Zamanlı su yutma testi'nin türk popülasyonunda uygulanması, geçerlilik ve güvenilirliği
Implementation, validity and reliability of the timed water swallow test in Turkish population
- Tez No: 800539
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME SEYHUN TOPBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN BENGİSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Linguistics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
- Anahtar Kelimeler: Elektrofizyolojik değerlendirme, geçerlilik, güvenilirlik, yutma, ZSYT, Electrophysiological evaluation, reliability, swallowing, TWST, validity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yutma bozuklukları pek çok nedenden dolayı oluşabilmekte ve yaşamı tehdit edip çeşitli klinik komplikasyonlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla erken tespiti, ileri değerlendirme ve gerekli yönlendirmeler açısından önemlidir. Ülkemizdeki güncel tarama araçlarının çoğunda, gözlemler sonucunda sübjektif bir sonuca varılmaktadır ve kolay uygulanabilen, tekrarlanabilir, objektif ve nicel veriler ortaya koyan, geniş yaş aralığında standardizasyonu yapılmış, geçerli ve güvenilir disfaji tarama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, TWST (Zamanlı Su Yutma Testi; ZSYT) Türk popülasyonunda uygulanarak geçerlilik ve güvenilirliği incelenmiştir. Test, 10-80,11 yaş aralığında 196 sağlıklı ve 30 inme geçirmiş ileri değerlendirmeye ihtiyacı olan bireye yüzey EMG ve Laringeal Sensör eşliğinde uygulanmıştır. Geçerliliğin incelenmesinde ölçüt geçerliği yöntemlerinden uyum geçerliliği kullanılmış, GUSS (Gugging Swallowing Screen) tarama aracı uygulanıp Spearman korelasyon katsayısı hesaplanmıştır (r=0,775, p=0,00). Güvenilirliğin incelenmesinde; test-tekrar test ölçümleri arasındaki uyumu belirlemek için bağımlı gruplar t-testi, sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır (ICC 0,799 ve 0,854 arasındadır, p0,7, p=0,000). Tanısal doğruluk için ROC analizi inme geçirmiş ileri değerlendirmeye ihtiyacı olan bireylere uygulanmış olup, ROC eğrisinin altında kalan alanlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca optimum kesim değeri ≤7,8 olarak belirlenmiştir (duyarlılık 93,33; özgüllük 90,31). Sonuç olarak ZSYT'nin disfajiyi değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir tarama aracı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Swallowing disorders can occur for many reasons and can lead to life-threatening and various clinical complications. Therefore, early detection is important for further evaluation and necessary guidance. In most of the current screening tools in our country, subjective conclusions are reached as a result of observations. In addition, there is a need for valid and reliable dysphagia screening tools that are easily applicable, reproducible, provide objective and quantitative data, and are standardized for a wide age range. For this purpose, TWST (Timed Water Swallowing Test; ZSYT) was applied to the Turkish population and its validity and reliability were examined. The test was applied with sEMG and Laryngeal Sensor to 196 healthy individuals aged 10-80,11 years and 30 individuals who had a stroke history and needed further evaluation. For validity, concordance validity, one of the criterion validity methods, was used. The GUSS screening tool was applied and the Spearman correlation coefficient was calculated (r=0.775, p=0.00). For reliability; in order to determine the agreement between test-retest measurements, dependent groups t-test, intraclass correlation coefficient (ICC) and Pearson correlation coefficient were calculated (ICC is between 0.799 and 0.854, p0.7, p=0.000). For diagnostic accuracy, ROC analysis was applied to individuals who had a stroke history and needed further evaluation, and the areas under the ROC curve were found to be statistically significant. In addition, the optimum cut-off value was determined as ≤7.8 (Sensitivity 93.33; Specificity 90.31). In conclusion, ZSYT was found to be a valid and reliable screening tool for evaluation of dysphagia.