Doksisiklin'in eksperimental Diabetes Mellitus'ta kemik defektlerinin iyileşmesi üzerine olan etkisinin histomorfometrik olarak incelenmesi
Histomorphometric evaluation of the effect of Doxycycline on the healing of bone defects in experimental Diabetes Mellitus
- Tez No: 80052
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, doksisiklin, histomorfometri, kemik iyileşmesi, streptozotosin, Diabetes mellitus, doxycycline, histomorphometry, bone healing, streptozotocin
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
62 ÖZET Doksisiklin'in Experimental Diabetes Mellitııs'ta Kemik Defektlerinin İyileşmesi Üzerine Olan Etkisinin Histomorfometrik Olarak İncelenmesi Hiperglisemi ile karekterize diabetes mellitus, insülin hormonunun yokluğu, yetersizliği veya etkisizliğinden dolayı, vücutta akut ve kronik komplikasyonlara sebep olan metabolik bir bozukluktur. Diabette, temel olarak kollagen yıkımının artması ve osteoblastik/osteoklastik aktivitenin bozulması sonucu oluşan osteopeni (osteoporoz) ve kemik fraktür ve defeküerindeki iyileşme bozukluklan, araştırmamızm da konusunu oluşturan komplikasyonlardan bazılarıdır. İnsülin veya benzeri tedavilere yeteri kadar cevap alınamayan kronik durumlarda ya da kontrol altında olmayan hastalarda uygulanan minor veya major cerrahi prosedürler, pekçok probleme sebep olabilir. Son yıllarda yapılan invivo ve invitro çalışmalar, anti-kollagenolitik etkinliğe sahip tetrasiklinlerin, sert dokuların iyileşme prosesi üzerine pozitif bir etkisi olabildiğini serolojik ve histolojik düzeyde göstermiştir. Bundan dolayı, araştırmamızda, doksisiklinin bu komplikasyonlann önlenmesinde veya azaltılmasındaki etkinliğim histomorfometrik olarak değerlendirmeyi amaçladık. Deneysel diabet, diabetojenik bir ajan olan“streptozotosin”in intraperitoneal enjeksiyonuyla oluşturuldu ve ratlar, diabetik, doksisiklin verilen diabetik, kontrol, doksisiklin verilen kontrol olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tüm radarın tibiasında, standart bir cerrahi frez ile unikortikal defekt oluşturuldu. Bunu takiben, 2. ve 4. grup ratlara 10 gün boyunca doksisiklin HCL enjekte edildi. Onuncu ve otuzuncu günlerde defektlerden kesitler almdı ve her kesit defekt içinde oluşan yeni kemik bakımından histomorfometrik63 olarak incelendi. Nicel olarak elde ettiğimiz sonuçlar, doksisiklinin kemik iyileşmesine ve miktarına bir katkısı olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY Histomorphometric Evaluation of the Effect of Doxycycline on the Healing of Bone Defects in Experimental Diabetes Mellitus Diabetes mellitus, characterized by hyperglycemia is a metabolic disorder which causes acute and chrome complications in the body due to the absence, deficiency, and inefficiency of insulin hormone. Osteopenia and impaired healing in bone fractures and bone defects due to an increase in collagen breakdown in particular and impaired osteoblastic/osteoclastic activity are some of the complications which make the subject of our study. Minor and major surgical procedures performed in poorly controlled patients and in chronic diabetic state which gives inadequate response to insulin or such treatment modalities may cause several problems. Invivo and invitro studies performed in recent years, histologically and serologically demonstrated that tetracyclines which have anticollagenolytic properties may display a positive effect on the healing process of hard tissues. Therefore, we aimed to histomorphometrically evaluate the efficacy of doxycycline in prevention or minimization of such complications. Experimental diabetes was induced by intraperitoneal injection of the diabetogenic agent,“streptozotocin”and rats were divided into four groups,65 either diabetic, doxycycline-treated diabetic, control, and doxycycline-treated control. Unicortical defects were created in tibiae of all the rats by using a standard surgical burr. Doxycycline HCL was administered to the rats in group 2 and 4 for 10 days. The sections were taken at 10 and 30 days postoperatively and each section was histomorphometrically examined for the newly formed bone within the defect. Our quantitative results showed that, doxycycline had no advantages on the amount and healing process of bone.