Ledün-nâme 114b-173b varakları arası (İnceleme–transkripsiyonlu metin – dizin - tıpkıbasım)
Ledün-name between 114b and 173b decals (Review-transcribed text - index - exact print)
- Tez No: 799129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÖLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Ledün-nâme, Ledünnî İlim, Tasavvuf, Hızır, Ancient Anatolian Turkish, Ledün-name, Ledün Science, Sufism, Hızır
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 693
Özet
Eski Anadolu Türkçesi, Türk yazı dilinin Oğuz-Türkmen lehçesi temelinde oluşan ve 13-16. yüzyıllar arasında Azerbaycan, Anadolu, Suriye, Irak ve Balkanlar'ı da içerisine alan geniş bir coğrafyada kullanılan dönemidir. Bu dönemde Oğuz-Türkmen lehçesinin ilk defa sistemli bir yazı dili olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu sebeplere dayanarak Eski Anadolu Türkçesi'nin Türk dili tarihinde özel bir yeri vardır. Türk dilinin önemli devirlerinden olan Eski Anadolu Türkçesi döneminin, edebî ve dinî şahsiyetlere ve bu şahsiyetlerin miras bıraktığı önemli eserlere ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Dönemin eserlerinin Türk yazı dilinin temellerini oluşturmuş olması sebebiyle bugüne ulaşan çalışmaların incelenmesinin oldukça önemli olduğu görülmektedir. İncelenen eserlerde, tasavvuf konusu göz ardı edilemez bir boyutta karşımıza çıkmaktadır. Dönemin öne çıkan yazarları, yazmış oldukları eserlerle kendi bilgi birikimlerini, sahip oldukları inançları, düşünceleri, yaşam tarzlarını, incelediğimiz eserde de olduğu gibi, gelecek kuşaklara aktarmışlardır. Çalışmamızda, Millî Kütüphanede 06 Hk 196 arşiv numarasıyla kayıtlı bulunan, telif tarihi 910 (1504) olan ve Murâdî tarafından yazılan Ledün-nâme adlı eserin 114b-173b varakları arası incelenmiştir. Çalışmamız Giriş bölümünün ardından İnceleme, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde metnin gramer incelemesi yapılmıştır. Transkripsiyonlu Metin bölümünde Milli Kütüphane nüshası esas alınmış ve Berlin Eyalet Kütüphanesi Türkçe Yazmaları Koleksiyonunda bulunan Or. Oct. 2256 arşiv numaralı nüsha ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ardından metnin gramatikal dizini yapılmıştır.Tıpkıbasım bölümünde eserin önce Millî Kütüphane nüshası ardından Berlin Eyalet Kütüphanesi Nüshası verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polish Turkish is an ancient Anatolian language, formed on the basis of the Oghuz-Turkmen dialect of the Turkish written language and published in the 13th-16th century. it is a period used in a wide geography that includes Azerbaijan, Anatolia, Syria, Iraq and the Balkans between centuries Dec. It is observed that Oghuz-Turkmen Polish was used as a systematic written language for the first time during this period. Based on these reasons, the Ancient Anatolian Turkish has a special place in the history of the Turkish language. It is observed that the Old Anatolian Turkish period, which is one of the important periods of the Turkish language, is home to literary and religious figures and important works left by these figures. Since the works of the period formed the foundations of the Turkish written language, it is seen that the study of the works that have reached today is very important. In the Deconstructed works, the subject of Sufism appears in an inconsiderable dimension. The prominent writers of the period have passed on their knowledge, beliefs, thoughts, lifestyles to future generations with the works they have written, as in the work we are examining. In our study, the Decals 114b-173b of the work entitled Ledün-name, which is registered in the National Library with the archive number 06 Hk 196, the copyright date is 910 (1504) and written by Muradi, were examined between 114b and 173b. Our study consists of Review, Text, Index and Exact Printing sections after the Introduction section. In the review section, a grammatical review of the text was made. The Transcribed Text section is based on the copy of the National Library and is located in the Collection of Turkish Manuscripts of the Berlin State Library Or. Oct. it was examined in comparison with the copy numbered 2256 archive. Then the grammatical index of the text was made.In the exact printing section, first the copy of the National Library of the work and then the copy of the Berlin State Library are given.