İçeri şehir turizm destinasyonu ve kültür faaliyetleri
  1. Tez No: 799488
  2. Yazar: İBRAHİM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR BAYRAMLİ NEZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaijan, tourism, Icherisheher, destinations, globalization, tourism routes, historical-architectural monuments
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Azerbaijan State Economic University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanları seyahat etmeye yönlendiren önemli etkenler; ilgi, bilgi, gerekli maddi güce sahip olmak ve boş zaman olarak sıralanabilir. Aynı zamanda turizm destinasyonlarının tanıtımı potansiyel turistlerin dikkatlerini çekebilecek bir diğer önemli etkendir. Destinasyonların insanları seyahat etmeye cezbeden iç ve dış etkenleriyle birlikte turistleri cezbedecek özelliklere sahip olması turizm amaçlı seyahatlerin gerçekleşmesi için zarurettir. Bu çekicilik unsurlarına göre turistler tercihlerini yapmakta ve gidecekleri destinasyonları belirlemektedir. Bu aşamada turizm destinasyonlarının tanıtımı ciddi önem arz etmektedir. İçerişehir kompleksinin izlerine diğer kültür ve sanat eserlerinde daima rastlanmaktadır. Kompleksin tarihi figürleri halılarda, resim ve sanat eserlerinde geniş şekilde kullanılmaktadır. Bu tarihi kompleks uluslararası alanda Azerbaycan'ın tanıtımın nişanlarından biri haline gelmiştir. İçerişehr'in tasvirleri tarih boyunca bölgede kurulmuş devletlerin sikkelerinde daima kullanılmıştır. Komplekse dahil olan Kız Kulesi 1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı kazanıldıktan sonra ilk kağıt paralarının üzerinde yer almıştır. İçerişehr'in tasviri Azerbaycan Cumhuriyeti'nde 2005 para Reform'unun ardından yeni 10 manatlık banknotlarda yer almıştır. İçerişehir birçok tanınmış sanatçının eserinde tarif edilmiştir. Eski şehrin anıtları ve sokaklarını Engelbert Kempfer, Aleksey Bogolyubov, Grigori Gagarin, Vasili Vereşşagin, Alexander Kuprin, Azim Azimzade, Tahir Salahov ve birçok farklı ünlü sanatçının eserlerinde görmek mümkündür. İki yüzyıl önce eski Bakü olan, şimdi İçerişehir olarak bilinen tarihi mekan günümüzde modern bir turizm merkezine dönüşmüştür. Koru müdürlüğü tarafından incelenmiş mimari anıtları ve tarihi yerler geçici olarak kapatılmıştır, bilhassa turizm amaçlı kullanılır. Turizme destek ii olmak için Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Azerbaycan Cumhuriyeti'ni ziyaret eden misafirlerin hizmetine sunulan yapılara örnek olarak ortaçağ kervan ticaret yolu olan - şimdiki A. Zeynallı sokağı boyunca bulunan, ortaçağa uygun tarihi-mimari anıtlar, Muhammed camiisi, medrese, Sıratağlı dini-mimarlık tesisleri dahil Eski bahçe tesisi, Çin camiisi ve diğer rekreasyon alanları sıralanabilir. Bu çalışmada söz konusu meseler araştırılmış, İçerişehir turizm destinasyonu və kültür faaliyetleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Factors such as interest, lust for knowledge, leisure time, having enough income and others are crucial to encourage people to travel. At the same time, the introduction of tourism destination is remarkably important. The fact that destinations have tourist attractions along with internal and external factors that direct people to travel is a necessity for travel for tourism purposes.Tourists prefer and determine destinations to go according to those attractiveness. At this stage, the introduction of tourism destination has great importance. Icherisheher fragments of the city complex are always found in other products of culture and art. It is still used in paintings and works of art from the works of the complex. The complex international scene has become one of Azerbaijani recognition marks. The descriptions of the Icherisheher have been described throughout the history of the coexistence of the states that existed throughout the region. The Maiden's Tower, which was included in the complex, took place on the first paper money after the independence of the Republic of Azerbaijan was restored in 1991. Icherisheher schematic representation of the city has been described in the new 10 manats of money in the Republic of Azerbaijan following the 2005 Money Reform. Icherisheher is described in the work of many well-known artists. It is possible to see the monuments and streets of the old city in the works of Engelbert Kempfer, Aleksey Bogolyubov, Grigori Gagarin, Vasili Vereşchagin, Alexander Kuprin, Azim Azimzade, Tahir Salahov and other famous painters. The historical center, which was formerly Baku two centuries ago and now called Icherisheher, has now become a modern tourism center. The architectural monuments and historic sites erected by the Koru Directorate are temporarily closed, especially for tourism purposes. For iv example, we can identify ancient medieval historic-architectural monuments along the medieval caravan trade route - the present street of A. Zeynalli, ancient gardening facilities, Chinese mosque and other recreation areas including Muhammed camiisini, medrese, lira-religiousarchitecture facilities. In this study, the related issues were researched of Icherisheher tourism destination and tourism activities were given.