Sosyal refahın sağlanmasında ailenin rolü
Role of family in the maintenance of social welfare
- Tez No: 799428
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Aile, Güney Avrupa Refah Modeli, Refah Devleti, Refah Karması, Sosyal Refah, Family, North European Welfare Model, Welfare State, Welfare Mix, Social Welfare
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Aile birçok disiplin tarafından farklı açılardan incelenmiş bir kurumdur. Bu alanda zengin bir literatür olduğu söylenebilir. Ancak aile aynı zamanda ekonomik bir birimdir. Öyle ki bu özelliği dolayısıyla sosyal refahın sağlanmasında önemli derecede rol aldığı görülmektedir. Tarihsel planda bu rolün derecesinin bazı süreçlerde önemli oranda değiştiği gözlenmektedir. Özellikle sosyal refahın farklı bileşenleri olduğu düşünüldüğünde; bu görevin tek başına ne aile ne devlet ne de piyasa tarafından yerine getirilemeyeceği ortaya çıkmaktadır. Nitekim bu görev geçmişte olduğu gibi günümüzde de farklı sosyal refah aktörleri tarafından farklı düzeylerde üstlenilmektedir. Bu çalışma ailenin sosyal refaha olan katkısını/rolünü tespit etmeye çalışmaktadır. Özellikle Refah Devleti kavramıyla bağlantılı olarak günümüzde sosyal refah sunumunda rol alan aktörlerin bir Refah Karması içerisinde belli oranlarda rol üstlendikleri görülmektedir. Yine Refah Devleti sınıflandırmasında kimi yazarlarca Güney Avrupa Refah Devletleri içerisinde bulunan ülkelerin ailelerin sosyal destek rolleri anlamında benzerlik gösterdiği iddia edilmektedir. Öyle ki bu özellikleri sosyal refahlarını önemli derecede etkilemektedir. Hem sosyal refahtaki değişimin yönü hem de bunun sonucunda ailenin değişen rolünü belirlemek için ikisi arasındaki bağlantının ortaya konması zaruridir. Böylelikle günümüzde devlet, piyasa, sivil toplum kuruluşları ve aile tarafından belli oranlarda sağlanan sosyal refah toplumsal gelişim açısından sağlıklı bir zemine kavuşabilecektir. Bu alanda yapılan çalışmalar sınırlı olduğu gibi farklı disiplinlere ait bir alanda çalışmanın güçlükleri veridir. Bu tezin amacı bu konudaki çabalara bir katkı koymak sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The family is an institution that has been studied from different perspectives by many disciplines. It can be said that there is a rich literature in this field. But the family is also an economic unit. In fact, it is seen that it plays an important role in providing social welfare due to this feature. It is observed that the degree of this role in the historical plan has changed significantly in some processes. Especially considering that social welfare has different components; It turns out that this duty cannot be fulfilled by the family, the state, non-governmental organizations or the market alone. As a matter of fact, this task is undertaken at different levels by different social welfare actors today as it was in the past. This study tries to determine the contribution/role of the family to social welfare. Especially in connection with the concept of Welfare State, it is seen that the actors involved in the presentation of social welfare today play a role in a Welfare Mix to a certain extent. Again, in the Welfare State classification, it is claimed by some authors that the countries in the Southern European Welfare States are similar in terms of the social support roles of families. So much so that these features affect their social well-being significantly. In order to determine both the direction of change in social welfare and the consequent changing role of the family, the link between the two needs to be revealed. Thus, the social welfare provided by the state, the market, non-governmental organizations and the family at certain rates today will be able to reach a healthy ground in terms of social development. The aim of this thesis is to contribute to the efforts on this subject.