Gazi Yaşargil eğitim ve araştırma hastanesi acil servise düşük riskli göğüs ağrısı ile gelen ve taburcu edilen hastaların 15. gün ve 30.günde mace (major kardiyak olay)lerinin araştırılması
Investigation of mace (Magor cardiac events) on day 15 and day of 30 of patients who came to the emergency department of Gazi Yaşargil education and research hospital with low risk chest pain and discharged
- Tez No: 797620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Ağrısı, Acil Servis, Miyokart Enfarktüsü, MACE, Chest Pain, Emergency Department, Myocardial Infarction, MACE
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Giriş: Göğüs ağrısı özellikle yetişkin kişilerde en çok acil servise başvurma nedenleri arasındadır. Göğüs ağrısı çok farklı nedenler ile meydana gelebileceği gibi Koroner damar hastalıkları ve Miyokart enfarktüsü gibi önemli sonuçları olabilmektedir. Bu nedenle göğüs ağrısında acil tıbbı girişime ihtiyaç duyan hastaların elemine edilmesi önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı göğüs ağrısı ile Acil servise başvuran hastaların ilk 15 ve 30 günlük süreç içerisinde Majör kardiyolojik olay (MACE) geçirme sıklığının belirlenmesinin yanında, MACE yordanmasında etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan çalışma tanımlayıcı niteliktedir. Çalışma evrenini Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran göğüs ağrılı hastalar oluşturmaktadır. Çalışmadan herhangi bir örneklem alınmadan belirlenen tarihlerde başvuran hastaların tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak 01.03.2022 ile 01.03.2023 tarihleri arasında hastaneye başvuran 341 hastaya ulaşılmıştır.. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanında Bağımsız örneklem t testi ve Lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 54,02 ± 4.67 olup, %47.33'ü kadındır. Çalışmaya dahil edilen hasatların 17' si 15. Günde, beşi ise ikinci 15 günde olmak üzere 22 hastada MACE tespit edilmiştir. Bu hastaların 15'ine koroner anjiyografi birine kalp pili takılmış altısı ise eks olmuştur. Hastalarda MACE nedenlerinin yordanmasına oluşturulan lojistik regresyon modelinde Ejeksiyon Fraksiyon (EF) değeri MACE'nin en anlamlı yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Göğüs ağrisi skorları (HEART, TİMİ, GRACE, EDACS) ve plazma nötrofil değerleri hastalarda MACE ile ilişkili diğer önemli değişkenlerdir. Sonuç: MACE açısından en önemli risk faktörü EF'dir. EDACS, HEART, GRACE TİMİ skorları MACE öngörmede etkili araçlar olduğundan dolayı klinik karar alma süreçlerine yardımcı olabilmektedir Nötrofil sayısında artış MACE açısından risk faktörü olsa da daha spesifk verilerin kullanılması MACE öngörmede etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Chest pain is one of the most common reasons for applying to the emergency department, especially in adults. Chest pain can occur for many different reasons, as well as important consequences such as coronary vascular diseases and myocardial infarction. Therefore, it is important to eliminate patients who need emergency medical intervention for chest pain. In this context, the aim of the study was to determine the frequency of Major cardiological event (MACE) in the first 15 and 30 days of patients who applied to the emergency department with chest pain, as well as to determine the factors affecting the prediction of MACE. Materials and Methods: This cross-sectional study is descriptive. The study population consists of patients with chest pain who applied to the Gazi Yaşargil Training and Research Hospital emergency service. It was tried to reach all of the patients who applied on the specified dates without any sampling from the study. As a result, 341 patients who applied to the hospital between 01.03.2022 and 01.03.2023 were reached. In the evaluation of the data obtained from the study, besides descriptive statistical methods, Independent sample t-test and Logistic regression analysis were performed. Results: The mean age of the patients participating in the study was 54.02 ± 4.67, of which 47.33% were women. MACE was detected in 22 patients, 17 of the harvests included in the study on the 15th day and 5 on the second 15 days. Coronary angiography was implanted in 15 of these patients, and a pacemaker was inserted in one, and six of them died. Ejection Fraction (EF) value was found to be the most significant predictor of MACE in the logistic regression model created to predict the causes of MACE in patients. Chest pain scores (HEART, TIMI, GRACE, EDACS) and plasma neutrophil values are other important variables associated with MACE in patients. Conclusion: The most important risk factor for MACE is EF. Since EDACS, HEART, GRACE TIMI scores are effective tools in predicting MACE, they can help clinical decision-making processes. Although an increase in neutrophil count is a risk factor for MACE, using more specific data will be effective in predicting MACE.