Laparoskopik kolon cerrahisinde böbrek tübül hasarının kım-1 molekülü ile değerlendirilmesi
Evaluation of renal tubular damage in laparoscopic colon surgery with kim-1 molecule
  1. Tez No: 797896
  2. Yazar: ABDULLAH GÜRHAN DUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN VATANSEV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolon Cerrahisi, KIM-1, Renal Tübüler Hasar, Laparoscopic Colon Surgery, Renal Tubuler Damage, KIM-1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Kolon kanseri ülkemizde erkek ve kadınlarda en sık görülen 3. kanser türüdür. Kolon kanseri ameliyatlarında teknolojinin gelişmesiyle minimal invaziv tedavi seçenekleri ön plana çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı laparoskopik kolon cerrahisinde oluşturulan artmış karın içi basıncında, böbrekte meydana gelebilecek hasarlanmaya en hassas cevap olan ve böbrek tübüllerinden salgılanan KIM-1(Kidney Injury Molecule-1) molekülü kullanılarak, açık prosedürler ile karışılaştırılması planlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda hastanemiz genel cerrahi kliniğine Kasım 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuran, kolon kanseri tanısı konulup laparoskopik ve açık prosedürler ile opere edilen toplam 46 hasta dahil edilmiştir. Hastalar randomize prospektif olarak 10 laparoskopik sağ hemikolektomi (Grup 1), 8 açık sağ hemikolektomi (Grup 2), 8 laparoskopik anterior rezeksiyon (Grup 3), 11 açık anterior rezeksiyon (Grup 4) ve 9 laparoskopik low anterior rezeksiyon (Grup 5) olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Hastalardan preoperatif, postoperatif 4. saat ve postoperatif 14. gün idrar numuneleri alınarak idrar KIM-1 düzeyleri ve idrar kreatinin değeri ölçülmüştür. Daha sonra idrar KIM-1/Cr oranları hesaplanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 18.0 paket programı ile analiz edildi. Sonuçlar: Opere edilen hastaların %50,0'ı (n=23) erkek, %50,0'ı (n=23) kadın hasta idi. Hastaların yaş ortalaması 61,65±11,94 yıl, VKI (vücut kitle indeksi) ortalaması 26,26±5,34 kg/m2 olarak saptandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %58,7'sine (n=27) laparoskopik cerrahi uygulanmıştı. Laparoskopik cerrahi uygulanan her hastada intraabdominal basınç 12 mmHg olarak belirlendi. Hastalara aynı anestezik ilaçlar operasyon süreleri ile korele olarak verildi. Açık cerrahi ve laparoskopik cerrahi uygulanan hasta gruplarında yaş, preop, postop 4. saat ve postop 14. gün idrar KIM-1/Cr düzeyleri, operasyon süreleri ve cinsiyet oranlarının benzer olduğu belirlendi (p>0,05). Çalışmaya dahil edilen laparoskopik cerrahi uygulanan hastalarda preop idrarda ölçülen KIM-1/ Cr düzeyi ile hasta yaşı arasında pozitif yönde düşük-orta düzeyde, postop 4.saatte idrarda ölçülen KIM-1/ Cr düzeyi ile hasta yaşı arasında ise pozitif yönde orta derecede korelasyon olduğu saptandı (r değerleri sırasıyla; r=0,365, r=0,477, p değerleri sırasıyla; p=0,047, p=0,008). LAR (laparoskopik anterior rezeksiyon) operasyonu geçiren hastaların postop 14. günde idrarda ölçülen KIM-1/Cr düzeyleri diğer laparoskopik operasyon geçiren hasta gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,022). LSH (laparoskopik sağ hemikolektomi) operasyonu geçiren hastalarda postop 4. saatte idrarda ölçülen KIM-1/Cr düzeyi ile operasyon süresi arasında pozitif yönde iyi derecede istatistiksel olarak anlamlı korelasyon tespit edildi (r=0,673, p=0,033). LLAR (laparoskopik low anterior rezeksiyon) geçiren hastalarda SH (sağ hemikolektomi), AR (anterior rezeksiyon), LSH ve LAR geçiren hastalara göre preop idrarda çalışılan KIM-1/Cr düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı (p=0,022). LAR geçiren hastalarda SH, AR, LSH ve LLAR geçiren hastalara göre postop 14. gün KIM-1/Cr düzeyi istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,038). Tartışma: Çalışmamız sonucunda açık prosedür ve laparoskopik prosedür ile yapılan ameliyatlarda post operatif 4. saatte idrarda çalışılan KIM-1/Cr düzeyleri artmaktaydı. Post operatif 14. Günde ise LAR hariç diğer gruplarda pre operatif dönemden daha düşük idrar KIM-1/Cr düzeyleri olduğu görüldü. LAR grubunda idrar KIM-1/Cr değerinin yüksek olması hastaların preop dönemde de idrar KIM-1/Cr