2-4 dimetilpirol temelli bodipy türevlerinin sentezi karakterizasyonu ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
2-4 dimethylpyrrole based bodipy derivatives synthetic characterization and investigation of the spectroscopic properties
- Tez No: 800013
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bodipy, Floresans, 2-4 dimetil pirol, Spektroskopik Özellik, Bodipy, Fluorescence, 2-4 dimethyl pyrrole, Spectroscopic Properties
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında 2-4 dimetil pirol kullanılarak üç adet Bodipy bileşiği hazırlanmıştır. Sentezlenen ara ürünler ve hedef bileşiklerin saf bir şekilde elde edilebilmesi için sentezin her aşamasında kolon kromotografisinden faydalanılmıştır. Elde edilen saf ürünler çeşitli metotlar ile karakterize edilmiş olup ilk olarak erime noktası tayini ve FT-IR spektrumları alınmıştır. FT-IR spektroskopisi ile fonksiyonel grup analizleri yapıldıktan sonra bileşiklerin 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumları alınmıştır. NMR spektrumları dötöro-kloroform kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bileşiklere B-Cl, B1, B2 ve B3 olarak kısa isimler ile verilmiştir. Karakterizasyon işlemlerinden sonra bileşiklerinin spektroskopik özellikleri floresans spektroskopisi ve Uv-vis spektroskopisi ile araştırılmıştır. Ayrıca hazırlanan bileşiklerin floresans özelliklerine çözücünün etkisi de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, four Bodipy compounds were prepared using 2-4 dimethyl pyrrole. Column chromatography was used at every stage of the synthesis in order to obtain the synthesized intermediates and target compounds in a pure form. The pure products obtained were characterized by their processing with various methods, and firstly, melting point determination and FT-IR spectra were taken. After functional group analysis with FT-IR spectroscopy, 1H-NMR and 13C-NMR spectra of the compounds were taken. NMR spectra were performed using deutero-chloroform. The obtained compounds are given their short names as B-Cl, B1, B2 and B3. After the characterization processes, the spectroscopic properties of the compounds were investigated by fluorescence spectroscopy and UV-vis spectroscopy. In addition, the effect of the solvent on the fluorescence properties of the prepared compounds was investigated.