Acil servise bulantı kusma şikayeti ile başvurangebelerde enflamatuar belirteçlerin (D-dimer vefibrinojen) puqe skorlamasına göre korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation of inflammatory markers (D-dimer andfibrinogen) according to puqe scoring in pregnant women presenting to the emergency department with the complaints of nausea and vomiting
- Tez No: 797622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, bulantı, kusma, hiperemezis gravidarum, enflamasyon, Pregnant, nausea, vomit, HEG, inflammation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Gebelikte bulantı-kusmanın patogenezi bilinmemektedir ve multifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Gebelikte enflamatuar süreçlerin etkilendiği ve hiperemezis gravidarumun (HEG) genel anlamda bir subakut enflamatuar süreç olduğu, son zamanlarda yapılan çalışmalar ile desteklenmektedir. HEG şiddeti ile birçok enflamatuar belirtecin anlamlı yükselişi arasındaki korelasyona dikkat çekilmiştir. Bu çalışmada bulantı ve kusma ile gelen gebelerde serum d-dimer ve fibrinojen düzeylerinin etkinliğini ve HEG şiddetini öngörmedeki rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olarak yürütüldü. S.B.Ü İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 07/07/2022- 07/11/2022 tarihleri arasında bulantı ve kusma şikayetleri ile başvuran 18 yaş ve üstü gebe hastalar ile yapıldı. Hastaların serum ddimer ve fibrinojen düzeylerine bakıldı. Hastaların yaşı, vital bulguları, özgeçmişi, gebelik haftası, gravida, parite, abortus öyküsü, son 12 saatteki bulantı, kusma ve öğürme sayısı, d-dimer ve fibrinojen değerleri çalışma formuna kaydedildi. Her hasta için PUQE skoru hesaplandı. PUQE skoru 3-6 (hafif) olan hastalar kontrol grubuna, 7-12 (orta), 13 ve üstü (şiddetli) olan hastalar çalışma grubuna dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan gebeleri PUQE skorlamasına göre hafif-ortaşiddetli diye 3 gruba ayırdığımızda %22,2 (n=34)'sini şiddetli, %44,4 (n=68)'ünü orta şiddetli, %33,3 (n=51)'ünü hafif şiddetli grupta bulduk. Çalışma grubundaki gebelerde PUQE skoru 10,72±2,72 iken kontrol grubundaki gebelerde ise 3,86±1,27 (p=0,001) olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit ettik. vii D-dimer ve fibrinojen değerlerine baktığımızda; çalışma grubundaki gebelerde d-dimer'ın ortanca değeri 0,68 (0,19-2,56) iken kontrol grubundaki gebelerde 0,44 (0,15-1,07) olup, istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu tespit ettik (p=0,001). Fibrinojen değerleri çalışma ve kontrol grubunda karşılaştırıldığında ise çalışma grubunda 455,66±92,25, kontrol grubunda 113,40±0,272 olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,272). Sonuç: HEG'in patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalarda HEG etiyolojisinde enflamatuar belirteçlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde ettiğimiz verilerle HEG tanısını koymada ve şiddetini ön görmede ddimer düzeyinin etkin olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The pathogenesis of nausea and vomiting in pregnancy is unknown and is thought to be multifactorial. Recent studies showed that inflammatory processes are affected during pregnancy and hyperemesis gravidarum (HEG) is a subacute inflammatory process. The correlation between the severity of HEG and the significant elevation of several inflammatory markers were shown in the studies. In this study, it was aimed to evaluate the effectiveness of serum d-dimer and fibrinogen levels in pregnant women presenting with nausea and vomiting and their role in predicting the severity of HEG. Methods: The study was conducted as a prospective, cross-sectional and descriptive study. The study was conducted with pregnant patients aged 18 years and older who applied to the Adult Emergency Service of Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital with complaints of nausea and vomiting between 07/07/2022 and 07/11/2022. Serum d-dimer and fibrinogen levels of the patients were measured. The patients age, vital signs, history, gestational week, gravida parity abortion history, nausea, vomiting and retching number in the last 12 hours, d-dimer and fibrinogen values were recorded in the study form. PUQE score was calculated for each patient. Patients with a PUQE score of 3- 6 (mild) were included in the control group, and patients with a PUQE score of 7-12 (moderate) and 13 and above (severe) were included in the study group. ix Results: The pregnant women participating in the study divided into 3 groups according to the PUQE scoring, 22,2% (n=34) were in the severe group, 44,4% (n=68) were in the moderate group, and 33,3% (n=51) were in the mild group. The PUQE score was 10,72±2,72 in the study group and 3,86±1,27 in the control group (p=0,001). There is statistically significant difference detected between groups. While the median value of d-dimer was 0,68 (0,19-2,56) in the study group, it was 0,44 (0,15-1,07) in the control group, and there is a statistically significant difference between these groups(p= 0,001). When fibrinogen values were compared in the study and control groups, it was 455,66±92,25 in the study group and 113,40±0,272 in the control group, and no statistically significant difference was found (p=0,272). Discussion: The pathogenesis of HEG is not known exactly. Studies have shown that inflammatory markers are effective in the etiology of HEG. With the data we obtained from this study, we think that D-dimer level can be used effectively in diagnosing HEG and predicting its severity.