Kantitatif sakroiliyak eklem sintigrafisini etkileyebilecek etmenler: Yaş, cinsiyet, lateralite, doğum
Quantitative scintigraphy of sacroiliac joints: Effects of age, gender, laterality and maternity
  1. Tez No: 79824
  2. Yazar: MEHMET REYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZOĞUL SARGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Quantitative sacroiliac scintigraphy, sacroiliitis, sacroiliac joint, 99m-Tc MDP
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Fiziksel muayene ve laboratuvar bulguları inflamatuar sırt ağrısı ile kronik alt sırt ağrısının diğer nedenlerini ayırt etmeyebilir. Hastalığın radyografik değişikliği oluşmadan, ağrı yıllarca devam edebilir. Erken tam uygun tedavinin başlaması için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; kurumumuza başvuran, sakroiliitisi olmayan kişilerde sakroiliyak eklem indeksini hesaplamak, indeksin yaş, cinsiyet, lateralite ve doğum ile değişip değişmediğini görmek ve sakroiliitis olduğu bilinen hastaların indeksleriyle karşılaştırarak; klinik olarak şüpheli sakroiilitisi bulunan ancak radyografik değişikliğin oluşmadığı hastalarda, kantitatif sakroiliyak eklem sintigrafisinin (KSS) tanıdaki yerini tespit etmektir. Çalışmaya, 110 sakroiliitisi olmayan kontrol hastası ile 14 sakroiliitisli hasta dahil edildi ve 99m-Tc MDP kullanılarak yapıldı. Sakroiliyak eklem/sakrum ortalama değerleri alınarak sakroiliyak eklem indeksi(SII) hesaplandı. Sll'te cinsiyetler arasında farklılık izlenmedi. Sağ SI/S değeri sol SI/S değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Yaş arttıkça kadınlarda Sû azalırken(p=0.000), erkeklerde anlamlı derecede azalmadı. Doğum arttıkça Sil azaldı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Kontrol ve sakroiliitisli hasta grupları arasında anlamlı fark bulunmadı ancak erken evre sakroiliitisli hastalarda indeks normalden yüksekti. Kemik sintigrafisi erken evre sakroiliitisin tespitinde hassas bir yöntemdir ve kantitasyon yapılarak hassasiyet arttırılabilir. Kantitatif kemik sintigrafisinin standart bir yöntemi yoktur ve birçok etmenden etkilenir. Her kurum, kullandığı radyofarmasötik ve yöntemi göz önünde tutarak kendi değerlerini çıkarmalıdır. rv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quantitative Scintigraphy of Sacroiliac Joints: Effect of Age, Gender, Laterality and Maternity Evaluation of the sacroiliac joints by physical examination and laboratory tests may not distinguish between inflammatory back pain and other causes of chronic low back pain. Patients may have low back pain for years before the changes of sacroiliitis (SI) appear on X- ray. Early diagnosis is important for starting appropriate treatment. The aim of our study is to determine the sacroiliac index (SII) of patients without sacroiliitis, to evaluate effects of age, gender, laterality and maternity on SII and to compare these values in patients with sacroiliitis. 110 control subject without SI and 14 patients with SI were included in this study. A posterior planar film of the pelvis was obtained to calculate whole sacroiliac joint/sacrum ratio as a SII by the region of interest method. Quantitative sacroiliac scintigraphy (QSS) was performed after injection of 740 MBq 99m-Tc methylenediphosphonate. The SII were no differences between males and females, the right Sû was higher than left, SII did not change significantly in aged men and maternity, but it decreased significantly in aged women(P=0,000). The SII value in patients with active SI were higher than of control subject. Our results suggest that QSS is a sensitive method for the diagnosis of early stage SI and every institution should establish its own normal SII.