Afganistan'da göç sorunu
The immigratiom problem in Afghanistan
- Tez No: 628929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Göç, Göç Türleri, Göç Sorunu, Afghanistan, Migration, Types of Migration, Immigration Problem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Afganistan'daki göç sorunu Türkiye'yi de kapsayacak şekilde incelenmiştir. Afganistan istikrarsızlıklar nedeniyle, yıllardır içeride ve dışarıda göç sorunları yaşamaktadır. Bu bağlamda, insanların göç sorunlarını ve bunların nedenlerini araştırmak gerekmektedir. Afganistan 20. yüzyılda komşu ülkeler başta olmak üzere dünyanın her yanına göç vermiştir. Afganlar ilk başta göç merkezi olarak Pakistan İslam Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti'ni tercih etmişlerdir. Daha sonraları ise Türkiye ön plana çıkmıştır. İnsanlar yaşamış oldukları ekonomik, terör, güvenlik sorunları ve iç çatışmaların etkisiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalmaktadırlar. Diğer taraftan gelişmiş ülkelerdeki müreffeh hayat koşulları, ekonomik olanakları ve güvenlik imkânları da bu ülkelere göçü cazip hale getirmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde kavramsal çerçevede göç ve göçün türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde göçün nedenleri, etkileri ve göç hareketlerinin yapısı örneklerle karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise Afganistan'da göç sorunu, sosyal bakış açısıyla göçün sınıflandırılması ve Afganistan'daki süreç ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study migration issues in Afghanistan was examined in Turkey to include the. Afghanistan has been experiencing migration problems inside and outside for years due to instability. Therefore, it is necessary to investigate the migration problems and causes of people. Afghanistan migrated all over the world, especially to neighboring countries, in the 20th century. Afghans initially preferred Pakistan and Iran as their immigration center. Later, while Turkey came to the fore. People have to leave their countries due to the economic, terrorist, security problems and internal conflicts they have experienced. On the other hand, prosperous living conditions, economic opportunities and security opportunities in developed countries make migration to these countries attractive. In the first part of the study, in the conceptual framework, migration and migration types are discussed. In the second part, the causes, effects and the structure of migration movements are compared with examples. In the third part, the problem of migration in Afghanistan, the classification of migration from a social perspective and the process in Afghanistan are discussed.