Velîd el-A'zamî'nin şiirlerinde Hz. Peygamber'e övgü
Praise for the Prophet in the poems of Walid Al-Azami
  1. Tez No: 798655
  2. Yazar: QAMAR FAROOQ NAJI ALOBAIDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Velîd el-Aʻzamî, Hz. Peygamber'e övgü, Peygamber Medhinin Doğuşu, Ahmed Şevkî, Walid Al-Azami, Praise be to the Prophet, The Birth of the Prophet Madhi, Ahmed Shawky
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada Velîd el-A'zamî'nin Şiirlerinde Hz. Peygamber'e Övgü konusu ele alınmış ve Ahmed Şevkî'nin şiirleriyle bir mukayese yapılmıştır. Peygamber'e övgü konusunu araştırmaya başladığımızda şiirsel amaçla yazılan birçok literatür ve kitap bulabilmekle birlikte bu alandaki eser bolluğuna rağmen tam anlamıyla tanındığını söyleyemeyiz. Bu samimi, saf ve yenilenmiş şiir türünün, şairlerinin ve özellikle de bu alandaki çağdaş şairlerin şiirlerinin incelenmesinde bir takım eksiklikler bulunmaktadır. Zira mevcuttaki çalışmaların birçoğu hemziyyât ve karşıtlıklarını, çalışma için ilk model olarak almakta, çağdaş şairleri ve şiirlerini birkaç araştırma makalesine terk etmektedir. İşte bu nedenle çalışmamıza, Velîd el-Aʻzamî'nin hayatını ve şiirlerini gözden geçirerek araştırmaya başladık. Onun şiirlerini inceleyerek, şiirlerinin rafine hale gelmesinde nasıl destek gördüğünü, dedesi, dayısı ve hocaları tarafından kendisine nasıl yardımcı olunduğunu araştırdık. Birinci bölümde medihin lugat ve ıstılah anlamını verdikten sonra medihin tarihi seyri hakkında kısa bilgiler sunduk. İkinci bölümde Velîd el-Aʻzamî'nin hayatı, başarıları ve şiirlerinden bahsettik. Çalışmamızın üçüncü bölümünda ise şairin şiirlerinde Hz. Peygamber'e övgüsünü, özelliklerini ve farklılıklarını ele aldıktan sonra Ahmed Şevkî'yle karışlaştırma yaparak çalışmamızı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
When we began researching the subject of praising the Messenger, we found many literatures and books written on the poetic purpose, but we cannot say that it is completely known despite the large number of works in this field. There are some shortcomings at analyzing this pure and renewed poetic genre and it's poets, especially the poems of contemporary poets in this field, Because most of the current studies take both ways and their opposites are as the first model for study, leaving contemporary poets and their poems for a few research articles. That is why we began our study by reviewing the life and writings of Walid Al-Azami. We studied his poems, how he was supported in refining his poems, and how his grandfather, uncle and teachers helped him. In the first part, we have given brief information about the historical course of prayer after giving an understanding of the dictionary and terminology of prayer. In the second part, we talked about the life of the Walid Al-Azami, his achievements, his poems, and in the third part of our study, after considering the praise of the Prophet in the poet's poems, his features and differences, we made a comparison with Ahmad Shawky.