Süt dişi pulpotomi uygulamalarında pulpal inflamasyon durumlarının klinik ve radyografik başarı üzerindeki etkisi
The effect of dental pulp inflammation on clinical and radiographic success in primary teeth pulpotomy procedures
  1. Tez No: 801772
  2. Yazar: AYBİKE BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERA DERELİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: MTA, NeoMTA™, Biodentine™, Çinko oksit öjenol, IL-6, IL-8, TNF-α, Presepsin, Pulpal enflamasyon, Pulpotomi tedavisi, Süt dişi, MTA, NeoMTA™, Biodentine™, Zinc oxide eugenol cement, IL-6, IL-8, TNF-α, Presepsin, Pulpal enflamation, Pulpotomy treatment, Deciduous teeth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Klinikte uzun yıllardır tercih edilen mineral trioksit aggregat (MTA), Biodentine™, NeoMTA™ ve çinko oksit öjenol (ZOE) siman ile yapılan pulpotomi uygulamasının yanı sıra pulpotomi tedavisinde rol oynayan sitokinlerin tedavinin başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Pulpal enflamasyonda sitokin seviyelerinin ölçülebilmesi için pulpotomi işlemi esnasında pulpa odasına pamuk pelet yerleştirilerek 30-45 sn bekletilerek toplanan kan örnekleri daha sonra EDTA kaplı heparin tüpler içerisinde - 20oC'de saklanılmıştır. Tüm örnekler aynı gün çözdürülerek ELISA yöntemi ile sitokin seviyeleri ölçülmüştür. Kullanılan materyale göre dişler randomize olarak MTA, NeoMTA™, Biodentine™ ve ZOE olarak 4 gruba ayrılmıştır. Tedavi sonrasında hastalar 6 ve 12 ay takip edilerek dişler klinik ve radyografik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Materyallerin başarısına bakıldığında ise 12 ay sonundaki klinik ve radyografik başarı oranları sırasıyla MTA grubunda %100, NeoMTA grubunda %89- %81.5, Biodentine™ grubunda %82.1- %68, ZOE grubunda ise %92.3-%96.2 olarak saptanmıştır. 12ay takip sonucunda IL-8, IL-6 ve presepsin seviyelerinin patoloji gelişimi ile ilişkili olduğu tespit edilirken TNF-α seviyesi arasında ilişki kurulamamıştır. Sonuç: Pulpotomi tedavisinin prognozunda IL-8, IL-6 ve presepsin seviyelerinin patoloji gelişiminde rol oynadığı gösterilmiş olup, bu sitokinlerin seviyelerinin daha yüksek seyrettiği NeoMTA™ ve Biodentine™ grubunda, 12 ay sonunda daha az başarı tespit edilmiştir. MTA'nın pulpotomi tedavisinde ideale en yakın materyal olabileceği ve klinikte sıklıkla tercih ettiğimiz ZOE'nin uygun koşullar altında yapılan pulpotomi tedavisinde yüksek başarı gösterebileceği ortaya konulmuştur. Bu tez çalışmasının bulguları ışığında pulpotomi tedavisinin başarısında enflamasyonun şiddetinin materyal türünden daha önemli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to evaluate the effect of pulpotomy procedures performed through mineral trioxide aggregate (MTA), NeoMTA™, Biodentine™, and zinc oxide eugenol cement (ZOE) which has been preferred in the clinic for many years as well as cytokines playing a role in pulpotomy treatment on the success of treatment. Material and Method: ELISA method was used to measure cytokine levels in pulpal inflammation. According to the material used, the teeth were randomly divided into 4 groups as MTA, NeoMTA™, Biodentine™ and ZOE. After the treatment, the patients were followed for 6 and 12 months and the teeth were evaluated clinically and radiographically evaluated. Results: Considering the success of the materials, clinical and radiographic success rates at the end of 12 months were 100% in the MTA group, 89%-81.5% in the NeoMTA group, 82.1%-68% in the Biodentine™ group, and 92.3%-96.2% in the ZOE group, respectively. 12- month follow-up indicated that IL-8, IL-6 and presepsin levels were correlated with the development of pathology, but no relationship could be observed between TNF-α levels. Conclusion: The study concluded that IL-8, IL-6 and presepsin levels play a role in the development of pathology in the prognosis of pulpotomy treatment, and the NeoMTA™ and Biodentine™ group, where the levels of these cytokines were higher resulted in less success after 12 months. The study also indicated that MTA is possibly the most ideal procedure in pulpotomy treatment and ZOE is capable of showing high success in pulpotomy treatment performed under appropriate conditions.