Sigma 1 agonisti olan fluvoksaminin sıçanlarda tardif diskinezi belirtileri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of sigma 1 agonist fluvoxamine on tardive dyskinesia symptoms in rats
  1. Tez No: 801156
  2. Yazar: ESRA TOPLU USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tardif diskinezi, fluvoksamin, beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF), sinir büyüme faktörü (NGF), superoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA), beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF), sinir büyüme faktörü (NGF), Tardive dyskinesia, fluvoxamine, brain-derived neurotrophic factor (BDNF), nerve growth factor (NGF), superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) Keywords: Tardive dyskinesia, malondialdehyde (MDA)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tardif diskinezi uzun süren antipsikotik tedavisi ile ortaya çıkan, sıklıkla semptomları tedavi ile gölgelenen ancak tedavi azaltıldıktan ya da sona erdirildikten sonra açık bir şekilde ortaya çıkan istemsiz kompleks hareketlerdir. Bu araştırmanın amacı haloperidolün sıçanlara kronik olarak uygulanması ile sıçanlarda tardif diskinezi modeli oluşturmak; fluvoksamin tedavisi uygulanan sıçan grubunu biyokimyasal ve davranışsal parametreler açısından kontrol grubu, haloperidol grubu ve haloperidol+tetrabenazin grubu ile karşılaştırarak fluvoksaminin alternatif bir tedavi olup olmayacağını sınamaktır. Bu amaçla 32 adet Wistar Albino erkek rat kontrol grubu, haloperidol grubu, haloperidol+fluvoksamin grubu ve haloperidol+tetrabenazin grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Ratların davranışsal gözlemleri açık alan testi ve yükseltilmiş artı labirent testi aracılığıyla gerçekleştirilmiş; ardından ratlardan hipokampus, striatum bölgesi ve frontal lob dokularından örnekler alınıp BDNF, NGF, SOD ve MDA düzeyleri ölçülmüştür. Yapılan istatistik analizleri sonucunda davranış gözlemleri açısından gruplar arasında anlamlı farklar belirlenmiştir. Ayrıca haloperidol+fluvoksamin grubunun hipokampuste SOD; striatumda BDNF, NGF ve SOD düzeyleri haloperidol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken hipokampuste MDA düzeyi haloperidol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Ayrıca biyokimyasal parametreler açısından haloperidol+tetrabenazin grubu ile diğer gruplar arasında da anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir. Sonuçların, fluvoksaminin sigma 1 agonizması aracılığı ile beyin büyüme faktörleri ve oksidatif stres faktörleri üzerinde olumlu biyokimyasal değişiklikler ortaya çıkarak tardif diskinezinin tedavisi ve kompleks biyolojik mekanizmasının anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tardive dyskinesia is involuntary complex movements that occur with long-term antipsychotic treatment, often whose symptoms are overshadowed by treatment, but become clear after treatment is reduced or terminated. The aim of this study was to establish a tardive dyskinesia model in rats by chronic administration of haloperidol to rats; to test whether fluvoxamine can be an alternative treatment by comparing the fluvoxamine treated rat group with the control group, haloperidol group and haloperidol+tetrabenazine group in terms of biochemical and behavioral parameters. For this purpose, 32 Wistar Albino male rats were divided into 4 groups as control group, haloperidol group, haloperidol+fluvoxamine group and haloperidol+tetrabenazine group. Behavioral observations of the rats were carried out by open field test and elevated maze test, then samples were taken from the hippocampus, striatum region and frontal lobe tissues and BDNF, NGF, SOD and MDA levels were measured. Significant differences were determined between the groups in terms of behavioral observations. SOD level in the hippocampus; BDNF, NGF and SOD levels in the striatum of the haloperidol+fluvoxamine group were found to be significantly higher than in the haloperidol group, while MDA levels in the hippocampus were found to be significantly lower than in the haloperidol group. In addition, it was determined that there were significant differences between the haloperidol+tetrabenazine group and the other groups in terms of biochemical parameters. It is thought that the results will contribute to the understanding of the complex biological mechanism and the treatment of tardive dyskinesia by revealing positive biochemical changes on brain growth factors and oxidative stress factors through the sigma 1 agonism of fluvoxamine.