Kayseri ilindeki acil servislerdeki sağlık çalışanlarına, hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddetin sıklığı, nedenleri ve özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 799812
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, şiddet, sağlık çalışanı, Emergency Department, violence, workers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık hizmeti sunan hemen hemen tüm işyerlerinde olduğu gibi acil servislerde de şiddet, ciddi ve hayati bir sorundur. Araştırmalar ve raporlar acil servislerdeki şiddetin sıklığının giderek arttığını göstermektedir. Acil servisler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ve Kayseri ilinde de sağlık çalışanlarının şiddete en açık olduğu ve şiddetle en sık karşılaştığı birimlerdir. Bu çalışmada; Kayseri il merkezindeki acil servislerdeki sağlık personeline karşı, hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddetin nedenleri, sıklığı ve türlerinin saptanması ve şiddete karşı alınabilecek önlemlerle ilgili bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kayseri il merkezinde sağlık hizmeti sunan Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ve özel hastaneler dahil edilmiştir. İlgili hastanelerin acil servislerindeki personel ile yüz yüze görüşülerek anket formlarını doldurmaları talep edilmiş ve doldurulan formlar değerlendirmeye alınmıştır. Anket formlarının doldurulmasında gönüllülük esası göz önüne alınmıştır. Anket sonuçlarının istatiksel analizi“ IMB Statistical Package for the Social Sciences (SPSS ) for Windows, Version 21.0 (IBM Corp. Armonk, NY; USA. Released 2012)”veri tabanı ile değerlendirilmiştir. İki grup arasındaki değişkenlerin karşılaştırılması için ki-kare testi kullanılmış, sonuçlar ortalama ± SS veya frekans (yüzde) şeklinde verilmiştir; % 95 güven aralığında p < 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 343 gönüllü katılmıştır. Katılanların % 44.3 ü (n=152) kadın, % 55.7 si (n=191) erkekti. Yaş ortalaması 30.30 ± 7.67 olup; en küçük yaş 18, en büyük yaş 55 idi. Ankete katılanların çoğu hemşire veya ebe idi (n=91, % 26.5).Çalışanların yarıdan fazlası en yoğun saatlerin 18.00-24.00 saatleri arasında olduğunu düşünmektedir. Yine çalışanların yarıdan fazlasının çalışma şartlarını ağır buldukları saptanmıştır. AS çalışanlarının % 77.6' sının çalışma sürelerince en az bir kez şiddete maruz kaldıkları görülmüş, şiddete başvuranların çoğunlukla (% 83.8) erkek oldukları, bunların da ağırlıklı olarak 30-41 yaş arasındaki erkek bireyler oldukları (% 76.7) tespit edilmiştir. Çalışanları, maruz kaldıkları şiddet türlerine göre incelediğimizde; % 84.2 gibi büyük bir oranda duygusal/sözlü şiddet gördükleri saptanmıştır. Büyük çoğunluk, çalışma süresince 1-100 kez şiddet mağduru olmuştur (% 90.2). Şiddetin günlere ve saatlere göre dağılımını incelendiğinde, haftanın her günü (% 26.7); 18.00-24.00 saatleri arasında (% 71.4) şiddete en fazla maruz kalındığı görülmüştür. Sağlık personelinin şiddetin birden fazla nedeni olduğunu düşündükleri görülmüştür. Birçok şiddet mağdurunun şiddet sonrası ortamdan uzaklaştığı veya sözlü karşılık verme yolunu seçtikleri tespit edilmiştir. Çalışanlara, AS' teki şiddeti azaltmak için yapılabilecekleri sorulduğunda; çoğu çalışanın birden fazla yöntem ile şiddetin azalabileceğini düşündüğü görülmüştür. Sonuç: Acil servislerde şiddet, tüm dünyada her geçen gün artan bir durum olmakla birlikte ülkemizde ve Kayseri' de de göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Ağır koşullarda çalışan ve çok sayıda hasta ile ilgilenmek zorunda olan çalışanların şiddete maruz kalmasının önlenmesi için kalıcı sonuçları ve faydaları olabilecek etkili çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: As in almost all medical institutions providing health care service, violence is also one of the serious and vital challenges in emergency deparments. Researches and reports show that prevalence of violence in emergency deparments is increasing day by day. As in the world, emergency deparments in Turkey and Kayseri are also the workplaces where health professionals are most frequently open and exposed to violence. The aim of this study is to determine reasons of violence applied by patients and their relatives against healthcare professionals, it's frequency, and it's types and to discuss the possible measures that may be taken against it. Material and Method: Kayseri Training and Research Hospital, Erciyes University Medical Faculty and private hospitals providing services in Kayseri city center were included in this study. The health professionals working in emergency deparments of the mentioned hospital were asked for filling out surveys by talking face to face. These surveys were then evaluated. The surveys filled by the health personals were based on voluntariness. Statistical analyses of the surveys were assessed with“IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows, Version 21.0 (IBM Corp. Armonk, NY; USA. Released 2012)”data base. Chi-square test was used so as to compare the categorical variables between two groups. Results were presented as mean ±SS or frequency (percent). In 95 %percent confidence interval, p < 0.05 was accepted as significant. Results: A total of 343 volunteers participated in our study; % 44.3 of them were female (n=152) and % 55.7 of them were male (n=191). Mean age was 30.30 ± 7.67 years and the youngest one was 18 year-old and the oldest one was 55 year-old. Most of the participants were nurses and midwives (n=91, % 26.5). More than half of the staffs consider peak busy hour as between the hours of 18:00 and 24.00. Again it was understood that more than half of the staffs allege that they are working under heavy conditions. It was realized that % 77.6 of emergency service staffs have been at least one time exposed to violence during their working hours, mostly male patients resorted to the violence (% 83.8) and predominantly they were average of 30-41 age (% 76.7). When we have analyzed health professionals according to violence types that they were exposed to, we realized that within in a great extent like % 84.2 they were exposed emotional/verbal violence. Vast majority were exposed to violence between 1 and 100 times (% 90.2). When the violence has been examined according to days and hours, they were mostly exposed to violence every week day (% 26.7); between the hours of 18:00 and 24.00 (% 71.4). It is understood that healthcare professionals consider more than one reason to resort violence. Further it is realized that most of sufferers left scene of violence after exposure orresponded verbally. When we asked the staffs what can be done in order to decrease the violence in emergency services, it has been understood that most of them esteemed there may be more than one way to do so. Conclusion: Besides being a deep trouble worsening day by day all over the world, the violence in emergency services has also been turning out anunignorable problem in our country and Kayseri. Efficient studies that may be useful and embrace permanent solutions should be carried out so as to prevent violence exposed by health professionals having to work under heavy conditions and to care for a great number of patients.