İnterproksimal stripping sonrası uygulanan biyomimetik peptit esaslı remineralizasyon ajanlarının mine yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertliğine etkisi-in vitro çalışma
The effect of bıomımetıc peptıde-based remıneralızatıon agents to enamel surface roughness and mıcrohardness applıed after ınterproxımal strıppıng- ın vıtro study
- Tez No: 801563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEN AKAN BAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Stripping, Biyomimetikler, Remineralizasyon, Stripping, Biomimetics, Remineralization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, ara yüz mine aşındırması işleminden sonra uygulanan biyomimetik peptit (P11-4) esaslı remineralizasyon ajanı olan Curodont Repair'ın etkisini, sodyum florür (Enamelast) ve Icon rezin infiltrant ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmada toplam 48 diş kullanılarak 1 kontrol ve 3 deney grubu olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. Kesici, küçük azı veya büyük azı ayırt edilmeden toplanan 48 dişin her birinin mezial ve distal yüzeylerine crosscut tungsten karbid frez (KOM H33L 314 009) ile aşındırma yapıldıktan sonra yüzey düzgünleştirme için elmas frez (KOM 859UF 314 014) ve polisaj için Sof-Lex disk (3M ESPE) uygulanmıştır. Aşındırma işleminden sonra kontrol grubu dışındaki gruplara sırasıyla Icon rezin infiltrant (DMG,Almanya), Enamelast vernik (Ultradent,Amerika) ve Curodont Repair(Credentis,İsviçre) remineralizasyon ajanları uygulanmış, daha sonra tüm dişler bukkolingual yönde ikiye ayrılarak 96 adet örnek elde edilmiştir. Mikrosertlik testi için 80 numune (her gruptan 20 numune), taramalı elektron mikroskopu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskopu (AFM) ile yüzey pürüzlülük analizi için 16 numune (her inceleme için her gruptan 2 numune) kullanılmıştır. Ortalamalara bakıldığında en yüksek mikrosertlik değerleri flor grubunda gözlenmiştir. Curodont grubunun mikrosertlik değerleri Icon uygulanan gruba göre daha yüksek olmasına rağmen aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir(p=0.068). En düşük mikrosertlik değerleri Icon grubundan elde edilmiştir. AFM incelemelerine göre en yüksek yüzey pürüzlülük değerleri Curodont grubu, en düşük yüzey pürüzlülük değerleri ise flor uygulanan grupta elde edilmiştir. SEM görüntüleri AFM bulgularını doğrulamaktadır. Curodont Repair, hem yüzey pürüzlülüğü hem de mikrosertlik üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak, ara yüz mine aşındırması işleminden sonra daha pürüzsüz ve daha sağlam bir mine yapısı elde etmede başarılı olamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to evaluate the effect of Curodont Repair, a biomimetic peptide (P11- 4) based remineralization agent applied after interproximal stripping, in comparison to Sodium fluoride (Enamelast) and Icon resin infiltrant. In the study, 4 groups, 1 control and 3 experimental groups, were formed by using a total of 48 teeth. All teeth were stripped with a crosscut tungsten carbide bur (KOM H33L 314 009) on their mesial and distal surfaces, after that diamond bur (KOM 859UF 314 014) used for surface smoothing, and then soflex disc (3M ESPE) was applied for polishing. After the stripping process, remineralization agents applied the groups except control group and then all teeth were divided into two in buccolingual direction and 96 samples were obtained. 80 samples were used (20 samples from each group) for microhardness examination, 16 samples (2 samples from each group for each examination) used for surface roughness analysis by scanning electron microscope(SEM) and atomic force microscope(AFM). When the results were evaluated according to the averages, the highest microhardness values were observed in the fluor group. Although the microhardness values of the Curodont group were higher than the Icon applied group, the difference between them was not statistically significant (p=0.068). The lowest microhardness values were obtained from the Icon group. According to AFM examinations, the Curodont group showed the highest surface roughness values, and the lowest surface roughness values were obtained in the fluor applied group. SEM images confirmed the AFM findings. Considering its effect on both surface roughness and microhardness, Curodont was not successful in obtaining a smoother and more robust enamel structure after stripping.