Eskişehir Osmangazi Üniversitesi adli Tıp Anabilim dalı'na başvuran cinsel saldırı/istismar olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of sexual abuse/assault cases admitted to Eskişehir Osmangazi University forensic medicine department
  1. Tez No: 799519
  2. Yazar: DİLEK AHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, cinsel suçlar, sosyodemografik özellik, adli vaka, sexual abuse, sociodemographic characteristics, sexual crimes, forensic case
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Cinsel suçlar; tacizden ırza geçmeye kadar geniş spektrumdaki olayların yer aldığı, içinde cinsel saldırı ve cinsel istismarı da içeren, bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlali ve en ileri durumda da vücuda organ veya sair bir cisim sokulmasını kapsayan, fiziksel ve emosyonel travmaya yol açan oldukça geniş bir suçlar topluluğudur. Çalışmamızda Eskişehir ilinde meydana gelmiş ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na başvurmuş cinsel istismar /saldırı olgularının analiz edilerek; Eskişehir ilinde cinsel saldırı ve istismar vakalarının sosyodemografik özelliklerinin ortaya konulması, risk faktörlerinin belirlenmesi, sanığa ait özelliklerin belirlenmesi, bu vakalarının tekrarlanmasını ve yeni vakaların oluşmasını önlemek için farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmamız 01.01.2019 ve 31.12.2021 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmamızda incelenen 211 cinsel saldırı/istismar olgusunun mağdurlarından yaş ortalaması 21.34 olan 168 (%79,6) olgu kadın, 43 (%20,4) olgu erkek idi. Kadın olgulardan 123'ü (%73,7) bekar, 22'i (%13,2) evli idi. Mağdurların eğitim düzeyleri incelendiğinde; olguların 31'i (%16,9) ilköğretim, 35'i (%19,1) ortaöğretim, 84'ü (%45,9) lise ve dengi okul, 16'sı (%8,7) üniversite öğrencisi veya mezunu idi. Tüm cinsel saldırı/istismar türleri birlikte değerlendirilerek olayın meydana gelme şekilleri incelendiğinde; 81 (%38,4) olguyla en sık vajinal penetrasyonun gerçekleştiği, onu sırasıyla 39 (%18,5) olguyla anal ve 21 (%10,0) olguyla vajinal ve anal penetrasyonun izlediği görüldü. Cinsiyet, eğitim durumu, penetresyon, ejekulasyon, sanık-mağdur ilişkisi ile ruhsal durumda bozulma arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda mağdurların ve saldırganların sosyodemografik özellikleri incelendiğinde ülkemizde yayınlanmış çalışmalar ile uyum içerisinde olduğu görülmektedir. Çalışmamızdan elde edilecek sonuçlar başta kolluk kuvvetleri olmak üzere karar vericilere aktarılarak benzer vakaların tekrarının önüne geçebilmek amacıyla multidisipliner çalışmalarla yol haritası çizilebilir.
Özet (Çeviri)
Sexual offenses; It is a very broad group of crimes, which includes a wide spectrum of incidents from harassment to rape, including sexual assault and sexual abuse, violation of one's bodily immunity, and in the most advanced case, insertion of an organ or other object into the body, causing physical and emotional trauma. In our study, by analyzing the sexual abuse/assault cases that occurred in Eskişehir and applied to Eskişehir Osmangazi University Forensic Medicine Department; It is aimed to reveal the sociodemographic characteristics of sexual assault and abuse cases in Eskişehir, to determine the risk factors, to determine the characteristics of the accused, to raise awareness in order to prevent the recurrence of these cases and the formation of new cases. Our study was carried out retrospectively in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine between 01.01.2019 and 31.12.2021. Among the victims of 211 sexual assault/abuse cases examined in our study, 168 (% 79.6) cases were female and 43 (% 20.4) were male, with a mean age of 21.34 years. Of the female cases, 123 (% 73.7) were single and 22 (% 13.2) were married. When the education levels of the victims are examined; 31 (% 16.9) of the cases were primary school, 35 (% 19.1) were secondary school, 84 (% 45.9) were high school or equivalent, 16 (% 8.7) were university students or graduates. As a result of our study, when the sociodemographic characteristics of the victims and aggressors are examined, it is seen that they are in harmony with the studies published in our country. In addition, studies on the subject will contribute to the prevention of sexual abuse in the society in the future and to take protective measures in a timely manner. The results of our study and similar studies can be conveyed to decision makers, especially law enforcement, and a roadmap can be drawn with multidisciplinary studies in order to prevent the repetition of similar cases.