Investigation of relational violance in romantic relationships in terms of perpetrator and victim in the context of schema therapy
Romantik ilişkilerdeki ilişkisel şiddetin fail ve mağdur açısından şema terapi modelinde incelenmesi
  1. Tez No: 801185
  2. Yazar: ÖZGE OZANSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şema Terapi, Yakın Partner Şiddeti, Şema Alanları, Romantik İlişkilerde Şiddet, Schema Therapy, Intimate Partner Violence, Schema Domains, Violence in Romantic Relationships
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Yakın ilişkilerde yaşanan ilişkisel şiddeti açıklamada şemaların yordayıcı rolünü açıklamaktır. Çalışmada 176'sı kasın 44'ü erkek olüzere toplamda 220, 18 yaş ve üzeri yetişkin bireye Kişisel Bilgi Formu (KBF), Çok Boyutlu Duygusal İstismar Ölçeği (ÇBDİÖ), Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3) uygulanmıştır. Çalışma değişkenleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla Çoklu Regresyon analizi ve Bağımsız T-Testi analizi kullanılmıştır. Sonuçlar birçok şemanın şiddet uygulama ve şiddete maruz kalma durumlarında yordayıcı role sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sosyal izolasyon/güvensizlik ve onay arama programları ile düşmanca geri çekilme yoluyla şiddete maruz kalma arasında bir ilişki varken; duygusal yoksunluk, başarısızlık, karamsarlık, duygusal bastırma, bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim, kendini feda etme, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, zarara karşı dayanıksızlık, yüksek standartlar şemaları arasında hiçbir ilişki yoktur. Başarısızlık şemaları ile kontrol yoluyla şiddete maruz kalma arasında bir ilişki varken; sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, duygusal yoksunluk, karamsarlık, duygusal bastırma, bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim, kendini feda etme, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, zarara karşı dayanıksızlıkyüksek standartlar şemaları arasında bir ilişki yoktur. Bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim şemaları ve tahakküm/korku yoluyla şiddete maruz kalma; sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, duygusal yoksunluk, başarısızlık, karamsarlık, duygusal bastırma, kendini feda, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, zarara karşı dayanıksızlık, yüksek standartlar şemaları arasında bir ilişki yoktur. Herhangi bir şema ile aşağılama yoluyla şiddete maruz kalma arasındaki ilişki görülmemiştir. Duygusal yoksunluk ve kusurluluk şemaları ile aşağılama yoluyla şiddet arasında ilişki bulunurken; sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, başarısızlık, karamsarlık, duygusal bastırma, bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim, kendini feda etme, terk etme, boyun eğdirme, zarara karşı dayanıksızlık, yüksek standartlar şemaları arasında bir ilişki yoktur. Zarar verme şemalarına karşı savunmasızlık ile kontrol yoluyla şiddet arasında bir ilişki varken; sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, duygusal yoksunluk, başarısızlık, karamsarlık, duygusal bastırma, bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim, kendini feda, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, yüksek standartlar şemaları arasında ilişki yoktur. Başarısızlık, sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, şemalar ve düşmanca geri çekilme yoluyla şiddet uygulama Davranışı arasında bir ilişki varken; duygusal yoksunluk, karamsarlık, duygusal bastırma, bağımlılık/yetersizlik, yetersiz özdenetim, kendini feda, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, yüksek standartlar şemaları arasında ilişki yoktur. Bağımlılık/yetersizlik şemaları ile tahakküm/ yıldırma yoluyla şiddet uygulama davranışı arasında ilişki bulunurken; sosyal izolasyon/güvensizlik, onay arama, duygusal yoksunluk, başarısızlık, karamsarlık, duygusal bastırma, yetersiz özdenetim, kendini feda etme, terk etme, boyun eğdirme, kusurluluk, zarara karşı dayanıksızlık, yüksek standartlar şemaları arasında bir ilişki yoktur. Bu çalışmanın sınırlılıkları ve bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için bulguların ve önerilerin teorik çıkarımları ve uygulamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to explain the predictive role of schemas in explaining relational violence in close relationships. In the study, 220 (176 women and 44 men) adult individuals aged 18 years and over were administered Personal Information Form (CSF), Multidimensional Emotional Abuse Scale (CDSS), Young Schema Scale Short Form-3 (YSS- SF3). Relational research method was used to examine the relationship between study variables and demographic variables. Multiple Regression analysis and Independent T-Test analysis were used to answer the research questions. The results revealed that many schemas have a predictive role in violence and exposure to violence. While there was a relationship between social isolation/ insecurity and approval-seeking schemes and the exposure to violence through hostile withdrawal; there was no relationship, between emotional deprivation, failure, pessimism, emotional inhibition, dependence/ incompetence, insufficient self-control, self- sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, vulnerability to harm, unrelenting standards schemes. While there was a relationship between failure schemes and exposure to violence through control; there was no relationship between social isolation/ insecurity, approval- seeking, emotional deprivation, pessimism, emotional inhibition, dependence/ incompetence, insufficient self-control, self-sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, vulnerability to harm, unrelenting standards schemes. While dependance/ incompencence, insufficient self- control schemes and the exposure to violence through domination/ intimidation; there was no relationship between social isolation/ insecurity, approval-seeking, emotional deprivation, failure, pessimism, emotional inhibition, self-sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, vulnerability to harm, unrelenting standards schemes. The relationship between any scheme and exposure to violence through humiliation. While there was a relationship between emotional deprivation and defectiveness schemes and violence through humiliation; there was no relationship between social isolation/ insecurity, approval-seeking, failure, pessimism, emotional inhibition, dependence/ incompetence, insufficient self-control, self- sacrifice, abandonment, subjugation, vulnerability to harm, unrelenting standards schemes. While there was a relationship between vulnerability to harm schemes and violence through control; there was no relationship between social isolation/ insecurity, approval-seeking, emotional deprivation, failure, pessimism, emotional inhibition, dependence/ incompetence, insufficient self-control, self-sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, unrelenting standards schemes. While there was a relationship between failure, social isolation/ insecurity, approval-seeking, schemes and violence application Behavior through hostilile withdrawal; there was no relationship between emotional deprivation, pessimism, emotional inhibition, dependence/ incompetence, insufficient self-control, self-sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, unrelenting standards schemes. While there was a relationship between dependance/ incompeceness schemes and violence practice behavior through domination/ intimidation; there was no relationship between social isolation/ insecurity, approval-seeking, emotional deprivation, failure, pessimism, emotional inhibition, insufficient self-control, self- sacrifice, abandonment, subjugation, defectiveness, vulnerability to harm, unrelenting standards schemes.