Personel güçlendirme yaklaşımının iş tatmini üzerine etkisi: Sağlık sektörü üzerine bir araştırma
The effect of staff empowerment approach on job satisfaction: A research on the health sector
- Tez No: 800764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KARA, DOÇ. DR. MELDA AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, İş Tatmini, Sağlık Çalışanları
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Personel güçlendirme, günümüz modern örgütlerinin en önemli sermayesinin insan olduğu varsayımıyla çok önemli bir konu haline gelmiştir. İnsanın en önemli sermaye olarak görülmesi nedeniyle çalışana bakış açısı değişmiş ve insan kaynağına verilen değer artmıştır. Örgütte çalışanın kendisini özgür ve güçlü hissetmesi, kararlar alabilmesi, örgütün temel amaçlarından olan başarısı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Çalışanın içerisinde bulunduğu çalışma ortamında kendisini güçlü ve özgür hissetmesi, iş tatminini arttırıcı bir unsur olarak bilinmektedir. Bununla beraber, çalışanın yaptığı işten tatmin olması için gerekli olan güç ve kararlara katılma düzeyleri de çok önemlidir. Pandemi dönemiyle birlikte sağlık kompleksleri çalışanlarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Personel güçlendirme ve iş tatmini literatürü incelendiğinde ise pandemi sonrasında sağlık komplekslerinde bu kavramlarla ilgili çalışmaların az ve yetersiz olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, sağlık komplekslerin de faaliyet gösteren sağlık çalışanlarının personel güçlendirme uygulamalarının iş tatmini ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmada ilk olarak personel güçlendirme ve iş tatmini kavramlarından bahsedilmiş, daha sonra ise bu kavramlar arasındaki ilişkiler örgütsel düzeyde incelenmiştir. Etik kurallar kapsamında araştırma yapabilmek için gerekli izinler alındıktan sonra Osmaniye ilinde bulunan sağlık komplekslerin de sağlık çalışanlarına kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 400 anket dağıtılmış ve 370 anketten geri dönüş sağlanmıştır. Geri dönüş yapılan anketlerin herhangi birisinde eksik cevaplandırma olmadığından dolayı çalışmaya bu anketlerle devam edilmiştir. Elde edilen veri setinin analizi kapsamında, güvenilirlik analizi, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi için korelasyon analizi, değişkenler arası etkinin bulunması için regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde personel güçlendirme ile iş tatminini pozitif yönlü etkilemektedir. Bununla birliktede, personel güçlendirme ve iş tatmini arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu sonuca göre çalışanların personel güçlendirme düzeyi arttıkça iş tatmininin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Employee empowerment has become a very important issue with the assumption that the most important capital of today's modern organizations is human. The view of the human being as the most important capital has changed and the value given to human resources has increased. The fact that the employee feels free and strong in the organization and can make decisions has a direct impact on the success of the organization, which is one of the main goals. The fact that the employee feels strong and free in the working environment is known as a factor that increases job satisfaction. However, the level of power and participation in the decisions required for the employee to be satisfied with the job is also very important. With the pandemic period, the importance of those working in health complexes is gradually being understood. When the personnel empowerment and job satisfaction literature is examined, it is seen that there are few and insufficient studies on these concepts in health complexes after the pandemic. Therefore, the aim of this research is to reveal the relationship between employee empowerment practices and job satisfaction of health workers operating in health complexes. In the research, firstly, the concepts of personnel empowerment and job satisfaction were mentioned, and then the relations between these concepts were examined at the organizational level. After obtaining the necessary permissions to conduct research within the scope of ethical rules, 400 questionnaires were distributed to health workers in the health complexes in Osmaniye using the convenience sampling method, and 370 questionnaires were returned. Since there were no missing answers in any of the returned questionnaires, the study was continued with these questionnaires. Within the scope of the analysis of the obtained data set, reliability analysis, correlation analysis to examine the relationships between variables, and regression analyzes to find the effect between variables were used.