The Impacts of Social media advertisements on small and medium sized enterprise's sales in Somalia. a case study Mogadishu
Sosyal medya reklamlarının Somali'deki küçük ve orta ölçekli letmelerin satlarna etkileri: Mogadişu'da bir uygulama çalışması
  1. Tez No: 801136
  2. Yazar: HAFSA HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KEMAL SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Social Media, Advertisement, Effectiveness, Audience, Platform
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sosyal medya başarısının küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerindeki etkisi, küresel perspektiften ona atfedilen yükselen önemden kamuoyunun ilgi alanına girmiştir. Tüm dünyada KOBİ, ekonomik büyüme ve kalkınmanın motoru olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, çalışma, sosyal medyanın Somali'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerindeki etkisini araştırımayi hedef almastir. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için toplam dört araştırma sorusu ve dört hipotez formüle edilmiştir. Araştırmanın evrenini Mogadişu'daki tüm KOBİ'ler oluştururken, örneklem büyüklüğü dört küçük ve orta ölçekli işletmeden basit tesadüfi örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Anket toplam altmış (60) katılmıştır cevaplamistir. Verilerin toplanmasında“Sosyal Medyanın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Üzerindeki Etkisi (BGSMME)”başlıklı hem ucu acili hem kapali tur sorulari anket kullanılmıştır. Araştırma sorusunu analiz etmek için betimleyici ve Pearson Korelasyonu kat sayasi kullanıldı. Araştırmadan elde edilen bulgular şunları ortaya koymuştur: Sosyal medya yönetimi, bölgedeki KOBİ satışlarının büyüme hızına katkıda bulunmuştur; Facebookun, insanların KOBİ'lerden gelen güncellemelere erişmek için kullandığı ana medya platformu olduğunu, ardından Instagram ve Twitter'ı takip ettiğini biterlendi. Ayrıca sosyal medya aracılığıyla daha büyük bir izleyici yüzdesinin yakalandığı keşfedildi. Bununla birlikte, bulgular, sosyal medya ile satışlardaki KOBİ büyümesi arasında önemli bir ilişkinin yanı sıra sosyal medya ile hedef kitle arasında önemli bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, eski ve yeni KOBİ'leri daha fazla güçlendirmek için daha fazla aydınlanma programının yürütülmesi ve hükümetin ve diğer hayırseverlerin KOBİ'leri bu alanda finansal olarak desteklemek için araçlar hazırlaması önerildi.
Özet (Çeviri)
The impacts of social media achievement on Small and medium-sized enterprise has become an area of interest to the public rising from the importance ascribed to it from global perspective. Throughout the world, SME has been recognized as engine for economic growth and development. As such, the study investigates the impact of social media on small and medium-sized enterprise in Somalia. To carry out this study, a total of four research questions and four hypotheses were formulated. The population for the study comprised of all SME in Mogadishu while the sample size of four small and medium enterprises were selected through the simple random sampling technique. A total of sixty (60) participants took part in the survey. The use of self-structured questionnaire titled "Impact of Social Media on Small and Medium sized Enterprises (ISMSME) was used for data collection. Descriptive statistic of percentage was used to analyze the research question, while inferential statistics of Pearson Correlation coefficient was calculated. Findings from the study revealed that: Social media administration has contributed to the growth rate of SME sales in the area; that the use of Face book was the major media platform used by people to access update from the SME followed by Instagram and Twitter. It was also discovered that through social media, larger percentage of audience were captured. However, the findings of the study showed that a significant relationship exists between social media and SME growth in sales, as well as a significant relationship exists between social media and the targeted audience. It was therefore recommended that: more enlightenment program should be carried out for old and new SME to empower them the more, and that government as well as other philanthropists should device means of supporting SME in the area financially.