FARKLI SERAMİKLER İLE HAZIRLANANENDOKRON RESTORASYONLARIN BAĞLANMA DAYANIMLARININ İNCELENMESİ
Examination of Bond Strength of Endocrown Restorations Prepared withDifferent Ceramics
- Tez No: 800455
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Different ceramics, Sectioned area, Endocrown, Bond strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı seramikler ile hazırlanan endokron restorasyonların bağlanma dayanımlarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 21 adet yeni çekilmiş daimi alt molar diş kullanıldı. Dişlere kanal tedavi işlemleri uygulandıktan sonra, endokron restorasyon için preparasyonları yapıldı. Bilgisayar Destekli Tasarım/ Bilgisayar Destekli Üretim (CAD/CAM) tekniği kullanılarak üç farklı seramik materyalden (lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramik; Upcera, rezin nano seramik; Cerasmart, zirkonya takviyeli lityum silikat cam seramik; CeltraDuo) endokron restorasyonlar hazırlandı. Rezin siman (Maxcem Elite) ile simante edilen endokron restorasyonlardan bölgesel olarak (apikal, orta ve koronal) toplam 63 kesit alındı. Bağlanma dayanımları universal test cihazında itme (push-out) testi ile değerlendirildi. Veriler; iki yönlü varyans analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile p˂.05 anlamlılık seviyesinde istatistiksel olarak analiz edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out for examining the bond strength of endocrown restorations prepared with different ceramics. Material and Methods: 21 newly extracted mandibular permanent molar teeth were used in this study. After root canal treatment procedures were applied to the teeth, their preparations were made for endocrown restoration. Endocrown restorations from three different materials (lithium disilicate reinforced glass ceramic; Upcera, resin nano ceramic; Cerasmart, zirconia reinforced lithium silicate glass ceramic; CeltraDuo)were prepared with using Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) technique. The endocrown restorations were cemented with resin cement (Maxcem Elite Kerr) and 63 sections were taken locally (apical, middle and coronal) and they were randomly divided into 3 groups (n=7). The bond strength of the specimens was measured with the push-out test on the universal test device. The data were evaluated at p0.05) in each area of the sections, it was determined both of the endocrown restorations showed significant higher bonding strength than zirconia reinforced lithium silicate (CeltraDuo). It was determined that the coronal sections showed the highest bonding strength and the apical sections showed the lowest bonding strength. Conclusion: It was determined that the material difference affects the bonding strength of endocrown restorations and the bonding strength decreases from coronal to apical.