Bankacılıkta performans analizi, Azerbaycan bankaları üzerine bir inceleme
Performance analysis in banking: An examination on Azerbaijan banks
- Tez No: 799700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Bankacılık Sistemi, Ekonomi, Finans, Azerbaijan, Banking System, Economy, Finance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ticari bankaların verimli ve etkili bir şekilde faaliyet göstermesi sayesinde bankacılık sektörünün bir ülkedeki gelişimi mümkün olmaktadır. Bu süreçte müşterilere, hissedarlara zarar verebilecek, operasyon sürecindeki eksikliklere, iflaslara vb. istenmeyen sonuçlara yol açabilecek faktörler bulunmaktadır. Ticari bankaların faaliyetleri esnasında yanlış değerlendirmeler yapmaları sonucu karşılaştığı riskler bu gibi sonuçlara neden olan faktörlerdendir. Dolayısıyla bankacılık sisteminin ne kadar etkin bir şekilde işlediğini saptamak amacıyla faydalanılacak yöntemlerin geliştirilmesi bankacılık sektörünün gelişmesi bakımından son derece büyük bir rol oynamaktadır. Bu çalışma altı bölümden meydana gelmektedir. İlk bölüm, Azerbaycan ekonomisinin son yıllardaki kalkınma trendlerini ele almakta, bunun yanında Azerbaycan bankacılığını ana hatlarıyla incelemekte ve Azerbaycan'ın 2022 yılı 4. Çeyrek Verileri yılları arasındaki reel ekonomik büyümesi hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, bankacılık sisteminin Azerbaycan'da nasıl kurulduğu ve gelişim süreci, Azerbaycan'daki bankacılık sisteminin hangi aşamalardan meydana geldiği, Azerbaycan'daki bankaların işlevleri, türleri ve ekonomik yapısı açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, Azerbaycan Cumhuriyeti' nin finansal sistemi hakkında bilgi verilmektedir. Bu kapsamda Azerbaycan'daki finansal sistemin nasıl oluştuğu, finansal piyasalar üzerinde bankaların rolü ve faaliyetleri, menkul kıymetler piyasasının gelişiminin ana göstergeleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Azerbaycan'da faaliyet göstermekte olan ticari bankalarının gelir ve giderleri, faiz marjası incelenmiştir. Buna ek olarak ticari bankaların ana gelir kaynağı ve bu kaynağın unsurlarına yine bu bölümde yer verilmiştir. Beşinci bölümde, Azerbaycan'daki bankacılık sektörünün günümüzdeki yapısı analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde ticari bankaların ana gelir kaynağı, ticari bankaların finansal durumunun CAMELS analizi sonuçları bulunmaktadır. Son olarak altıncı bölümde, ticari bankaların verimliliklerini nasıl artırabileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Thanks to the efficient and effective operation of commercial banks, the development of the banking sector in a country is possible. In this process, it can cause harm to customers, shareholders, deficiencies in the operation process, bankruptcy, etc. There are factors that can lead to undesirable results. The risks faced by commercial banks as a result of making wrong assessments during their activities are among the factors that cause such results. Therefore, the development of methods to be used in order to determine how effectively the banking system functions plays an extremely important role in the development of the banking sector. This study consists of six chapters. The first part deals with the development trends of the Azerbaijani economy in recent years, as well as analyzes the Azerbaijani banking industry in outline and gives information about the real economic growth of Azerbaijan between the years of 2022 4th Quarter Data. In the second part, how the banking system was established in Azerbaijan and its development process, the stages of the banking system in Azerbaijan, the functions, types and economic structure of banks in Azerbaijan are explained. In the third chapter, information about the financial system of the Republic of Azerbaijan is given. In this context, how the financial system in Azerbaijan was formed, the role and activities of banks on financial markets, the main indicators of the development of the securities market were examined. In the fourth chapter, income and expenses and interest margin of commercial banks operating in Azerbaijan are examined. In addition, the main income source of commercial banks and the elements of this source are also included in this section. In the fifth chapter, the current structure of the banking sector in Azerbaijan is analyzed and evaluated. In addition, this section includes the main income source of commercial banks, the results of the CAMELS analysis of the financial situation of commercial banks. Lastly, in the sixth section, it is stated how commercial banks can enhance their efficiency.