Akut dekompanse kalp yetmezliği hastalarının acil servise başvurularındaki bulgu semptom ve tedavilerinin yeniden başvuru süresi üzerindeki etkilerinin araştırması
Research of the effects of findings, symptoms, and their treatments on RE-application time at emergency department patients with acute decompanse HEART failure
  1. Tez No: 800044
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÜLSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖRKEM ALPER SOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dekompanse kalp yetmezliği, yeniden başvuru, noninvaziv mekanik ventilasyon, Decompensated Heart failure, re-admission, noninvasive mechanical ventilation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği, mortalite ve morbidite meydana getiren bir hastalıktır. Tüm dünya çapında 26 milyon kişiyi etkilemektedir. Kalp yetmezliğine eşlik eden ek hastalıklar, ikincil enfeksiyonlar, elektrolit bozuklukları hastalığın mortalitesi üzerine etkiler oluşturmaktadır. Tekrarlayan başvurulara sahip hastalar, mortalite oranının yüksek olduğu hastalardır. Bu çalışmada acil servise başvuran hastalarda saptanan akut dekompanze kalp yetmezliğinin değerlendirilmesinde elde edilen veriler ile hastaların yeniden başvuru süresine etki eden durumları değerlendirmeyi hedefledik. Yöntem: Bu çalışmada; SB İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2019 ile 01.01.2021 tarihleri arasında başvuran akut kalp yetmezliği olan hastaların başvuru sırasında demografik, biyokimyasal ve radyolojik bilgileri incelendi Hastaların sonlanımları ve tekrar başvuru zamanları saptandı. Elde edilen veriler arasında analiz yapıldı. Bulgular: Bu çalışmada, 113'ü kadın olan 250 kişi incelendi. Hastalarda en sık saptanan ek hastalık hipertansiyon ve koroner arter hastalığı olarak bulundu. 28 hastaya non-invaziv mekanik ventilasyon uygulandı. Hastaların ilk başvuruda saptanan EF değeri ortalaması %46,6±12,91 olarak bulundu. Tedavide ortalama 116,7±31,16 mg furosemid infüzyonu yapıldı. Hastaların yeniden başvuru süresi ortalama 34,08±23,09 gün olarak hesaplandı. Hastaların akciğer grafilerinden saptanan konjesyonları değerlendirildiğinde, ortalama konjesyon skoru ise 1,62±0,57 olarak ölçüldü. Sonuç: Hastaların EF değeri ile konjesyon skoru arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü, artan EF değeri, furosemid dozunun ayarlanmasında negatif bir korelasyon göstermektedir. Non-invaziv mekanik ventilasyon uygulamasının için düşük EF'li hastaların seçiminin daha doğru olduğu saptandı. Hastaların EF değerleri ile yeniden başvuru zamanları arasında bir ilişki saptanmadı. Hastalara uygulanan non-invaziv mekanik ventilasyonun yeniden başvuru süresini uzattığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Heart failure is a disease that causes mortality and morbidity. It affects 26 million people worldwide. Additional diseases, secondary infections, and electrolyte disturbances accompanying heart failure have effects on the mortality of the disease. Patients with recurrent admissions are those with a high mortality rate. In this study, we aimed to evaluate the data obtained in the evaluation of acute decompensated heart failure detected in patients admitted to the emergency department and the conditions that affect the re-admission time of the patients. Method: In this study; Demographic, biochemical and radiological information of patients with acute heart failure who applied to MoH Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital Emergency Service between 01.01.2019 and 01.01.2021 were examined. The patients' outcomes and re-admission times were determined. Analysis was made among the obtained data. Results: In this study, 250 subjects, 113 of whom were women, were examined. The most common comorbidities in the patients were hypertension and coronary artery disease. Non-invasive mechanical ventilation was applied to 28 patients. The mean EF value of the patients at the first admission was found to be 46.6±12.91%. In the treatment, an average of 116.7±31.16 mg furosemide infusion was administered. The average duration of the second admission of the patients was calculated as 34.08±23.09 days. When the congestions detected on the chest radiographs of the patients were evaluated, the mean congestion score was measured as 1.62±0.57. Conclusion: It was observed that there was no significant correlation between the EF value and the congestion score of the patients. The increased EF value showed a negative correlation in the adjustment of the furosemide dose. It was determined that the choice of patients with low EF for the application of non-invasive mechanical ventilation was more accurate. There was no correlation between the EF values of the patients and the time of re-admission. It was observed that non-invasive mechanical ventilation applied to the patients prolonged the re-admission time.