Özbek yazar Ma'suma Ahmedova'nın hikâyeleri (İnceleme-metin)
Stories of Uzbek author Ma'suma Ahmedova (Research - text)
- Tez No: 798657
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek Edebiyatı, Ma'suma Ahmedova, Hikâye, Halk Kültürü, Uzbek Literature, Ma'suma Ahmedova, Story, Folk Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmanın amacı Modern Özbek Edebiyatı'nın önemli temsilcilerinden biri olan Ma'suma Ahmedova'yı tanıtmak ve yirmi dört hikâyesini incelemektir. Bağımsızlıktan önce ve sonra eserler kaleme alan yazar, hikâyelerinde kırsalda ve şehirde yaşayan Özbek halkının yaşamını okura aktarmıştır. Çevirisi ve incelemesi yapılmış hikâyeler, dönem özelliklerinin yanı sıra Özbek kültüründen izler de taşır. Çalışmamızın giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ile birlikte Ma'suma Ahmedova'nın hayatı, sanatı ve eserleri verilmiştir. Birinci bölümde hikâyelerin temel unsurları, ikinci bölümde hikâyelerin muhteva özellikleri, üçüncü bölümde hikâyelerin halk kültürü unsurları incelenmiştir. Dördüncü bölümdeyse hikâyelerin Türkiye Türkçesine çevirisi yapılmış ve çalışma sonuç kısmıyla sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce Ma'suma Ahmedova, one of the important representatives of modern Uzbek literature, and to analyze her twenty-four stories. The author, who wrote works before and after the independence, conveyed the life of the Uzbek people living in the countryside and the city to the reader in her stories. The translated and analyzed stories reflect the Uzbek culture as well as the characteristics of the period. In the introduction; the aim, scope and method of the study and information is given about the life, style and works of the author. In the first chapter, the basic elements of the stories; in the second chapter; the characteristics of the content, and in the third chapter, the folk culture elements of the stories are analyzed. In the fourth chapter, the stories were translated into Turkiye Turkish, and the paper is ended with the conclusion.