Tarihsel bağlamı içinde dönüşen teknolojinin sanat üzerindeki etkileri
The effects of technological transformation over arts within its historical context
- Tez No: 800172
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KIYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Bilim, Sanat, Technology, Science, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bilim ve teknoloji geçmişten günümüze dek birbirini destekleyerek ilerlemiştir. Bu tez çalışmasında, resim sanatının teknoloji ile kurdukları ilişkiler araştırılmış, icat edilen araç ve makineler tarihsel gelişimlerine göre incelenmiş ve resimlerinde teknoloji araçlarını kullanan sanatçıların eserleri örneklendirilmiştir. Teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan sanat tarihindeki değişikler, karanlık kutuyla başlayarak perspektif türlerini ortaya çıkarmıştır. Bilimin gerçeğe olan yakınlığıyla icat edilen araçlar, görünen doğayı resmetme biçimlerine doğru ve kesin kanıtlar getirmiştir. Karanlık kutunun keşfiyle geliştirilen fotoğraf makineleri ise, gerçekliği kalıcı olarak sabitleme işlevi görmüştür. Sanatçılar da fotoğrafın olumlu yönleriyle ilgilenip yardımcı bir araç olarak eserlerinde kullanmışlardır. Teknolojik yapılanmanın hız kazanması ve fotoğrafın gerçekliği yansıtıyor oluşu, sanatçılara farklı bir bakış açısı getirmiş, sanatta modern gelişimler ortaya çıkmıştır. Medya teknolojilerinin ortaya çıkışıyla denk gelen kavramsal sanat türleri, verilen eserlerde kendini belli etmiştir. Geleneksel medya teknolojileri olan video, kamera, televizyon araçları ilk olarak Dadaizm akımında görülürken beraberinde birçok disiplinlerin doğmasına da neden olmuştur. Yeni medya sanatlarının önünü açan sanat eğilimleri, 1990'larda bilgisayar devrimiyle ve ardından internet icadıyla gerçekleşmiş, dijital olgular yaşamımıza temas etmiştir. Sanat iki boyutlu yüzeyden sıyrılıp kavramsal düşünce sistemine geçmiş, ardından kendini sanal ortamların dijital ara yüzlerine bırakmıştır. Günümüzde tüm sanat türleri sanatçılar tarafından birbirine entegre edilmekte, dijital uygulama ve platformlar aracılığıyla etkileşimsel mekanlar yaratılmaktadır. Teknoloji ve sanatın bu denli iç içe geçiyor oluşu sanatçıların yeni malzeme arayışlarını genişlemekte ve deneysel çalışmalar sonucu sanatın ifade biçimleri çeşitlilik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Science and Technology have progressed from past to present by supporting each other.In this thesis, the relations between the art of painting and technology were investigated, the invented tools and machines were examined according to their historical development, and the works of artists who used technology tools in their paintings were exemplified.Changes in the history of art that emerged as a result of technological developments, revealed the types of perspective starting with the dark box.The tools invented by closeness to reality of science have brought accurate and conclusive evidence to the way of portray visible nature.Cameras developed with the discovery of the dark box served as a permanent fixation of reality.Artists were also interested in the positive aspects of photography and used it as an auxiliary tool in their works.The acceleration of technological structuring and the fact of photography reflects reality brought a different perspective to artists, and modern developments in art emerged.The types of conceptual art that coincide with the emergence of media technologies are evident in the given works.Video, camera and television tools, which are traditional media technologies, were first seen in the Dadaism movement, it also led to the emergence of many disciplines.Art trends that paved the way for new media arts were realized with the computer revolution in the 1990s and then the invention of the internet, digital facts came into contact with our lives.Art moved from the two-dimensional surface to the conceptual thinking system, and then left itself to the digital interfaces of virtual environments.Today, all types of art are integrated by artists, interactive spaces are created through digital applications and platforms.The fact that technology and art are so intertwined expands the search for new materials by artists and as a result of experimental studies, the expression forms of art vary.