The effect of work stress and workplace incivility on employee performance: A case study business industry in Iraq
İş stresinin ve iş yerindeki kusursuzluğun üzerindeki etkisi çalışan performansı: İş sektöründe bir örnek incelemesi
  1. Tez No: 800021
  2. Yazar: DHULFAQUAR HASSAN IZBAYYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ALPER GÜVEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, İşyeri nezaketsizliği, Çalışan performansı, Work stress, Workplace incivility, Employee performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmanın temel amacı, Irak imalat endüstrisinde iş stresi ve işyeri nezaketsizliğinin çalışan performansı üzerindeki etkisine bakmaktır. Irak'taki imalat işletmelerinde iş stresi ve çalışan performansı ile işyeri ve çalışan performansı arasındaki etkileşimi analiz etmek için özel bir amaç olarak kullanılan çalışma, Irak'taki beş ayrı şirkete dayanıyordu. Metodoloji: Çalışma, örnekleme tekniği olarak rastgele bir örneklem ve çalışmanın hedef popülasyonundan veri elde etmek için yapılandırılmış bir anket kullanmıştır. Çalışma, Irak'taki beş farklı firmadan 180 katılımcı topladı ve çalışma, verileri analiz etmek için Spss'in yanı sıra, çalışmanın amacını karşılamak için tanımlayıcı test korelasyonu ve regresyon analizini kullandı. Bulgular: Çalışmanın bulgularına göre, Irak'ın imalat sanayiinde iş stresinin çalışan performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. İş stresindeki her yüzde birlik artışı, çalışan performansında yüzde birlik bir düşüşün takip ettiği anlamına gelir. Araştırma sonuçlarına göre işyeri nezaketsizliği, çalışan performansı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Çalışan performansı, işyeri nezaketsizliğinin bir sonucu olarak zarar görecektir. Çalışan performansı ve örgütsel bağlılık pekala düşürülebilir veya ortadan kaldırılabilir ve sonuç olarak devir oranları artabilir. Olumsuz çalışan, tüm ekip üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, bu da moralin düşmesine, üretkenliğin azalmasına ve idealden daha az bir çalışma ortamına neden olur. Ayrıca, çalışmanın bulguları iş stresi ile işyeri nezaketsizliği arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. İşle ilgili stres arttığında, işyeri nezaketsizliği de artar ve bu da düşük çalışan performansına yol açar. Öneri: Yönetim standartları, insan kaynakları tarafından iş tanımında belirtilen yükümlülüklerle uyumlu olmalıdır. Yöneticiler, açık prosedürler ve düzenlemeler, verimli iletişim yöntemleri ve bilgi altyapıları ve güçlü yönetişim, koçluk ve geri bildirim oluşturarak işyeri nezaketsizliğinin işçiler üzerindeki etkisini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose. The study's major goal is to look at the impact of work stress and workplace incivility on employee performance in Iraqi manufacturing industry. The study employed as a particular purpose to analyze the interaction between work stress and employee performance as well as workplace and employee performance in Iraq manufacturing businesses, and the study was based on five distinct companies in Iraq. Methodology: The study utilized a random sample as a sampling technique and a structured questionnaire to obtain data from the study's target population. The study collected 180 respondents from five different firms in Iraq, and the study utilized Spss to analyze the data, as well as descriptive test correlation and regression analysis to satisfy the study's purpose. Findings: According to the study's findings, work stress has been found to have a negative impact on employee performance in Iraq's manufacturing industry. It implies that every one percent increase in work stress is followed by a one percent decline in employee performance. According to the study results, workplace incivility has a negative influence on employee performance. Employee performance will suffer as a consequence of workplace incivility. Employee performance and organizational loyalty could well be lowered or abolished, and turnover rates may increase as a consequence. Negative employee has a negative influence on a whole team, resulting in reduced morale, decreased productivity, and a less-than-ideal work atmosphere. Furthermore, the study's findings indicate a substantial relationship between work stress and workplace incivility. When work-related stress grows, so does workplace incivility, which leads to poor employee performance. Recommendation: Management standards should be in line with the obligations outlined by human resources in a job description. Managers may decrease the effect of workplace incivility on workers by creating clear procedures and regulations, efficient communication methods and information infrastructures, and strong governance, coaching, and feedback.