Diyabetik ve diyabetik retinopatili hastalarda growth arrest spesific protein 6 (GAS6) ve tirozin kinaz reseptörü AXL seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of growth arrest specific protein 6 (GAS6) and tyrosin kinase receptor AXL levels in patients with diabetic and diabetic retinopathy
- Tez No: 799525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ARDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati (DR), Growth arrest spesific protein 6 (GAS6), Neovaskülarizayon, Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM), Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), Diabetic retinopathy (DR), Growth arrest spesific protein 6 (GAS6), Neovascularization, Type 2 Diyabetes Mellitus (T2DM), Vascular endothelial growth factor VEGF)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
DİYABETİK VE DİYABETİK RETİNOPATİLİ HASTALARDA GROWTH ARREST SPESİFİC PROTEİN 6 (GAS6) VE TİROZİN KİNAZ RESEPTÖRÜ AXL SEVİYELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Giriş ve Amaç: Tip 2 diyabetik (T2DM) hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde serum growth arrest spesific protein 6 (GAS6), soluble AXL (sAXL), vasküler endotelyal büyüme faktörü A (VEGF-A) düzeylerinin ölçülerek, diyabetik retinopatide ve retinopatiye bağlı neovaskülarizasyonda GAS6/AXL yolağını değerlendirmek Yöntem: Yetmiş T2DM hastası ve 33 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. T2DM vaka grubu diyabetik retinopati (DR) durumuna göre üç gruba bölünmüştür. Grup 1 de retinopatisi olmayan diyabet hastaları, grup 2 de nonproliferatif diyabetik retinopatisi olan hastalar, grup 3 de proliferatif diyabetik retinopatisi olan hastalar yer almıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm hasta ve sağlıklı gönüllülerde Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemiyle serum GAS6, sAXL ve VEGF-A düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: Düşük GAS6 ve yüksek VEGF-A seviyelerinin T2DM hastalarının ayrımında bağımsız etkinliği mevcuttur. DR şiddeti arttıkça GAS6 seviyesi anlamlı olarak düşmektedir. Grup 3 deki hastalar diğer altgruplarla ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında sAXL değerinin daha düşük, VEGF-A değerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Vaka ve kontrol grubuna dahil edilen tüm gönüllüler baz alındığında GAS6 ile sAXL pozitif korelasyon, GAS6 ile VEGF-A negatif korelasyon içerisindedir. VEGF-A ile sAXL arasında anlamlı korelasyon mevcut değildir. Tartışma ve Sonuç: Serum GAS6 düzeyi düşüklüğünün ve VEGF-A düzeyi yüksekliğinin T2DM hastalarını sağlıklı bireylerden ayırdetmede bağımsız ve anlamlı etkinlikleri vardır. GAS6/AXL sinyal kompleksinin T2DM de ve PDR gelişiminde etkinliği mevcuttur. Mekanizmanın daha detaylı aydınlatılabilmesi için daha ileri klinik çalışmalara ve in vitro çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF GROWTH ARREST SPECIFIC PROTEIN 6 (GAS6) AND TYROSIN KINASE RECEPTOR AXL LEVELS IN PATIENTS WITH DIABETIC AND DIABETIC RETINOPATHY ABSTRACT Introduction and Aim: To assess the GAS6/AXL signal pathway in diabetic retinopathy and retinopathy related neovascularization by measuring serum growth arrest spesific protein 6 (GAS6), soluble AXL (sAXL), vascular endotelial growth factor A (VEGF-a) levels in type 2 diabetic patients(T2DM) and healthy volunteers. Method: Seventy T2DM patients and 33 healthy volunteers were included in the study. The T2DM case groups are divided into three groups depending on the status of the diabetic retinopathy (DR). Patients with non-retinopathy diyabetes patients in group 1, patients with nonproliferative diabetic retinopathy in group 2, and patients with proliferative diabetic retinopathy in group 3. Serum GAS6, sAXL and VEGF-A levels were studied by Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method in all groups. Results: The low GAS6 and high VEGF-A levels have independent activity in the separation of T2DM patients. As the DR severity increases, the GAS6 levels decrease significantly. In group 3, sAXL value was lower and VEGF-A value was higher compared to other subgroups and control group. Based on all patients and healthy volunteers, the GAS6 and sAXL are in positive correlation, GAS6 and VEGF-A are in negative correlation. There is no significant correlation between VEGF-A and sAXL. Discussion and Conclusion: Low serum level of GAS6 and high level of VEGF-A have independent and significant activities in the separation of T2DM patients from healthy people.The GAS6/AXL signal complex is implicated in T2DM pathogenesis and the development of PDR. Further clinical studies and in vitro studies are needed to elucidate the mechanism.