Diyabetik periferik nöropati hastalarında nötrofil/lenfosit, monosit/lenfosit, platelet/lenfosit oranlarının ve RDW genişliğinin değerlendirilmesi
In patients with diabetic peripheral neuropathyneutrophil/lymphocyte, monocyte/lymphocyte, platelet/lymphocyteevaluation of ratios and RDW width
  1. Tez No: 800868
  2. Yazar: ZEHRA DOĞAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM, PROF. DR. UFUK EMRE TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, diyabetik nöropati, nötrofil lenfosit oranı, monosit lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, RDW genişliği, Diabetes, diabetic neuropathy, neutrophil lymphocyte ratio, monocyte lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio, RDW width
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Diyabetik periferik nöropati (DPN); klinisyenleri tanı ve tedavi açısından zorlayan, erken tespiti ve tedavisinin hastalık prognozunun ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli olduğu diyabetin kronik mikrovasküler komplikasyonlarından biridir. Poliklinik şartlarında nöropati tarama testlerinin uygulanması veya elektrofizyolojik yöntemler ile nöropati taraması yapılması önemli iş gücü ve zaman gerektirmektedir. Bu çalışmada NLO, MLO, PLO, RDW genişliğinin kolay erişilebilir olması ve rutin laboratuvarda uygulanabilmesiyle; diyabetik nöropati taramasında ve erken tanısında yol gösterecek biyobelirteçler olarak kullanılabilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 01.11.2022-28.02.2023 tarihleri arasında Tip I veya Tip II DM tanısıyla diyabet polikliniklerine başvuran ve periferik nöropati açısından değerlendirilen 170 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, meslek, sigara kullanımı, alkol kullanımı, diyabet tipi, yıl olarak diyabet süresi, ek kronik hastalık, 8 saat açlık sonrası bakılan AKŞ, HbA1c, hemogram, LDL, HDL, trigliserid, Na, Ca, K, Mg, üre, kreatinin, GFR, TSH, T4, B12 değerleri kaydedilmiştir. Hastalar DNE ve DNS skorlarına göre diyabetik nöropatisi olan ve diyabetik nöropatisi olmayanlar olarak 2 gruba ayrılarak bu özellikler açısından karşılaştırılmıştır. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov Simirnov Test ile ölçülmüştür. Nicel bağımsız verilerin analizinde bağımsız örneklem T test, Mann-Whitney U test kullanılmıştır. Nitel bağımsız verilerin analizinde Ki-kare test, Ki-kare test koşulları sağlanmadığında Fischer test kullanılmıştır. Analizlerde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 170 hastadan %53.5 (n=91) erkek olup tüm hastaların yaş ortalaması 53.3 ± 9.7, ortanca yaş 57 yıl olarak kaydedilmiştir. Hastaların DM süresi ortalaması 11.3 ± 7.3, ortanca değer 11 yıl olarak kaydedilmiştir. En kısa DM süresi 1 yıl, en uzun DM süresi 40 yıldır. Katılımcıların %90.6'sı (n=154) Tip II DM, %9.4'ü (n=16) Tip I DM hastasıdır. Hastaların ilaç kullanmalarını gerektiren komorbiditeleri arasında en sık hiperlipidemi (%47.6), en az ise inme (%1.2) olduğu kaydedilmiştir. Diyabetik nöropatisi olan grubun yaş ortalaması 57.5 yıl olup kadın hasta sayısı daha fazla, sigara kullanım oranı daha düşük, DM süresi daha yüksek, Tip II DM hasta sayısı daha fazla, GFR değeri daha düşük ve nötrofil sayısı daha yüksek bulunmuştur. Diyabetik nöropatisi olan grupta diyabetik retinopati, diyabetik nefropati, diyabetik nöropati eski tanı varlığı ve komorbid hastalıklardan hipertansiyon, kalp hastalığı, hiperlidemi, KBY varlığı diyabetik nöropati olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p0.05). Diyabetik nöropatisi olan grupta RDW genişliğinin daha yüksek olduğu kaydedilmiş olup gruplar arasında monosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit, platelet/lenfosit oranları açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Diyabetik nöropati varlığında kadın cinsiyet, ileri hasta yaşı, uzun diyabet süresi, Tip II DM tanısı, en az bir komorbid hastalık varlığı, yüksek RDW genişliği diyabetik nöropati ile ilişkili bulundu. Bu parametrelerin diyabetik nöropati erken dönem tespitinde kullanılabilmesi için geniş ölçekli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic peripheral neuropathy (DPN); It is one of the chronic microvascular complications of diabetes, which challenges clinicians in terms of diagnosis and treatment, and where early detection and treatment is important in improving disease prognosis and quality of life. Performing neuropathy screening tests or performing neuropathy screening with electrophysiological methods in outpatient settings requires significant labor and time. In this study, NLR, MLR, PLR, RDW widths are easily accessible and can be applied in a routine laboratory; we aimed to use them as biomarkers that will guide the screening and early diagnosis of diabetic neuropathy. Materials and Methods: A total of 170 patients who applied to diabetes outpatient clinics with the diagnosis of Type I or Type II DM between 01.11.2022 and 28.02.2023 in our hospital and were evaluated for peripheral neuropathy were included in the study. Patients' age, gender, occupation, smoking, alcohol use, diabetes type, diabetes duration in years, additional chronic disease, FPS after 8 hours of fasting, HbA1c, hemogram, LDL, HDL, triglyceride, Na, Ca, K, Mg, urea, creatinine, GFR, TSH, T4, B12 values were recorded. The patients were divided into 2 groups as those with diabetic neuropathy and those without diabetic neuropathy according to their DNE and DNS scores and compared in terms of these characteristics. The distribution of variables was measured with the Kolmogorov Smirnov Test. Independent sample T test and Mann-Whitney U test were used in the analysis of quantitative independent data. Chi-square test was used in the analysis of qualitative independent data, and Fischer test was used when the Chi-square test conditions were not met. SPSS 28.0 program was used in the analysis. Results: Of the 170 patients included in the study, 53.5% (n=91) were male, and the mean age of all patients was 53.3 ± 9.7 years, and the median age was 57 years. The mean duration of DM of the patients was 11.3 ± 7.3, and the median value was 11 years. The shortest DM period is 1 year, the longest DM period is 40 years. 90.6% (n=154) of the participants had Type II DM and 9.4% (n=16) had Type I DM. It was noted that the most common comorbidities requiring drug use were hyperlipidemia (47.6%), and the least frequent was stroke (1.2%). The mean age of the diabetic neuropathy group was 57.5 years, and the number of female patients was higher, the rate of smoking was lower, the duration of DM was higher, the number of Type II DM patients was higher, the GFR value was lower, and the neutrophil count was higher. Diyabetik nöropatisi olan grupta diyabetik retinopati, diyabetik nefropati, diyabetik nöropati eski tanı varlığı ve komorbid hastalıklardan hipertansiyon, kalp hastalığı, hiperlidemi, KBY varlığı diyabetik nöropati olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p0.05). It was noted that the RDW width was higher in the diabetic neuropathy group, and no significant difference was found between the groups in terms of monocyte/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte, platelet/lymphocyte ratios (p>0.05). Conclusion: In the presence of diabetic neuropathy, female gender, advanced patient age, long diabetes duration, Type II DM diagnosis, presence of at least one comorbid disease, and high RDW width were found to be associated with diabetic neuropathy. Large-scale prospective studies are needed to use these parameters in the early detection of diabetic neuropathy.