Evcil karnivorlarda metakarpus ve metatarsus kırıklarının sağaltım yöntemlerine ilişkin klinik değerlendirilmesi
Clinicxal evaluation of treatment methods in metacarpal and metatarsal fractures in domestic carnivors
- Tez No: 80050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metakarpus, Metatarsus, Evcil Karnivor, Kırık, Metacarpus, Metatarsus, Domestic Carnivors, Fracture
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
26 ÖZET Evcil Karnivorlarda Metakarpus ve Metatarsus Kırıklarının Sağaltım Yöntemlerine İlişkin Klinik Değerlendirilmesi Bu çalışmada, kedi ve köpeklerde metakarpus veya metatarsus kırıklarının transartiküler intramedüller pin uygulanarak açık redüksiyonu ve destekli bandaj uygulanarak kapalı redüksiyonu ile sağaltımı değerlendirilmiştir. Klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda metakarpus ve metatarsus kırığı şekillenen 5 adet kedi ve 10 adet köpek kullanılmıştır. Kırıklardan 10 tanesi metakarpus, 5 tanesi ise metatarsus kırığıdır ve hepsi kapalı kırıktır. Sağaltım olarak, 6 olguda bandaj uygulaması, 9 olguda ise intramedüller pin uygulaması gerçekleştirildi. Operatif olarak sağaltılan olgularda, retrograd yöntemle intramedüller pin uygulandı. Kapalı redüksiyon sonrası uygulanan bandaj, 21 gün sonunda uzaklaştırıldı. Klinik ve radyografık muayenelerle iyileşme kontrol edildi. Açık redüksiyon uyguladığımız olgularda 10. günde dikişler alınarak bandaj yenilendi 21. günde klinik ve radyolojik muayenelerde klinik iyileşme belirlenen olgularda bandaj uzaklaştırıldı. Daha sonra 35-50. günlerde metekarpofalengeal veya metatarsofalengeal eklemde uçları dışarıda bırakılan pinler çekilerek uzaklaştırıldı.
Özet (Çeviri)
27 SUMMARY Clinical Evaluation of Treatment Methods in Metacarpal and Metatarsal Fractures in Domestic Carnivors Treatments of metacarpal and metatarsal fractures by open reduction using transarticular and intramedullar pin applications and close reduction by using bandage application in dogs and cats were evaluated in the study. Five cats and 10 dogs with metacarpal and metatarsal fractures were included the study after clinical and radigraphic examinations were made. Metacarpal and matatarsal fractures were diagnosed in 10 and 5 cases respectively while all fractures were closed fracture. The cases were treated by using bandage application and intramedullary pinning in 6 and 9 cases respectively. Bandages were removed after 21. day in cases whic treated by close reduction. Healing process was verified according to clinical and radiographic examination. Skin sutures were removed and bandages were reapplicated on the 10. day in caseswhich were treated by open reduction. Bandages were removed after 21 days and markable healing was detected in clinical and radiographic examinations. The pins were extracted between 35 and 50 days after the operation.