Flavanoid türevleri gonzalitosin-I ve antraflavik asit'in kolon kanser hücre hattındaki stotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation the stotoxic effects of flavanoid derivatives gonzalitosin-I and anthraflavic acid on colon cancer cell lines
  1. Tez No: 799520
  2. Yazar: MALIKA BEZGRARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Flavonoid, Gonzalitosin-I (5-hidroksi-3, 7- trimetoksiflavon, HTMF), Antraflavik asit (2, 6-Dihidroksiantrakinon, Anthraflavin), Colon Cancer, Flavonoids, Ganzalitosin I (5-hydroxy-3, 7- trimethoxyflavone, HTMF), Anthraflavic acid (2, 6-Dihydroxyanthraquinone, Anthraflavin)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi ve Farmakolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kolon kanseri kalın bağırsağın iç duvarlarında gelişir ve Dünya çapında en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Kolon kanseri gıda, yaş, çevre ve kalıtımla bağlantılı olup önemli sayıda epidemiyolojik çalışma, kolonda Clostridium nucleatum enfeksiyonunun kolorektal kanser için olası bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Flavonoidler, çevresel zorluklara direnmede ve bitkilerde hücre büyümesini kontrol etmede önemli bir rol oynayan hidroksillenmiş polifenolik bileşiğin büyük bir ailesidir. Flavonoidler yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir ve vücudun toksinlerle savaşmasına yardımcı olur. Tüm bunların yanında farklı flavonoid türlerinin çok çeşitli kanser tiplerinde reaktif oksijen türlerini (ROS) temizleyen enzim aktivitelerini modüle ettiği; hücre döngüsünün durdurulmasına katıldıkları, apoptozu, otofajiyi indükledikleri ve kanser hücresi çoğalmasını ve istilasını baskıladıkları yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında, literatür bilgisi kısıtlı bulunan flavonoid türevlerinden Gonzalitosin-I (5-hidroksi-3',4',7-trimetoksiflavon) ve Antraflavik asitin (2,6- Dihidroksiantrakinon, Anthraflavin) kolon kanseri hücre hatları (HCT-116 ve HT-29) üzerine etkisini inceledik. İnsan akciğer epitel hücreleri (Beas-2B) kontrol hücreleri olarak kullanıldı. Sulforhodamine B (SRB) ve Adenozin Trifosfat (ATP) testleri kullanılarak hücre canlılığı ve IC50 değereri belirlendi. Tedavi edilen hücrelerin migrasyon kabiliyeti yara iyileşme testi kullanılarak değerlendirildi. Tedavi edilen hücrelerdeki ölüm şeklini belirlemek için DAPI/PI boyama yapıldı ve PARP, RIPK-1, Bax, Bcl2 ve Kaspaz 3 protein ekspresyonları western blot analizi ile incelendi.
Özet (Çeviri)
Colon cancer, which develops in the inner walls of the large intestine; is the third most common cancer worldwide, also linked to food, age, environment, and heredity. In addition, a significant number of epidemiological studies have shown that infection with Clostridium nucleatum in the colon is a possible risk factor for colorectal cancer. Flavonoids are a vast family of hydroxylated polyphenolic compounds that play a significant role in plant resistance to environmental challenges and cell growth regulation. Flavonoids have significant antioxidant activity and can aid the body in its battle against toxins. Furthermore, various flavonoids alter the activities of enzymes that scavenge reactive oxygen species (ROS) in a wide range of cancer types; studies have shown that they engage in cell cycle arrest, cause apoptosis, autophagy, and suppress cancer cell proliferation and invasion. In this thesis study, colon cancer cell lines (HCT-116 and HT-29) were treated with the flavonoid derivatives Gonzalitosin-I (5-hydroxy-3',4',7-trimethoxyflavone) and Anthraflavic acid (2,6-Dihydroxyanthraquinone, Anthraflavin). We examined the impact of these two compounds on human lung epithelial cells too (Beas-2B), which were utilized as control cells. SRB and ATP assays were applied to measure cell viability and IC50. The wound healing assay was used to assess the migratory capacity of the treated cells. DAPI/PI staining was performed to identify the death mechanism in the treated cells, and western blot analysis was carried out to investigate the protein expression of PARP, RIPK-1, Bax, Bcl2, and Caspase 3.