Erken Cumhuriyet dönemi ilk mektep hesap ders kitaplarının matematik eğitimi tarihi perspektifinden incelenmesi
Investigation of Early Republican period primary school mathematics textbooks from the perspective of history mathematics education
- Tez No: 800104
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ACUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi Tarihi, Erken Cumhuriyet Dönemi Matematik Eğitimi, Matematik Ders Kitapları, History of Mathematics Education, Early Republican Period Mathematics Education, Mathematics Textbooks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde ilköğretim matematik öğretiminin temellerini anlamak için modern eğitim ve modern eğitim araçlarının Osmanlı İmparatorluğu'na girişini, bu süreçte yönetimin eğitime bakış açısının nasıl değiştiğini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulduğu dönem şartları ile kurucuların eğitime bakış açısını iyi analiz etmek gerekir. Elinizdeki nitel araştırmada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk yıllarında kullanılmış matematik ders kitaplarından Güzel Hesab, İlm-i Hesab ve Yeni Usul Resimli Hesab Dersleri, içerik ve matematik eğitimi ilkelerince analiz edilmiş, bulgularımız İlk Mektep Kitaplarını Tedkik Komisyonunun Hesab Kitapları Hakkındaki Raporu ile karşılaştırılmıştır. Elimizdeki bulgular sonucunda farklı müelliflerce yazılan ders kitaplarının öğretim metotlarının benzerlik taşıdığı, geleneksel eğitim yöntemlerinin modern yöntemlere tercih edilmeye başlandığı ancak ezberden hâlâ vaz geçilmediği, uygulamalı etkinliklerin teşvik edildiği, ders kitaplarında kullanılan görsellerin bazı konular özelinde yetersiz, matematik ilkeleri açısından başarılı olduğu, en basit konular ve örneklerin her sınıf kademesinde uzun uzadıya ele alınması, kullanım amacı açılarından ise yetersiz kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to understand the foundations of primary school mathematics education in the Republic of Turkey, it is necessary to analyze the entry of modern education and modern education tools into the Ottoman Empire, how the administration's perspective on education changed in this process, the conditions of the period when the Republic of Turkey was founded, and the founders' perspective on education. In the qualitative research in your hand, Güzel Hesab, İlm-i Hesab and Yeni Usul Resimli Hesab Ders Kitapları, which are math textbooks used in the first years of the Republic of Turkey, were analyzed according to the content and principles of mathematics education, and our findings were compared with the Report of the Commission for the Study of Primary School Books. As a result of the findings we have, the teaching methods of the textbooks written by different authors are similar, traditional education methods have started to be preferred to modern methods, but memorization is still not abandoned, applied activities are encouraged, the visuals used in the textbooks are inadequate for some subjects, they are successful in terms of mathematics principles, and the simplest subjects and it has been seen that the examples are considered in detail at each class level and they are insufficient in terms of usage purposes.