İstanbul ili Aile Hekimlerinin defansif tıp uygulamaları tutumu ve bunun sürücü raporu düzenleme uygulamalarına etkisinin değerlendirilmesi
Attitudes of Family physicians in İstanbul province on defense medicine practices and evaluation of the effect of this on driver report editing applications
  1. Tez No: 800748
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Defansif tıp, aile hekimliği, sürücü sağlık raporu, Defensive medicine, family medicine, driver's health report
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Defansif tıp; dünya genelinde ve ülkemizde hekimlerce yüksek oranlarda sergilenen ve önlem alınmadığı taktirde sağlık sistemine ve hastalara ciddi oranlarda zarar verebilen bir tutumdur. Bu soruna çözüm getirilmesi için neden ve sonuçlarına yönelik kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızla aile hekimlerinin defansif tutum düzeylerini tespit ederek ve defansif tıp uygulamalarının aile hekimlerinin sürücü raporu düzenleme uygulamalarına etkisini inceleyerek, defansif tıbbın görülme sıklığı ve sonuçlarına yönelik yapılan çalışma eksikliğini kısmen de olsa gidermeyi hedefledik. Materyal ve Metod: Çalışmamız gözlemsel, tanımlayıcı, analitik bir anket çalışması olup; 06.03.2023-06.04.2023 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı aile hekimliği birimlerinde görevli 396 aile hekimi katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara internet üzerinden Defansif Tıp Uygulamaları Tutum Ölçeği'nin de yer aldığı 41 soruluk anket uygulandı. İstatiksel analizde SPSS 28.0 programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya toplam 396 aile hekimi katıldı. Katılımcıların 215'i (%54,3) kadın olup, yaş ortalaması 39,3 ± 8,9 yıl [Min 24,0- Mak 60,0] olarak hesaplandı. Katılımcıların %94,5'i Defansif Tıp Uygulamaları Tutum Ölçeği'ne göre orta ve üzeri defansif tutum sergilemekteydi. Katılımcılardan erkeklerin, evlilerin, uzman hekimlerin, tecrübe yılı az olan hekimlerin ve kesin kayıtlı hasta sayısı az olan hekimlerin defansif tutum puanları anlamlı (p < 0.05) olarak daha fazlaydı. Çalışmamızda sürücü raporu sevk oranı ve 17 yaş ve üzeri nüfusa düşen sevkli sürücü raporu sayısı yüksek olan hekimlerin defansif tutum puanları anlamlı (p < 0.05) olarak daha fazlaydı. Yani defansif tutuma sahip hekimler sürücü raporu düzenlerken daha fazla sevk seçeneğini kullanmaktaydı. Sonuç: Aile hekimlerinde defansif tıp uygulamalarının kullanımının oldukça yüksek olduğu ve bunun düzenlenen sürücü raporlarındaki sevk oranını artırdığı tespit edilmiştir. Sağlık sistemine ve hastalara zarar veren bu uygulamaların azaltılması için hekimlerin hukuk alanında korunması ve devlet desteğini hissedebilecekleri sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Defensive medicine; it is an attitude exhibited at high rates by physicians around the world and in our country. If precautions are not taken, it causes serious damage to the health system and patients. In order to find a solution to this problem, comprehensive studies on the causes and consequences are needed. In our study, we determined the defensive attitude levels of family physicians and examined the effect of defensive medicine practices on family physicians' driver report issuance practices. Thus, we aimed to partially eliminate the lack of studies on the incidence and results of defensive medicine. Material and Method: This research is an observational, descriptive, analytical survey study that was conducted with 396 family physicians working in the family medicine units affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate participated between 06.03.2023 and 06.04.2023. A 41-question survey including the Defensive Medical Practice Survey was applied to the participants online. SPSS 28.0 program was used for statistical analysis. Results: A total of 396 family physicians participated in the study. 215 (54,3%) of the participants were female, and the mean age was 39,3 ± 8,96 [Min 24 - Max 60]. According to the Defensive Medical Practice Survey, 94.5% of the participants exhibited a moderate or higher defensive attitude. Among the participants, the defensive attitude scores of men, married people, specialist physicians, physicians with less experience, and physicians with a small number of strictly registered patients were significantly higher (p < 0.05). In our study, the defensive attitude scores of the physicians who had a high number of dispatch rates and a high number of dispatches per population aged 17 years and older were significantly higher (p < 0.05). In other words, physicians with a defensive attitude used more dispatch options when preparing a driver's report. Conclusion: It has been determined that the use of defensive medicine practices in family physicians is quite high and this increases the dispatch rate in driver reports. In order to reduce these practices that harm the health system and patients, it is necessary to protect physicians in the field of law and to develop health policies in which they can feel state support.