Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp fakültesi Adli Tıp Anabilim dalı'na 2017-2022 yılları arasında başvuran yaralanma olgularının yüzde sabit iz açısından retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of injury cases admitted to thedepartment of forensic Medicine, Faculty of medicine, Eskişehir osmangazi Universtity in terms of percent fixed trace between 2017 and 2022
- Tez No: 882841
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KARBEYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Basit tıbbi müdahale, Yüzde sabit iz, Adli tıp, Simple medical intervention, Permanent scar on the face, Forensic medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmamızda yüzde yaralanmaya sebep olan travma türlerini incelemek, yüzde sabit iz kavramı kişiden kişiye farklılık gösterebildiği için literatürdeki çalışmalarla kıyas edilerek daha objektif ölçütler ve değerlendirme yöntemlerini ortaya koymak ile ülkemiz ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi veri havuzuna katkıda bulunmak amaçlanmıştır. 01.01.2017-31.12.2022 tarihleri arasında Anabilim Dalımızda muayenesi yapılarak yüzde sabit iz açısından adli rapor düzenlenen 142 vaka retrospektif olarak, yaş, yaş grubu, cinsiyet, olayın orijini, olayın türü, yara özelliği, yara lokalizasyonu, kemik kırığı olup olmadığı, basit tıbbi müdahale ile giderilip giderilmeyeceği, hayati tehlikesinin olup olmadığı, alkol kullanımı, sütürasyon durumu, yaralanmadan sonra geçen süre ve yaranın oluş biçimi açısından incelenmiştir. Çalışma kapsamındaki 6 yıllık dönemde değerlendirilen olguların %0,013'ünde yüzde sabit iz niteliğinde yaralanma tespit edilmiştir. Olguların % 78,9'unun (n=112) erkek olduğu, %24,7'sinin (n:35) 30-39 yaş aralığında olduğu, %57,04'üde (n:81) olayın orijini etkili eylem, %70,42'sinin (n:100) yaralanma türü künt yaralanma olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler literatürle genel olarak uyumludur. Adli tıp uygulamalarında BTM ile giderilebilecek yüzde sabit ize neden olan yaralanmalar bir tartışma konusudur. Bizim görüşümüze göre, BTM ile yüzde sabit iz kavramları TCK'da yer alan farklı kavramlardır. Bundan dolayı ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği" düşünülmektedir. Bu konuda adli tıp uzmanları arasında bir fikir birliğinin oluşması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
İmer, E. Retrospectıve Examınatıon Of Injury Cases Admıtted To The Department Of Forensıc Medıcıne, Faculty Of Medıcıne, Eskı̇şehı̇r Osmangazı Unıverstı̇ty In Terms Of Percent Fıxed Trace Between 2017 And 2022. Eskişehir Osmangazi University Medical School Forensic Medicine Department Residency Thesis, Eskişehir 2024. In our study, it was aimed to examine the types of trauma that cause facial injuries, to present more objective criteria and evaluation methods by comparing them with studies in the literature, as the concept of fixed scars on the face may differ from person to person, and to contribute to the data pool of our country and Eskişehir Osmangazi University. 142 cases, which were examined in our Department between 01.01.2017 and 31.12.2022 and a forensic report was prepared for fixed scars on the face, were retrospectively evaluated according to age, age group, gender, origin of the event, type of event, wound feature, wound localization, whether there was a bone fracture, simple It was examined in terms of whether it can be resolved with medical intervention, whether it is life-threatening, alcohol use, suture status, time elapsed after the injury and the way the wound occurred. Fixed facial scar injuries were detected in 0.013% of the cases evaluated during the 6-year period within the scope of the study. 78.9% (n=112) of the cases were male, 24.7% (n:35) were between the ages of 30-39, and 57.04% (n:81) of the cases were caused by effective action, % It was determined that 70.42 (n:100) of them were blunt injuries. The data we obtained in our study are generally compatible with the literature. In forensic medicine applications, injuries that cause fixed scars on the face that can be removed with BTM are a matter of debate. In our opinion, the concepts of BTM and permanent facial scar are different concepts in the Turkish Penal Code. Therefore, it is thought that it should be evaluated separately. It is thought that a consensus should be formed among forensic medicine experts on this issue.