Biyopolitika bağlamında göçmen karşıtlığı: 1980 sonrası Türkiye örneği
Anti-immigration in the context of biopolitics: The case of Türkiye after 1980
  1. Tez No: 800976
  2. Yazar: ELİF PELİN KURBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, İktidar, Biyopolitika, Göçmen, Göçmen Karşıtlığı, Bulgaristan Türkleri, Suriyeliler, Öteki, Irkçılık, Body, Power, Biopolitics, Migrant, Anti-immigration, Bulgarian Turks, Syrians, Others, Racism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
17.yy.da kapitalist üretim biçimlerinin yaygınlaşmaya başlamasıyla, beden politikaları büyük ölçüde değişti. Bu değişim, kapitalist sistem için uygun bedenlerin hazırlanmasını gerektirdi. Bu süreçte, egemen gücün dönüşümü üzerine çalışmalar yapan Michel Foucault, bu değişimi biyopolitika olarak adlandırdı. Tarihsel olarak biyopolitika, başlangıcından bu yana tahakküm biçimlerini değiştirmiştir. 21.yy.da ise biyopolitika için, göçmenler yeniden inşa edilen toplumun önemli bir parçası oldu. Çalışmada, biyopolitika ve toplumda yükseldiği görülen göçmen karşıtlığı arasındaki ilişki incelenmiştir, bu bağlamda, toplumun yeniden inşa edilmesinde göçmen karşıtlığının rolü anlaşılmaya çalışılmıştır. 1980'lerden sonra, farklı göçmen gruplarına ev sahipliği yapan Türkiye, biyopolitik mekanizmaların göçmen gruplarını etkilediğini görmenin ve toplumda artan göçmen karşıtlığını analiz etmenin önemli bir örneğidir. Toplumun gördüğü en kalabalık göçmen grupları olan Bulgaristan Türkleri ve Suriyelilere yönelik uygulamalar ve politikalar araştırıldığında, göçmen karşıtlığını arttıran sebeplerin bazı noktalarda birleştiği anlaşılmıştır. Türkiye ve diğer ülke örnekleri karşılaştırmalı olarak incelendiğinde, her göçmen grubuna eşit şekilde davranılmadığı görülmüş ve bunların nedeni sorgulanmıştır. Çalışmada incelenen ırkçılık politikaları, ırkçılığın toplumda bedenleri güçlü ve zayıf olarak ayırdığını göstermiştir. Aynı şekilde, göçmen karşıtlığı da göçmenleri yurttaşlardan ayrıştırmış ve göçmenler yurttaşlar tarafından ötekileştirilmiştir. Her iki kavramda bazı benzerlikler görüldüğünden dolayı, göçmen karşıtlığının biyopolitika için ırkçılık benzeri bir rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Buradan hareketle, Türkiye ve diğer ülkelerdeki göçmen karşıtlığını destekleyen partiler incelenmiş, göçmen karşıtlığının toplumlarda yükselen milliyetçilikle arasındaki ilişkisi sorgulanmıştır. Çalışma boyunca, göçmen gruplarına ilişkin araştırmalar, anlatılar, göç hikayeleri ve medya araçlarının kullanılması bu çalışmaya katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the start and the spread of the capitalist mode of production in the 17th century, body politics has drastically changed. This changing has entailed preparing the docile body for the capitalist system. Michel Foucault, who studies the transformation of sovereign power for the reconstruction of society in this process, called this transformation as biopolitics. Historically, biopolitics has changed form of domination since its inception. In the 21st century, migrants have become an important part in the newly reconstructed society for biopolitics. In this study, it is analyzed the relationship between biopolitics and anti-immigration which increasing in society, as a result of this, the role of anti-immigration has been tried to understand in the reconstruction of society. Turkey, which hosted different groups after the 1980s, is a significant example of seeing biopolitics mechanism affect the migrant groups and analyzing anti-immigration increasing in society. When it is searched practices and policies against Bulgarian Turks and Syrians who are the most crowded migration flow in Turkey which seen by society, it is understood that the reason of the increase in the anti-immigration converges on some points. As the example of Turkey and other countries was examined comparatively, it is seen that not every immigrant group is treated equally, therefore, the reasons for this situation have been questioned. The racism policy examined in this study shows that racism has separated bodies as strong and weak from the past to the present. Besides, this anti-immigration has dissociated migrant from citizens, and the migrants are otherised by citizens. Since both concepts have some similarities, it has been examined whether anti-immigration has a racism-like role in biopolitics. Thus, parties which supported anti-immigration in Turkey and other countries have been investigated, it is questioned the relation between anti-immigration and nationalism which increased in society. Throughout this study, the use of research about migrant groups, narrations, immigration stories and media tools have contributed to this study.