Yabancı dillerde iletişim yetkinliğinin öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmesi
Examination of communucation competence in foreign languages according to primary school teachers' views
- Tez No: 799738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU TANERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dillerde İletişim Yetkinliği, İlkokul, Sınıf Öğretmenleri, Communication Competence in Foreign Languages, Primary School, Classroom Teachers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Dil, düşüncelerimizi, duygularımızı ve fikirlerimizi başkalarına iletmemizi sağlayan güçlü bir araçtır. Yabancı dilde iletişim yetkinliği küreselleşen dünyamızda önemi giderek artan önemli bir beceridir. Bu nedenle, öğretmenlerin yabancı dillerde iletişim yetkinliğini nasıl gördüklerini anlamak çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, yabancı dillerde iletişim yetkinliğinin sınıf öğretmenlerinin görüşleri bağlamında ele almaktadır. Araştırmanın genel amacı 2018 yılı Hayat Bilgisi dersi öğretim programında yer alan yetkinlikler bölümündeki“yabancı dillerde iletişim”yetkinlik alanının sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi olarak öne çıkmaktadır. Bu amaç doğrultusunda sınıf öğretmenlerinin yabancı dillerde iletişim yetkinliğinin kazandırılmasının farkındalığı ve sınıf içi uygulamaları değerlendirilmektedir. Bu araştırma neticesinde öğrencilerin yabancı dillerde iletişim yetkinliğini kazanmasına ilişkin öğretmen görüşleri alınarak, öğrencilere bu yetkinliği daha iyi nasıl ve ne şekilde kazandırılmasıyla ilgili öneriler ve eksikler saptanarak literatüre katkı sunulacağı düşünülmektedir. Ayrıca, araştırma sonuçlarının öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve konuya ilişkin diğer kişilere yardımcı olacağı umut edilmektedir. Araştırma Niğde il merkezindeki bulunan yedi farklı ilkokulda görev yapan sınıf öğretmenleriyle sınırlı tutulmaktadır. Araştırma sınıf öğretmenlerinin ders uygulamaları, yabancı dillerde iletişim yetkinliği açısından incelenmiştir. Bu bağlamda, araştırmada nitel araştırma modelinden olan durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is a powerful tool that allows us to communicate our thoughts, feelings, and ideas with others. Communication competence in a foreign language is an increasingly important skill in our globalizing world. Therefore, it is crucial to understand how teachers view communicative proficiency in foreign languages. This study deals with the communicative competence in foreign languages in the context of teachers' views. The general purpose of the research is to evaluate the competence area of“communication in foreign languages”in the competencies section of the 2018 Life Studies curriculum according to the opinions of classroom teachers. For this purpose, awareness and classroom practices of classroom teachers about gaining communication competence in foreign languages are evaluated. As a result of this research, it is thought that by taking the opinions of teachers about the students' gaining communication competence in foreign languages, suggestions and deficiencies about how and in what way the students can gain this competence in a better way will contribute to the literature. In addition, it is hoped that the results of the research will help teachers, students, parents and others related to the subject. The research is limited to the form teachers working in seven primary schools in the city center of Niğde. The course practices of classroom teachers in the research were examined in terms of communication competence in foreign languages. In this context, the case study method, which is a qualitative research model, was used in the research. Semi-structured interview technique was used to collect the research data. The data collected in the research were analyzed using the content analysis method.