bu çalışmaya uygun olduğu görülmüştür. Çalışma; genel olarak, haftada bir gün ve iki ders saati olacak şekilde yürütülen toplam 8 haftalık süreyi kapsayan piyano eğitimini ve pozitif psikoloji odağında hazırlanan etkinlikleri kapsamaktadır. Nitel araştırma geleneğine bağlı olarak yürütülen bu çalışmada, olumlama dilinin hakim olduğu bir eğitim planı uygulanmış ve bu plan kapsamında çocukların müzikal becerilerinde ki olumlu değişimlerin izlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak veli görüşmelerinde kullanılan açık uçlu 15 sorudan oluşan bir görüşme formu, ders günlükleri ve pozitif psikoloji uygulamaları yer almıştır. Bu araçlar sayesinde, çocukların disleksi düzeyleri ve kişilik özellikleri hakkında bilgi toplanmış ve müzik eğitimi sırasında kullanılan pozitif psikoloji uygulamalarının etkisi değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda pozitif psikoloji odağında hazırlanan bu eğitim programıyla disleksili çocukların müzikal becerilerinde gözle görülür bir gelişme olduğu görülmüştür. Çalışma boyunca pozitif psikoloji odağında işlenen piyano derslerinde kullanılan olumlama dilinin çocukların zayıf yönlerinden çok, güçlü yönlerine odaklanıyor olması, onlarda motivasyon, başarısızlıkla mücadele, istikrar ve farkındalık gibi iyileştirmelere yol açmıştır. Tüm bu sonuçlar pozitif psikoloji odağında hazırlanan ve uygulanan piyano eğitiminin disleksili öğrencilerin müzik eğitimine katkı sağladığını, gelecekte bu alanda yürütülecek çalışmalara kaynaklık edebileceğini göstermektedir. Anahtar Kelime: Disleksi, pozitif psikoloji, müzik eğitimi, piyano eğitimi, olumlama dili
Özet (Çeviri)
The reflections of piano education programme on children diagnosed with dyslexia, and on their musical skills by using positive psychology, are surveyed in this research. Eight children,aged 8-11, who have dyslexia and musical interests and having education under Kayseri Guidance and Research Center, are evaluated on this scope of work. After a pre-liminary assessment of whether the children are appropriate or not for the research, it is seen that they all could be confirmed. The study includes piano education and activities focusing on positive psychology, two hours of lecturing once a week throughout 8 weeks. On this study which iş carried out by a qualitive method, an education programme is applied with an affirmative language and it is aimed to obtain positive changes of musical skills on children. An interview form of fifteen open-ended questionnaire for the parents, lectures' diaries and applications of positive psychology are placed as data collection tools in the research. With the help of these tools, datas about dyslexia levels and characteristic features of children and the effects of positive psychology used during musical education, are evaluated. As a result of this education programme focusing on positive psychology, a significant development is seen on the children's musical skills who have dyslexia. The affirmative language used on piano lessons focusing on positive psychology had the children focus on their stronger abilities much more than their weak ones and gave them improvement, stability, will to struggle against failure and being awareness. Starting from here, when an approach with positive psychology iş provided to children having dyslexia, it is seen that both the self-improvement and musical skills can be developed. All these results show that, piano education focusing on positive psychology can make a big contribution to their musical education and be a source to other studies to carry out in the future.