Distal hipospadiaslı hastalarda 10 yıllık deneyimimiz
OUR 10 years of experience in patients with distal hypospadias
  1. Tez No: 797910
  2. Yazar: BAKHTIYAR MEHTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MURAT ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Distal hipospadias, Üretrokutanöz fistül, Minimal invaziv yöntem, Distal hypospadias, Urethrocutaneous fistula, Minimally invasive method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Hipospadias aşağıdaki 3 anomalinin herhangi birinin veya hepsinin kombinasyonu ile izlenebilir: 1- üretral meatusun olması gerektiği yerden daha proksimalde olması 2- penil eğrilik (kordi) ve 3- ventral sünnet derisi eksikliği. Yaklaşık %70 olguda üretral meatus penis şaftının distalinde yerleşmektedir. Hipospadiasın distal formunda erkek çocuklarda kozmetik ve psikososyal problemler daha sık izlenmektedir. Hipospadias hastalığının tedavisi yalnızca cerrahidir. Bu cerrahide temel esas iyi bir kozmetik ve işlevsel sonuç elde etmektir. Bu nedenle yayınlarda 300'den fazla cerrahi teknik önerilmesine rağmen en iyi teknik konusunda genel bir kanıya varılamamıştır. Bu çalışmamızda geriye dönük olarak hastalarımızın klinik sonuçları değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 2011 – 2021 yılları arasında distal hipospadias tanısıyla düzeltici ameliyat uygulanan 113 hasta dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi hipospadias anomalisinin derecesi, ameliyat yaşı, uygulanan cerrahi teknik, cerrahi teknik aşamaları, kullanılan üretral kateter tipi ve boyutu, ameliyat sonrası takip süreleri, ameliyat sonrası üretrokutanöz fistül, meatal darlık, divertikül, tekrar ameliyat olma gibi komplikasyonları geriye dönük şekilde incelendi. Bulgular: 113 hastalık seride 4 üretrokutanöz fistül (3,5%) ve 6 meatal stenoz (5,3%) izlenmiştir. Hastaların büyük çoğunluğunda minimal invaziv yöntemle modifiye Snodgrass yöntemi uygulanmıştır. Sonuç: Minimal invaziv yöntemle yapılan modifiye Snodgrass yöntemi gerek orijinal ve literatürde belirtilen modifiye Snodgrass yöntemlerine kıyasla tatminkar sonuç vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypospadias can be observed with any or all combinations of the following 3 anomalies: 1- urethral meatus being more proximal than it's normal locayion 2- penile curvature (cordia) and 3- lack of ventral foreskin. In approximately 70% of cases, the urethral meatus is located distal to the shaft of the penis. In the distal form of hypospadias, cosmetic and psychosocial problems are more common in boys. The treatment of hypospadias disease is only surgery. The basic principle in this surgery is to achieve a good cosmetic and functional result. For this reason, although more than 300 surgical techniques have been suggested in the publications, but general consensus on the best technique has not been reached. In this study, the clinical results of our patients were evaluated retrospectively. Materials and methods: 113 patients who underwent corrective surgery with the diagnosis of distal hypospadias between 2011 and 2021 were included in the study. Preoperative complications such as the degree of hypospadias anomaly, surgical age, surgical technique, surgical technique stages, type and size of urethral catheter used, postoperative follow-up times, postoperative urethrocutaneous fistula, meatal stenosis, diverticulum and reoperation were evaluated retrospectively. Results: In a series of 113 patients, 4 urethrocutaneous fistulas and 6 meatal stenosis were observed. Modified Snodgrass method was applied with minimally invasive method in the vast majority of patients. Conclusion: The minimally invasive structured modified Snodgrass method gives satisfactory results compared to the original and modified Snodgrass methods specified in the literature.