The role of party strategies in shaping political polarization: A cross-national analysis
Siyasi kutuplaşmayı şekillendirmede parti stratejilerinin rolü: Uluslararası bir analiz
- Tez No: 799522
- Danışmanlar: PROF. DR. AIDA JUST
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokratik Meşruiyet, Kitlesel Duygusal Kutuplaşma, Parti Rekabeti, Algılanan Parti Kutuplaşması, Kamuoyundaki Tutumlar, Democratic Legitimacy, Mass Affective Polarization, Party Competition, Perceived Party Polarization, Public Attitudes
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Partiler ve vatandaşlar arasındaki bağ, demokratik siyasetin temeli olarak kabul edilmektedir. Mevcut literatür, partilerin kutuplaşmayı yönlendirmede kilit aktörler olduğuna dair ampirik kanıtlar sunuyor. Bununla birlikte vatandaşların parti stratejilerine tepki olarak partileri duygusal ve ideolojik olarak birbirinden ne ölçüde farklı gördükleri konusunda hala karanlıktayız. Bu tez, yerleşik ve gelişmekte olan demokrasilerde siyasi kutuplaşma algısını şekillendirmede seçim partisi stratejilerinin rolünü incelemektedir. Bu çalışma, siyasi seçkinler ile halk kitleleri arasındaki kutuplaşma arasında kavramsal ve ampirik bir ayrım çizerek, her iki kutuplaşma türünün kalıplarını ve bunların belirleyicilerini analiz ediyor. Karşılaştırmalı Seçim Sistemleri Çalışması'ndan (CSES) vatandaşların parti kutuplaşması ve duygusal kutuplaşma algılarına ilişkin verilere dayanarak, genel bulgular kayırmacı ve manipülatif seçim stratejilerinin kitlesel duygusal kutuplaşmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Ayrıca, parti rekabeti üzerine mevcut araştırmalar, partilere yönelik tutumların partizan bağlılıklar veya pragmatik düşünceler tarafından şekillendirildiğini öne sürse de popülizm gibi diğer parti stratejilerinin sonuçları hakkında hâlâ sınırlı bilgimiz var. Bu çalışma, partilerin popülist stratejilerinin, insanları partileri ideolojik olarak birbirinden daha farklı görmeye motive ettiğini göstermektedir. Bu bulguların demokratik meşruiyet, parti stratejileri ve halkın tutumları hakkındaki tartışmalar için önemli çıkarımları vardır.
Özet (Çeviri)
The linkage between parties and citizens is accepted as the basis of democratic politics. Existing literature offers empirical evidence that parties are the key agents of driving polarization. However, we are still in the dark about the extent to which citizens see parties affectively and ideologically distinct from each other in response to party strategies. This dissertation examines the role of electoral party strategies in shaping perceived political polarization in established and developing democracies. By drawing a conceptual and empirical distinction between polarization among political elites and the mass public, this study analyses the patterns of both types of polarization and their determinants. Based on data on citizens' perceptions of party polarization and affective polarization from the Comparative Study of Electoral Systems (CSES), overall findings suggest that clientelist and manipulative electoral strategies facilitate mass affective polarization. Moreover, although existing research on party competition suggests that attitudes toward parties are shaped by partisan attachments or pragmatic considerations, we still have limited knowledge of the consequences of other party strategies, such as populism. This study shows that parties' populist strategies motivate people to see parties more ideologically distinct from each other. These findings have important implications for debates on democratic legitimacy, party strategies, and public attitudes.