Konjenital vezikoüreteral reflünün gerilemesinde etkili olan risk faktörlerinin belirlenmesi
Risk factors effective in regression of congenital vesicoureteral reflux
  1. Tez No: 800828
  2. Yazar: MELİHA MERVE COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KAVAZ TUFAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, reflü gerilemesi, antenatal hidronefroz, Vesicoureteral reflux, reflux regression, antenatal hydronephrosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Vezikoüreteral reflü (VUR), çocukluk çağının en sık konjenital üriner sistem anomalisidir. Tedavisinde konservatif ve medikal yaklaşımlar ile cerrahi uygulamalar yer almaktadır. Bu çalışmada konjenital VUR tanısı alan hastalarda reflü evresi gerilemesine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu tek merkezli, retrospektif çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde Ocak 2016 - Aralık 2021 tarihleri arasında yürütüldü. Bir yaşından önce VUR tanısı alan 70 hastanın demografik bilgileri, başvuru yaşları, USG ve VSUG bulguları, ateşli İYE sayısı, DMSA'da skar varlığı, profilaktik antibiyotik kullanımı, yapılan cerrahi türü değerlendirildi. Hastaların %60'ı erkekti. İlk başvuru yaş ortalamaları 3,7±3,2 ay; tanı yaşı ortalamaları 6,4±3,6 ay idi. %51,4'ünde antenatal hidronefroz mevcuttu ve bu hastaların %77,7'si erkekti. %55,7'sinde yüksek dereceli reflü mevcuttu. %24,3'ü bir İYE atağı, %42,9'u iki veya daha fazla İYE geçirmişti. Kızlarda İYE öyküsü daha fazlaydı (p=0,01). %32,9'unda tek taraflı skar saptanmış olup bilateral skarı olan hasta yoktu. %24,1'sinde (9 kız, 8 erkek) reflü evresinde spontan gerileme görüldü. Bu hastaların %41,2'sinde antenatal hidronefroz öyküsü mevcuttu. %58,8'inde düşük dereceli reflü mevcuttu. Reflü spontan gerilemesi olan grupta düşük dereceli reflü, spontan gerilemesi olmayan grupta yüksek dereceli reflü fazla görüldü (p=0,000). Spontan gerileme olan grubun %11,8'inde, spontan gerileme olmayan grubun %39,6'sında renal skar mevcuttu (p=0,04). Spontan gerileme olan grupta sağ reflü, spontan gerileme olmayan grupta bilateral reflü fazla idi (p=0,02). Sonuç olarak; VUR tanılı hastalar, spontan gerilemeyi öngörmek için; cinsiyet, reflü derecesi, reflü yönü, antenatal hidronefroz varlığı, İYE öyküsü, DMSA'da skar varlığı, USG'de renal antero-posterior çap artışı ve parankimal incelme açısından değerlendirilmelidir. Spontan gerilemeyi öngörmek için bireyselleştirilmiş bir yaklaşıma hâlâ ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Vesicoureteral reflux (VUR) is the most common congenital urinary system anomaly in childhood. Conservative and medical approaches and surgical applications are included in the treatment. In this study, it was aimed to determine the factors affecting reflux stage regression in patients diagnosed with congenital VUR. This single center, retrospective study was conducted between January 2016 and December 2021 at Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics. Demographic information, age at admission, USG and VCUG findings, febril UTIs, presence of scarring in DMSA, prophylactic antibiotic use, and type of surgery of 70 patients diagnosed with VUR before the age of one were evaluated. 60% of the patients were male. The mean age at first admission was 3.7±3.2 months; mean age at diagnosis was 6.4±3.6 months. 51.4% had antenatal hydronephrosis and 77.7% of these patients were male. 55.7% had high-grade reflux. 24.3% had one UTI attack, 42.9% had two or more UTIs. The history of UTI was higher in girls (p=0.01). Unilateral scar was detected in 32.9% of them, and there was no patient with bilateral scar. Spontaneous resolution was observed in the reflux stage in 24.1% (9 girls, 8 boys). 41.2% of these patients had a history of antenatal hydronephrosis. Low-grade reflux was present in 58.8%. Low-grade reflux was more common in the group with spontaneous regression, and high-grade reflux was more common in the group without spontaneous regression (p=0.000). Renal scar was present in 11.8% of the group with spontaneous regression and in 39.6% of the group without spontaneous regression (p=0.04). Right reflux was higher in the group with spontaneous regression, and bilateral reflux was higher in the group without spontaneous regression (p=0.02). In conclusion; Patients with a diagnosis of VUR, to predict spontaneous regression; Gender, reflux degree, side of reflux, presence of antenatal hydronephrosis, history of UTI, presence of scarring in DMSA, renal antero-posterior diameter increase in USG and parenchymal thinning should be evaluated. An individualized approach is still needed to predict spontaneous regression.