Afganistanda iç göçün sosyal ve ekonomik etkileri: Kabil il örneği
Social and economic effects of internal migration in Afghanistan: The case of Kabul
- Tez No: 801378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKTAN SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Afganistan, Afganistan İç Göç, İç Göç, Migration, Afghanistan, Afghanistan Internal Migration, Internal Migration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Göç geçmişten günümüze kadar dayanan, insanlığın yaşam serüvenine paralel bir olgudur. Göç siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik sebepler ile bölgesinde yaşanabilirliğini kaybetmesi ile insanların bir bölgeden diğer bir bölgeye veya bir ülkeden diğer bir ülkeye öz iradeleriyle veya diğer kuvvetlerin etkisiyle yaşamlarının geri kalanının hepsini veya bir kısmını devam ettirmek üzere gerçekleştirdikleri bir mekan değiştirme hareketidir. Araştırmada göçün tanımı, nedenleri, türleri, göç teorileri gibi teorik bilgilendirilmelere dayalı açıklamalar üzerinde durularak çalışmanın temel konusu olan Afganistan örneği üzerine yoğunlaşılmıştır. Araştırmada il örneği Afganistan'ın başkenti olan Kabil ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan anket uygulaması kullanılmaktadır. Araştırmada örnekleme yöntemlerinden olan çok aşamalı örnekleme metodu kullanılmaktadır. Araştırma sahası seçilen Kabil ilinde yüz yüze görüşmelerde anket ile veri toplanmıştır. Sahada anketi uygulanırken anketlere katılan bireylerin göç etmiş olmaları dikkate alarak uygulanmıştır. Araştırmada Kabil ilinde yaşayan 403 bireye ulaşılmış ve onlardan anket yoluyla elde edilen veriler SPSS22 istatistik programında incelenmiştir. Analizler kapsamında ilk önce, katılımcıların demografik sorulara verdikleri yanıtlara ve göçün sosyal ve ekonomik yönünü ifade eden maddelere katılım düzeylerine ilişkin frekans ve yüzdeleri hesaplayıp ve değişkenlere dayalı incelenmesinde bağımsız olan grupları T testi ve tek yönlü Anova analizi uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların göçün sosyal ve ekonomik yönünü ifade eden maddelere katılım düzeylerine ilişkin tanımlayıcı istatistikler (aritmetik ortalama, minimum ve maksimum değer ve standart sapma) gibi değerleri de hesaplanmıştır. Araştırma anketine ait tanımlayıcı istatistiklere bakıldığı zaman katılımcıların Afganistan'daki iç göçten etkilenme düzeyleri orta seviyededir. Ayrıca, katılımcı yanıtlarından hareketle,“Savaşın göçe payı var”maddesi en yüksek madde iken“Evlendiğim için göç etmek zorunda kaldım”maddesi ise en düşük madde olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar savaşa dayalı göçün Kabil'deki göçe etki eden temel sosyoekonomik sorun olarak ortaya çıktığını göstermektedir. Ayrıca göçün isteğe dayalı değil de zorunlu oluyor olması da sosyo-ekonomik olarak önemli bir bulgu olarak ifade edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomenon that dates back to the past and is parallel to the life adventure of humanity. Migration is the settlement of people from one region to another region or from one country to another, with the loss of livability in the region due to political, social, cultural, and economic reasons. At the same way, people change of place carry out in order to continue completely their future lives or some part of their future lives with their own will or the effect of other forces. At this study had been, definitions of migration, types of theories were explained and the reasons for migration were emphasized. The subject of study has been done on the social economy of internal migration in Afghanistan. This research area is focused on the model of Kabul province, the capital of Afghanistan. İn this research was used questionnaire application, which is one of the qualitative research methods. In this research is used multi-stage sampling method, which is one of the sampling methods. Data were collected through face-to-face interviews in the province of Kabul, which was chosen as the research area. While applying the survey in the field, it was applied by taking into account the migration of individuals participating in the surveys. In this study were reached 403 individuals living in the province of Kabul and the data we obtained from them are researched in the SPSS-22 statistical program. The first of all in the analysis, The test of independent groups and one-way Anova analysis were performed by calculating the frequencies and percentages related to the answers given by the participants to the demographic questions and the level of participation in the items expressing the social and economic aspects of migration. additionally, values such as descriptive statistics (arithmetic average, minimum and maximum value, and standard deviation) regarding the level of participation of the participants in the items expressing the social and economic aspects of migration were also calculated. When we look at the descriptive statistics of the research survey, the level of being affected by internal migration in Afghanistan is moderate. Also, according on participant responses, the item“the war has a share in migration”was the highest item, while the item“I had to migrate because I got married”was the lowest item. These results have showing that war-based migration has emerged as the main socio-economic problem affecting migration in Kabul province. In addition, the fact that migration is not willing or optional but compulsory can be expressed as an important socio-economic finding.