değerinin yüksek olduğu görülerek altta yatan renal patolojilere bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Bu hastalar haricinde idrar KIM-1/Cr değerleri tüm gruplarda benzer çıkmış olup 5 grup arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Colon cancer is the third most common type of cancer in men and women in our country. With the development of technology over time, minimally invasive treatment options have come to the fore.The aim of this study was to compare the intra-abdominal pressure created in laparoscopic colon surgery with open procedures using the KIM-1 molecule secreted from the renal tubules, which is the most sensitive response to damage to the kidney. Material and Method: In our study, a total of 46 patients who applied to the general surgery clinic of our hospital between November 2021 and April 2022 and were diagnosed with colon cancer and operated with laparoscopic and open procedures were included.The patients were randomized prospectively to undergo 10 laparoscopic right hemicolectomy (Group 1), 8 open right hemicolectomy (Group 2), 8 laparoscopic anterior resection (Group 3), 11 open anterior resection (Group 4), and 9 laparoscopic low anterior resection (Group 5).divided into five groups.Urine KIM-1 levels were measured by taking urine samples from the patients on the preoperative, postoperative 4th hour and postoperative 14th day.Then, urine KIM-1/Cr ratios were calculated.The data obtained as a result of the research were analyzed in computer environment with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 18.0 package program. Results: 50.0% (n=23) of the operated patients were male and 50.0% (n=23) were female.The mean age of the patients was 61.65±11.94 years, and the mean BMI was 26.26±5.34 kg/m2.Laparoscopic surgery was performed in 58.7% (n=27) of the patients included in the study.Intra-abdominal pressure was determined as 12 mmHg in each patient who underwent laparoscopic surgery.Age, preoperative KIM-1/Cr, postoperative 4th hour and postoperative 14th day urinary KIM-1/Cr levels, operation durations and gender ratios were found to be similar in open surgery and laparoscopic surgery patient groups (p>0.05).In the patients who underwent laparoscopic surgery included in the study, it was found that there was a positive low-moderate correlation between the KIM-1/Cr level measured in the preoperative urine and the patient's age, and a moderate positive correlation between the KIM-1/Cr level measured in the urine at the postoperative 4th hour and the patient's age.(r values, respectively; r=0.365, r=0.477, p values, respectively; p=0.047, p=0.008).The KIM-1/Cr levels measured in the urine of the patients who underwent LAR operation on the postoperative 14th day were found to be statistically significantly higher than the patient groups who underwent other laparoscopic operations (p=0.022).A positive and statistically significant correlation was found between the KIM-1/Cr level measured in the urine at the postoperative 4th hour and the duration of the operation in patients who underwent LSH operation (r=0.673, p=0.033) (Table 5).The KIM-1/Cr level studied in the preoperative urine was found to be statistically significantly lower in patients undergoing LLAR compared to patients undergoing SH, AR, LSH and LAR (p=0.022).Postoperative 14th day KIM-1/Cr level was found to be statistically significantly higher in patients who had LAR compared to patients who had undergone SH, AR, LSH and LLAR (p=0.038). Conclusion: As a result of our study, KIM-1/Cr levels in the urine were increased at the post-operative 4th hour in surgeries performed with open procedure and laparoscopic procedure.On the post-operative 14th day, lower urinary KIM-1/Cr levels were observed in the other groups than in the pre-operative period, except for LAR.The high urine KIM-1/Cr value in the LAR group suggests that the urine KIM-1/Cr value was found to be high in the preoperative period of the patients, suggesting that it may be related to underlying renal pathologies.Except for these patients, urine KIM-1/Cr values were similar in all groups, and we did not find statistical significance between the 5 groups.