COVİD-19 korkusu ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between fear of COVİD-19 and HEALTHY lifestyle behaviors
- Tez No: 797807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 korkusu, Covid-19 pandemisi, sağlıklı yaşam, fear of covid-19, covid-19 pandemic, healthy life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisinin psikolojik sağlık üzerinde oluşturduğu etkilerden biri korkudur. Çalışmamızın amacı, covid-19 korkusunu belirlemek, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile ilişkisini ortaya koymak ve etkili olabilecek sosyodemografik değişkenleri incelemektir. Yöntem: Çalışmamıza Aralık 2021 - Nisan 2022 tarihleri arasında aile hekimliği polikliniğine başvuran 18 yaş üstü hasta ve yakınları arasından 400 kişi katıldı. Katılımcılara sosyodemografik özelliklerine ve covid-19 enfeksiyonuna ilişkin 21 soruluk anket formu, Covid-19 korkusu ölçeği ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda kadınlarda, evlilerde, çocuğu olanlarda, ev hanımlarında, covid-19 açısından riskli kronik hastalığı olanlarda, Covid-19 enfeksiyonunu şiddetli geçiren yakını bulunanlarda Covid-19 korkusu daha yüksek bulunurken, gelir algısı yüksek bireylerde Covid-19 korkusu daha düşük gözlendi. Covid-19 korkusu ile SYBD arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Katılımcıların yaşları ile beslenme davranışları arasında pozitif, fiziksel aktivite ve sağlık sorumluluğu davranışları arasında negatif korelasyon mevcuttu. VKI ile fiziksel aktivite arasında negatif korelasyon mevcuttu. Bekar, çocuğu olmayan bireylerde kişilerarası ilişkiler ve fiziksel aktivite puanları daha yüksekti. Üniversite mezunlarında fiziksel aktivite ve sağlık sorumluluğu puanları daha yüksek saptandı. İşçilerde fiziksel aktivitenin düşük olduğu görüldü. Çalışmayanlarda kişilerarası ilişkiler, stres yönetimi ve SYBD toplam puanı daha yüksekti. Covid-19 için riskli kronik hastalığa sahip katılımcıların beslenme alt boyut puanlarının daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Covid-19 korkusunun çeşitli değişkenlerden etkilendiği ve bazı gruplar arasında farklılıklar olduğu gözlendi. Bu çalışmaların daha fazla yapılması ve bilgilerin artması, Covid-19 korkusunun üstesinden gelmeye ve risk altındaki bireylerin sağlığı geliştirmeye yönelik koruyucu davranışlarda bulunmalarına yardımcı olmak için hedeflenen eğitim veya önleme programlarını tasarlamak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the effects of the Covid-19 pandemic on psychological health is fear. The aim of our study is to determine the fear of covid-19, to reveal its relationship with healthy lifestyle behaviors and to examine sociodemographic variables that may be effective. Method: 400 patients and relatives the age of 18 who applied to the family medicine outpatient clinic between December 2021 and April 2022 participated in our study. A 21-question questionnaire regarding their sociodemographic characteristics and covid-19 infection, the Covid-19 fear scale and the healthy lifestyle behaviors scale II were applied to the participants. Results: In our study, while the fear of Covid-19 was found to be higher in women, married people, those with children, housewives, people with chronic diseases at risk for covid-19 and people who have a relative with severe Covid-19 infection, the fear of Covid-19 was lower in people with high income perception. No significant relationship was found between fear of Covid-19 and HLSB. There was a positive correlation between the age of the participants with their nutritional behaviors, and a negative correlation between their age with physical activity and health responsibility behaviors. There was a negative correlation between BMI and physical activity. Interpersonal relationships and physical activity scores were higher in single and childless individuals. Physical activity and health responsibility scores were found to be higher in university graduates. It was observed that the physical activity of the workers were low. Interpersonal relationships, stress management, and HLB total scores were higher in non-workers. It was determined that the participants with chronic diseases at risk for Covid-19 had higher nutrition subscale scores. Conclusion: It was observed that fear of Covid-19 is affected by various variables and there are differences between some groups. Further doing more of this studies and increased knowledge can be used to design targeted education or prevention programs to help overcome fear of Covid-19 and engage at-risk individuals in protective behaviors to promote health.